«Ατελείωτο μαρτύριο της Αγίας Σοφίας» – Έσπασαν μάρμαρα στο εσωτερικό του ναού

«Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, οι επισκέψεις πραγματοποιούνταν με μεγάλο σεβασμό. Αυτή τη στιγμή το εσωτερικό της μοιάζει με πανηγύρι»

Νέες εικόνες καταστροφής στην Αγιά Σοφιά κάνουν τον γύρο των τουρκικών ΜΜΕ, κυρίως της αντιπολίτευσης, που δείχνουν σπασμένα μάρμαρα στο εσωτερικό του ναού.

Όπως αναφέρουν, ένα βαρύ μηχάνημα καθαρισμού που ζυγίζει πολλούς τόνους χρησιμοποιήθηκε στο εσωτερικό του κτιρίου με αποτέλεσμα να σπάσουν τα μάρμαρα σε αρκετά σημεία.

Η εφημερίδα Cumhuriyet σε δημοσίευμά της κάνει λόγο για «ατελείωτο μαρτύριο της Αγίας Σοφίας». 

Η ξεναγός Οζλέμ Καμπασακάλ δήλωσε πως τα ιστορικά μάρμαρα έσπασαν σε πολλά σημεία, εξαιτίας της χρήσης βαρέος μηχανήματος και σχολίασε πως «αυτή η ιστορική δομή καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό».

Η εφημερίδα αναφέρει πως πριν από ένα μήνα είχε αναφερθεί ξανά στην κακομεταχείριση της Αγίας Σοφίας, και πως το θέμα παραμένει δυστυχώς επίκαιρο, καθώς νέες ζημιές έρχονται στο φως. 

Όπως είπε η ξεναγός, «το ιστορικό αυτό κτίριο έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή. Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, οι επισκέψεις πραγματοποιούνταν με μεγάλο σεβασμό. Αυτή τη στιγμή το εσωτερικό της μοιάζει με πανηγύρι».

Πηγή: skai.gr