Απόστολος Πάνας: Η κατανόηση του Υπουργείου Υγείας δεν καλύπτει τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, κατέθεσε ο Αναπληρωτής Γραμματέας και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Χαλκιδικής κ. Πάνας Απόστολος, για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ της Χαλκιδικής, αλλά και για τον σχεδιασμό της αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών και συμβάντων υγείας στη Χαλκιδική τόσο τους θερινούς, όσο και τους χειμερινούς μήνες.
Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης ο Βουλευτής, τόνισε ενώπιον του Υφυπουργού, ότι η Χαλκιδική είναι μία Περιφερειακή Ενότητα με ιδιαίτερη γεωμορφολογία και ιδιαίτερα παλαιωμένο οδικό δίκτυο, το οποίο δυσχεραίνει ιδιαιτέρα τις μετακινήσεις. Κατά τους θερινούς μήνες μάλιστα η επισκεψιμότητα της Χαλκιδικής αυξάνεται κατακόρυφα, από αλλοδαπούς ή ημεδαπούς επισκέπτες με σκοπό τον τουρισμό, κάτι που αυξάνει πολλαπλάσια και τον πληθυσμό της, και την κυκλοφορία στο οδικό της δίκτυο, αφού οι επισκέπτες μετακινούνται από και προς τη Χαλκιδική οδικώς.
Παράλληλα ανέφερε πως, η υπάρχουσα κατάσταση σε ιατρικό προσωπικό, αλλά και σε πληρώματα και οχήματα του ΕΚΑΒ, είναι δυσανάλογη με τις πραγματικές ανάγκες, ενώ τα απομακρυσμένα χωριά και οι οικισμοί της Χαλκιδικής, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έγκαιρης επέμβασης σε έκτακτα περιστατικά υγείας, σε όλη την διάρκεια του έτους.
Μάλιστα επισήμανε, πως σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Ολυμπιάδα, το Παλιούρι, η Συκιά αλλά και σε αρκετούς ακόμη οικισμούς της Χαλκιδικής, οι χρόνοι για την άφιξη ασθενοφόρου από τον πλησιέστερο σταθμό, ξεπερνούν κατά πολύ την μία ώρα, ενώ κύριο μέλημα της Πολιτείας θα έπρεπε να είναι, η αδιάλειπτη και απρόσκοπτη παροχή υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης σε κατοίκους και επισκέπτες, διασφαλίζοντας έτσι, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την παροχή άμεσων πρώτων βοηθειών σε οποιονδήποτε τις έχει ανάγκη
Έτσι, ζήτησε από τον αρμόδιο Υφυπουργό, σαφή και ξεκάθαρη ενημέρωση για την Επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ στην Χαλκιδική, σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Στην απάντησή του, ο Υφυπουργός Υγείας γενικολογώντας και αφού συμφώνησε για τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της Χαλκιδικής, αρκέστηκε να ζητήσει βοήθεια για την εύρεση καταλυμάτων για την διαμονή των διασωστών, παρουσιάζοντάς το, ως το σημαντικότερο πρόβλημα του ΕΚΑΒ στον Νομό, ενώ έπειτα από την δευτερολογία του κ. Πάνα, με υπεκφυγές και γενικές τοποθετήσεις, απέφυγε τεχνηέντως να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό υγείας του Νομού, σε θέματα ελλείψεων βασικών ειδικοτήτων στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, σε θέματα σχεδιασμού και πρόβλεψης του Ταμείου Ανάκαμψης για την Υγεία στη Χαλκιδική, στη δημιουργία νέων σταθμών του ΕΚΑΒ, σε θέματα εναέριων και πλωτών μέσων διάσωσης, ενώ παρουσίασε την γενικότερη ελλειμματική κατάσταση στον Τομέα της Υγείας στην Χαλκιδική, ως μια κατάσταση η οποία επιτελικά και ιδανικά σχεδιάστηκε επιχειρησιακά, για να αντιμετωπίσει σοβαρά θέματα υγείας.
Ο κ. Πάνας δήλωσε: «Η κατανόηση των ιδιαίτερων διαχρονικών και σοβαρών θεμάτων στον γενικότερο Υγειονομικό χάρτη της Χαλκιδικής, δεν λύνει τα προβλήματα, ούτε καλύπτει τις τεράστιες ελλείψεις, που ταλαιπωρούν τόσο τους μόνιμους κατοίκους, όσο και τους επισκέπτες. Μια περιοχή με μεγάλες ιδιαιτερότητες σε γεωμορφολογία, κακό οδικό δίκτυο, μεγάλες αποστάσεις, αλλά και σημαντική διαφοροποίηση σε παραγωγικές δραστηριότητες και συγκέντρωση πληθυσμού, απαιτεί ιδιαίτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό, για την προστασία του πολυτιμότερου αγαθού, της υγείας. Θα συνεχίσω να επιμένω κοινοβουλευτικά, μέχρι η Χαλκιδική να αποκτήσει αυτό που πραγματικά της αξίζει».