Αλ. Τσίπρας: Θα κυβερνήσουμε άλλα τέσσερα χρόνια χωρίς μνημόνια

Την αισιοδοξία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα κυβερνήσει άλλα τέσσερα χρόνια χωρίς μνημόνια αυτή την φορά» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών «κινητήρια δύναμη» της Αριστεράς και επισήμανε ότι «ο πολιτισμός δεν πρέπει να είναι προνόμιο των λίγων.

«Στο Αιγάλεω αναφέρθηκα στους ψυκτικούς και τους επιστήμονες, έκανα όμως παράλειψη δεν αναφέρθηκα στους ανθρώπους του πνεύματος. Θέλουμε ο πολιτισμός να αφορά τον ψυκτικό από το Περιστέρι, την κομμώτρια από την Αγία Βαρβάρα, τον τεχνικό από το Κερατσίνι, θέλουμε ο πολιτισμός να είναι για τους πολλούς και όχι προνόμιο της ελίτ» είπε.

Σημείωσε ακόμη πως η σχέση της Αριστεράς με τους ανθρώπους της διανόησης και του πολιτισμού, έχει σφυρηλατηθεί σε δύσκολες και ιστορικές στιγμές μέσα από αγώνες και διεκδικήσεις, εξορίες και κακουχίες.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Θα ήθελα να ζητήσω από εσάς που πλαισιώνετε τον αγώνα και έχετε πάρει θάρρος, γιατί μέχρι πριν από λίγους μήνες ήμασταν κλεισμένοι. Από την επόμενη ημέρα την σχέση συντροφικότητας και ζωντάνιας να την μετατρέψουμε σε προωθητική δύναμη για να δουλέψουμε για το μέλλον του τόπου».

Εν όψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως «βρισκόμαστε πριν από μία κρίσιμη μάχη, όχι μόνο εκλογική, όχι μόνο για την Ευρωβουλή, αλλά μία μάχη που έχει πολιτισμικά χαρακτηριστικά καθώς είναι μία μάχη ανάμεσα στην πρόοδο και στην συντήρηση και την οπισθοδρόμηση, και εδώ στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη».

Επισήμανε ακόμη πως «ειδικά όταν στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο της ακροδεξιάς που αμφισβητεί θεμελιώδεις αξίες, οράματα, ιδέες που θεμελίωσαν την Ευρώπη αλλά και που κινητοποίησαν τους μεγάλους ανθρώπους του πολιτισμού και της τέχνης». Αυτή η αντιπαράθεση «αγγίζει πρωτίστως τους ανθρώπους της διανόησης που ήταν στην προμετωπίδα αυτών των αγώνων για τις αξίες» συνέχισε.

Ανέφερε τέλος πως η διαμάχη ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση διαπερνά οριζόντια όλες τις κοινωνικές σχέσεις. «Είναι πολύ σημαντική και η 13η σύνταξη και η αύξηση στον κατώτερο μισθό ωστόσο, πέρα από αυτά η κοινωνία θα αλλάξει όταν αλλάξουν και ποιοτικά οι σχέσεις των ανθρώπων, οι σχέσεις τους με την εξουσία και οι σχέσεις μεταξύ τους. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην πρόοδο και στην συντήρηση έχει να κάνει με τον τρόπο που θέλουμε οι πολλοί να αφομοιώνεται η γνώση» κατέληξε.

Ο κ. Τσίπρας έφθασε στην εκδήλωση συνοδευόμενος από την σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα, χαιρέτισε και συνομίλησε με αρκετή ώρα με τους παρευρισκόμενους και φωτογραφήθηκε με όσους του το ζήτησαν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ