Ανάδειξη του κατσικίσιου τυριού Χαλκιδικής μέσα από τη διασύνδεση γνώσης και παραγωγής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική δράση της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Α.Ε. στο πλαίσιο του σχεδίου «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές ΙΙ – Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός», με επίκεντρο την υγεία, την τοπική παραγωγή και τη γαστρονομία.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025, στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής στον Πολύγυρο από την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Α.Ε. – Α.Ο.Τ.Α., η δράση με τίτλο «Διασύνδεση γνώσης και παραγωγής, εκπαίδευση και μεταφορά γνώσης», στo πλαίσιo υλοποίησης της δράσης Β.1 του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας «ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΙΙ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου 19.3 του προγράμματος CLLD/Leader του ΠΑΑ 2014-2020.
Στο σεμινάριο – workshop παρευρέθηκαν παραγωγοί κατσικίσιου τυριού Χαλκιδικής και άλλων τοπικών προϊόντων καθώς και επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης και του τουρισμού, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία το κατσικίσιο τυρί, όπως αυτά έχουν προκύψει από έρευνες που έχουν αναπτυχθεί σε εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς φορείς και εκπαιδεύτηκαν στη διασύνδεση της γνώσης και της έρευνας που αναπτύσσεται σε εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς, της παραγωγής κατσικίσιου τυριού που αποτελεί τοπικό προϊόν αγροδιατροφής της Χαλκιδικής και της γαστρονομίας/εστίασης σε όλη την αλυσίδα παραγωγής «από την γη στο πιάτο», προκειμένου να αναδειχθεί η διαφοροποίηση του κατσικίσιου τυριού από τα υπόλοιπα είδη τυριού Χαιρετισμούς απεύθυναν, η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Κατερίνα Ζωγράφου, και ο Πρόεδρος της ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ κ. Γεώργιος Πασαλής, επισημαίνοντας την σημαντική συμβολή της ΑΝΕΤΧΑ στην ανάδειξη της Χαλκιδικής και των τοπικών προϊόντων της, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο κατσικίσιο τυρί Χαλκιδικής.
Η διευθύντρια της ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ. κ. Γεωργία Καραγιάννη, έκανε μία συνοπτική παρουσίαση του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας «ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΙΙ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», με αναφορά στους στόχους και τα αποτελέσματά του.
Η δράση ξεκίνησε με τον καθηγητή στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθύνων Σύμβουλο της FoodOxys ΙΚΕ Τεχνοβλαστός, κο Φώτη Τέκο, ο οποίος παρουσίασε τους ισχυρισμούς υγείας του κατσικίσιου τυριού Χαλκιδικής και εξήγησε πώς συμβάλλουν στην ανάδειξη της ποιότητας του προϊόντος.
Η Σύμβουλος και Εκπαιδεύτρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Marketing, κα Νανά Ζυγούρα παρουσίασε τρόπους αξιοποίησης των ισχυρισμών υγείας στην επικοινωνία / marketing των επιχειρήσεων.
Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση από την , Gastronomy Events’ Specialist & Consultant κα Σύλβια Κουμεντάκη, σχετικά με το κατσικίσιο τυρί στον κόσμο και την χρήση του στην Ελληνική γαστρονομία.


