Αλλάζουν όλα για στρατιωτικές σχολές

– Μισθός 600 ευρώ για τους σπουδαστές

Χτύπησαν «καμπανάκι» οι μαζικές αποχωρήσεις

– Εξετάζεται και η αναβάθμιση των πτυχίων

Μέτρα για να σταματήσει η «αιμορραγία» στις στρατιωτικές σχολές ετοιμάζεται να θεσπίσει η κυβέρνηση, καθώς τα στοιχεία από τις αποχωρήσεις σπουδαστών των παραγωγικών σχολών και τις παραιτήσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προκαλούν «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στα Γενικά Επιτελεία.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε νωρίτερα στη Βουλή προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η αναμόρφωση του μισθολογικού πλαισίου των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών και συγκεκριμένα η εξίσωση των μηνιαίων αποδοχών τους με τις αποδοχές των σπουδαστών των αντίστοιχων σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2025, η μηνιαία αποζημίωση του ευέλπιδος θα διαμορφωθεί στα 600 ευρώ από 150 που είναι σήμερα και αντίστοιχα θα αυξηθούν οι αποδοχές των σπουδαστών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και της Σχολής Ικάρων. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η αναβάθμιση των πτυχίων των αποφοίτων των στρατιωτικών σχολών, ώστε να έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Αρμόδιες πηγές του «Πενταγώνου» αναφέρουν ότι αυτή είναι μια πρώτη δέσμη μέτρων με στόχο την ανάσχεση του κύματος αποχωρήσεων των σπουδαστών, ενώ η πολιτική σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία επεξεργάζονται ένα ευρύτερο σχέδιο που θα ρυθμίζει το σύνολο του πλαισίου εργασίας στις Ενοπλες Δυνάμεις.

«Καμπανάκι» για τις παραιτήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, σχεδόν ένας στους τέσσερις σπουδαστές των παραγωγικών σχολών παραιτήθηκε πριν ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο των μαθημάτων. Πιο συγκεκριμένα, η ΠΟΕΣ αναφέρει ότι από τη Σχολή Ευελπίδων αποχώρησαν 30 από τους 138 πρωτοετείς και οκτώ δευτεροετείς σπουδαστές. Από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων αποχώρησαν σχεδόν οι μισοί, ήτοι 40 από τους 95 εισακτέους, ενώ από τη Σχολή Ικάρων παραιτήθηκαν 24 από τους 129 πρωτοετείς.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις σχολές υπαξιωματικών. Η ΠΟΕΣ αναφέρει ότι από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους 38 σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, 43 της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού και 26 της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας πέρασαν την πόρτα της εξόδου.

Ο αυξημένος αριθμός παραιτήσεων σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο αριθμό εισακτέων προκαλεί ήδη «αρρυθμίες» στο στράτευμα, οι οποίες, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα δημιουργήσουν μεγάλα κενά στις τάξεις των νέων αξιωματικών και υπαξιωματικών. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αυτή η γενιά αξιωματικών θα κληθεί να στελεχώσει όλα τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που προμηθεύεται η Ελλάδα, μεταξύ των οποίων οι φρεγάτες FDI, τα F-35 και τα νέα συστήματα αεράμυνας, ωστόσο οι χαμηλές αποδοχές και οι συνθήκες διαβίωσης στις σχολές οδηγούν τους σπουδαστές στην έξοδο.

Στο τραπέζι έχουν πέσει αρκετές προτάσεις για την ανάσχεση των παραιτήσεων που ταλαιπωρούν το στράτευμα. Δεν είναι, άλλωστε, μόνο οι παραγωγικές σχολές που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα, καθώς την ίδια εικόνα συναντά κανείς σε όλες σχεδόν τις τάξεις της ιεραρχίας. Η ηγεσία σχεδιάζει την ενίσχυση των κινήτρων με αυξήσεις μισθών, αναβάθμιση πτυχίων, εισαγωγή νέου συστήματος μεταθέσεων, παροχή κατοικιών και ειδικά επιδόματα. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν ακουστεί για μια εις βάθος μεταρρύθμιση είναι και η αποσύνδεση του μισθολογίου από τον βαθμό, μέτρο που σύμφωνα με αρμόδιες πηγές θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πολλές από τις «αδυναμίες» του συστήματος.

Επίδομα στόλου

Στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί ολόκληρο το επίδομα στόλου για το Β’ εξάμηνο του έτους, καθώς η προηγούμενη καταβολή περιλάμβανε μόνο τον μήνα Ιούνιο. Το αναθεωρημένο επίδομα, όπως διαμορφώθηκε από τις αλλαγές τις οποίες επισήμανε η ηγεσία του ΓΕΝ, καταβάλλεται ανάλογα με τον τύπο του πολεμικού πλοίου και τον βαθμό του στελέχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση στις καθαρές μηνιαίες αποδοχές ανέρχεται σε 15-25% για το μεγαλύτερο ποσοστό των στελεχών που υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό. Ο αντιπλοίαρχος κυβερνήτης θα λάβει αύξηση περί τα 380 ευρώ, ο σημαιοφόρος 250 ευρώ, ο κελευστής 220 ευρώ και ο ΕΠΟΠ – ΟΒΑ 210 ευρώ. Προβλέπεται ακόμη η ημερήσια αποζημίωση εκτός έδρας, τα γνωστά «πλεύσιμα» ανάλογα με τον τύπο της αποστολής στην οποία συμμετέχει το πλήρωμα.

Πηγή: kathimerini