Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων ΓΕΛ Μουδανιών για την κατάληψη του σχολείου

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Νέων Μουδανιών για την κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο καθώς και το πλαίσιο στο οποίο εκτυλίσσεται η κατάληψη.

“Αγαπητοί γονείς,

Θα θέλαμε ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς να απευθύνουμε τις καθιερωμένες ευχές όμως οι τωρινές συνθήκες μας έχουν προλάβει.

Ως εκ τούτου οφείλουμε ως ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων να σας καταγράψουμε τις συνθήκες που επικρατούν στο σχολείο καθώς και το πλαίσιο στο οποίο εκτυλίσσεται η κατάληψη.

1. Όπως σας είναι γνωστό δεν υπάρχει εκλεγμένο με νόμιμες διαδικασίες 15μελές συμβούλιο μαθητών. Η επιτροπή των μαθητών που ανέλαβε την ευθύνη για την κινητοποίηση, προφανώς δεν έχει καμία υπόσταση και εξουσιοδότηση και κατά συνέπεια νομιμοποίηση για να λαμβάνει αποφάσεις που να εκφράζουν την ολομέλεια των μαθητών καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο έκνομη κάθε ενέργεια της. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς των μαθητών θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ευθύνες για την επιμέλεια των ανήλικων παιδιών μας είναι αυξημένες. Αυτό συνεπάγεται ότι εφόσον προκληθούν ζημίες ή οιαδήποτε βλάβη ή διακινδύνευση ανθρώπινης ζωής ή υγείας, η τυχόν επιβολή ποινικών κυρώσεων θα βαρύνει τόσο τους εμπλεκόμενους ανήλικους όσο και τους κηδεμόνες.

2. Θα θέλαμε να σας αναφέρουμε περιστατικό που έλαβε χώρα κατά την διάρκεια εξέλιξης συνάντησης μαθητών με το διδακτικό προσωπικό. Οι μαθητές δεν επέτρεψαν την είσοδο σε μηχανικό εκπρόσωπο του Δήμου η οποία είχε σαν αποστολή την καταγραφή θεμάτων συντήρησης που η Διεύθυνση του σχολείου επεσήμανε στο Δήμαρχο για την ασφάλεια των παιδιών. Όπως αντιλαμβανόμαστε οι μαθητές δεν έχουν διάκριση για το ποιο είναι το συμφέρον τους και χάνεται το νόημα της κινητοποίησής τους.

3. Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας δέχθηκε αντιπροσωπείες των σχολείων (εκπρόσωποι μαθητών, διδασκόντων και διευθυντού σχολικών μονάδων). Ενώ όλα τα σχολεία παρουσίασαν τις θέσεις τους με αντιπροσωπείες των μαθητών, η επιτροπή της κατάληψης του ΓΕΛ ν. Μουδανιών δεν εμφανίστηκε ποτέ!!!.

4. Ο Σύλλογος με παρέμβασή του ζήτησε την επιτόπια επίσκεψη του Διευθυντού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Χαλκιδικής, προκειμένου να γνωρίζει από κοντά τις συνθήκες που διεξάγεται το μάθημα κυρίως στις προκατασκευασμένες αίθουσες. Επίσης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στα θέματα που τους απασχολούν. Προφανώς οι μαθητές δεν αντιλήφθηκαν τη σημασία της συνάντησης αυτής και την υπόσχεση του Διευθυντού Δευτεροβάθμιας. Αντ΄ αυτού οι πενήντα παρευρισκόμενοι μαθητές αποφάσισαν την συνέχιση της κατάληψης . Σε ερώτηση της Προέδρου του Συλλόγου Γονέων με ποια ιδιότητα και με ποιες διαδικασίες αναλαμβάνουν οι λίγοι την ευθύνη αυτή, οι μαθητές απάντησαν «μας στηρίζουν οι παρέες μας από τα σπίτια τους», δηλωτικό της πλήρους άγνοιας κινδύνου που διατρέχουν.

5. Είναι έντονη η παρουσία εξωσχολικών ατόμων τόσο εντός του κτιρίου όσο και στον προαύλιο χώρο του σχολείου (αν και οι μαθητές το αρνήθηκαν , η ανάρτηση ιστοριών στα μέσα μαζικής δικτύωσης τους διαψεύδει παταγωδώς) οι οποίοι παραμένουν στο χώρο του σχολείου παράνομα και κατά πάσα πιθανότητα τους χειραγωγούν.

6. Στα μέσα μαζικής δικτύωσης έχει αναρτηθεί ένας άτυπος αγώνας μεταξύ των σχολείων για κατάρριψη σκορ σε ημέρες κατάληψης. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει αφενός ότι δεν υπάρχει αίσθηση ευθύνης αλλά μάλλον διάθεση πίστας παιχνιδιού ακυρώνοντας τη σοβαρότητα του αγώνα τους. Επίσης έχουν αναφερθεί αναρτήσεις με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του σχολείου προς τους γονείς, γεγονός που μας λυπεί ιδιαίτερα γιατί ενδεχομένως έχει χαθεί ο σεβασμός προφανώς και προς του γονείς.

7. Όσο οι ημέρες της κατάληψης αυξάνονται τα παιδιά συγχρωτίζονται περισσότερες ώρες χωρίς να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας Covid19. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη ότι αν υπάρξουν κρούσματα ανάμεσα στα παιδιά που έχουν υπογράψει στην κατάληψη θα επέμβει ο εισαγγελέας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι θα τεθούν σε καραντίνα όχι μόνο οι μαθητές του σχολείου αλλά και οι οικογένειές μας με δυσάρεστες οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες .

8. Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος. Πρόσφατα σε κατάληψη σχολείου στο Σουφλί μαθητής τραυματίστηκε σοβαρά από πτώση από τη στέγη του σχολείου. Η παραμονή των μαθητών χωρίς παρουσία εκπαιδευτικών και κυρίως τις βραδινές ώρες αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος.

9. Το Δ.Σ. του Συλλόγου πιστεύει ότι τα αιτήματα των μαθητών όσον αφορά τον μεγάλο αριθμό των μαθητών στις τάξεις, καθώς και το κτιριακό ζήτημα είναι δίκαια και πρέπει να βρούμε λύσεις ΜΑΖΙ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όμως η κατάληψη του κτιρίου εμποδίζει τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των Γονέων και Κηδεμόνων όπου θα μπορούσαμε να ανταλλάξουμε απόψεις και να συζητήσουμε έτσι ώστε να βρούμε τρόπους να τις προωθήσουμε αποτελεσματικότερα . Είναι σημαντικό να μην οδηγούνται από αυτήν την ηλικία σε έκνομες ενέργειες που ακυρώνουν κάθε ανιδιοτελή και ειλικρινή προσπάθεια όλων μας να επιλύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα.

Επικαλούμαστε την άσκηση γονικής μέριμνας από μέρους όλων των γονέων και κηδεμόνων γιατί οι μαθητές είναι ανήλικοι και είναι χρέος όλων να οριοθετήσουμε το πλαίσιο δράσης των παιδιών όταν τείνει να ξεφεύγει ο έλεγχος.

Ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να πετύχουν εκπαίδευση σωστή και ασφαλή γιατί είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους.”