Ουκρανία: Ρωσική κυβερνοεπίθεση στη Λιθουανία για τον αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ

Λιθουανικά κρατικά και ιδιωτικά ιδρύματα δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση άρνησης παροχής υπηρεσιών (DDOS), ανέφερε το εθνικό κέντρο κυβερνοασφάλειας σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Άμυνας.

Την ευθύνη ανέλαβε η ομάδα ρώσων χάκερ Killnet ως απάντηση στην απόφαση της Λιθουανίας να απαγορεύσει τη μεταφορά προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ανάμεσα στην Πολωνία και την Λιθουανία, προειδοποιώντας παράλληλα για νέες κυβερνοεπιθέσεις.

«Είναι πολύ πιθανό επιθέσεις παρόμοιας ή μεγαλύτερης έντασης να συνεχιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ειδικά στους κλάδους των μεταφορών, της ενέργειας και του χρηματοπιστωτικού τομέα« ανέφερε το λιθουανικό κέντρο κυβερνοασφάλειας.

Οι χάκερ κατάφεραν να παραβιάσουν και ασφαλή δίκτυα που χρησιμοποιούνται από κρατικούς θεσμούς, πρόσθεσε.

«Η επίθεση θα συνεχιστεί έως ότου η Λιθουανία άρει τον αποκλεισμό» δήλωσε στο Reuters ένας εκπρόσωπος της ομάδας Killnet.

«Διαλύσαμε 1652 διαδικτυακούς στόχους. Και αυτό μέχρι στιγμής».

Το Καλίνινγκραντ συνδέεται με την υπόλοιπη Ρωσία μέσω σιδηροδρομικής γραμμής που διέρχεται από τη Λιθουανία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.