Αναστολή πλειστηριασμών λόγω κορωνοϊού ζητά η ΕΚΠΟΙΖΩ

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή 15 Μαρτίου η ΕΚΠΟΙΖΩ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών -ΠΟΜΕΚ “Η Παρέμβαση”, ζητούν από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα το μείζον θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας, δεδομένου ότι παύει κάθε προστασία στο τέλος Απριλίου 2020. Παράλληλα, ζητείται αναστολή πλειστηριασμών λόγω κορωνοϊού.

Ο νόμος 4605/2019 για την «προστασία της κύριας κατοικίας», απεδείχθη αναποτελεσματικός, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΚΠΟΙΖΩ, σημειώνοντας ότι ο νόμος αυτός απέτυχε να δώσει ανάσα σε όσους οφειλέτες  κινδυνεύουν με πλειστηριασμό. Η αποτυχία δεν οφείλεται στην απροθυμία των δανειοληπτών να σώσουν το σπίτι τους, αλλά στις πολλές και αυστηρές προϋποθέσεις που τίθενται για την υπαγωγή στη διαδικασία και στους μη συμφέροντες όρους της ρύθμισης, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ειδικότερα βάσει των στοιχείων της ΕΚΠΟΙΖΩ, από 1/7/2019 έως 10/3/2020, απευθύνθηκαν 4.800 υπερχρεωμένοι καταναλωτές. Από αυτούς εισήλθαν στην πλατφόρμα 36 μέσω της ΕΚΠΟΙΖΩ, οι οποίοι εκ πρώτης όψεως πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου.

Πιο συγκεκριμένα: 36 υπερχρεωμένοι εισήλθαν στην πλατφόρμα, 14 μη επιλέξιμοι, 15 βρίσκονται σε εξέλιξη, σε 2 έγινε πρόταση από τον πιστωτή, αποδοχή από τον δανειολήπτη και επιδότηση από το κράτος, σε 5 δεν έγινε πρόταση και 3 από τους 5 πήγαν στο δικαστήριο.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ παραθέτει και τα στοιχεία της ΕΓΔΙΧ (Ειδικής Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους), όπου, από τις 63.516 που έχουν εισέλθει στη πλατφόρμα μέχρι τις 28/02/2019, κρίθηκαν επιλέξιμοι 2.509 και έγιναν προτάσεις για 986, αποδέχθηκαν 481 και επιδοτήθηκαν 420.

 «Επειδή, σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, το δικαίωμα στη στέγη είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο, η ΕΚΠΟΙΖΩ και οι Ενώσεις Καταναλωτών – Μέλη της ΠΟΜΕΚ “Η Παρέμβαση” απαιτούν να δεσμευτεί η Κυβέρνηση, άμεσα, ώστε:

– Να κατοχυρώσει το δικαίωμα των οφειλετών που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής για δικαστική ρύθμιση των χρεών τους με προστασία της κύριας κατοικίας τους, μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού πτώχευσης φυσικών προσώπων

– Να προστατεύσει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται σε πραγματική και μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και να δεσμευτεί ότι κανένας πολίτης δεν θα μείνει στο δρόμο

-Να διαφυλάξει και να ενισχύσει την πρόσβαση των καταναλωτών σε αποτελεσματικές διαδικασίες δικαστικής και εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών τους

– Να αναστείλει προσωρινά όλους τους πλειστηριασμούς και να παρατείνει την ισχύ του Ν.4605/2019, έως ότου αντιμετωπιστεί το ζήτημα του κορονοϊού».