Χαλκιδική: Ασφαλή τα ξενοδοχεία από το «κανόνι» του FTI

Οι εξελίξεις μετά την κήρυξη πτώχευσης από τον γερμανικό Tour Operator

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ “ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”

Αναταράξεις και προβληματισμό στην τουριστική αγορά της χώρας μας προκάλεσε η πτώχευση που κήρυξε ο τρίτος μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης, ο γερμανικός FTI με έδρα το Μόναχο, την ώρα που χιλιάδες τουρίστες βρίσκονταν για διακοπές σε διάφορες περιοχές, κυρίως σε νησιά, μέσω του FTI.

Ο κύριος όγκος των πελατών του FTI κατευθυνόταν στο 70% σε Κρήτη και Ρόδο, 20% σε Κέρκυρα και Κω και το υπόλοιπο 10% περίπου κάλυπτε την υπόλοιπη χώρα.

Σε ότι αφορά την περιοχή της Χαλκιδικής πάντως, παράγοντες του τουρισμού αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αναφορικά με οικονομικά υπόλοιπα σε ξενοδοχεία, ενώ και οι επισκέπτες που βρίσκονταν στην περιοχή δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα.

Γενικά, η έκθεση των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής σε συμβόλαια με τον FTI ήταν περιορισμένη.

Οι εξελίξεις

Το «κανόνι» έγινε γνωστό την περασμένη Δευτέρα με τον γερμανικό tοur operator να στέλνει επιστολή στα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται στην χώρα μας, επισημαίνοντας ότι οποιοσδήποτε οικονομικός κραδασμός τυχόν υπάρξει από την πτώχευση του FTI θα αποσβεστεί θεσμικά μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS).

Σημειώνεται ότι η εταιρεία FTI είναι ασφαλισμένη κατά της αφερεγγυότητας μέσω του DRFS.

Σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Πρακτόρων DRV αλλά και την επίσημη ανακοίνωση του FTI, αυτό συνεπάγεται ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν – ολόκληρη η τιμή του ταξιδιού εάν έχει ήδη πληρωθεί, καθώς και οι προκαταβολές – προστατεύονται σε περίπτωση αφερεγγυότητας.

Ισχύει για πελάτες που έχουν κάνει κράτηση πακέτου διακοπών. Το DRSF είναι πλέον υπεύθυνο για την επεξεργασία σε περίπτωση αφερεγγυότητας, σε στενή συνεργασία με τον επηρεαζόμενο διοργανωτή. Αυτό σημαίνει ότι το DRSF είναι υπεύθυνο, αφενός, για την επιστροφή της τιμής ταξιδιού που καταβλήθηκε στους επηρεαζόμενους πελάτες και, αφετέρου, για κάθε απαραίτητο επαναπατρισμό των επισκεπτών.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου και του Οργανισμού Τουρισμού για αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

 «Δεν υπάρχει οικονομικό ζήτημα για τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής»

 «Όσα υπόλοιπα υπήρχαν σε εκκρεμότητα από το 2023 εξοφλήθηκαν τον Απρίλιο του 2024, ενώ όσες αφίξεις έγιναν τον Μάιο και αρχές Ιουνίου έχουν προεξοφληθεί. Άρα δεν τίθεται οικονομικό ζήτημα», όπως δήλωσε μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Η έκθεση των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής σε συμβόλαια με τον FTI ήταν περιορισμένη με 30 ξενοδοχεία και με μικρές σχετικά διαθεσιμότητες σε κρατήσεις, συγκριτικά με τη συνολική δυναμικότητα κλινών των ξενοδοχείων. Μπορεί οι κρατήσεις για την περίοδο από εδώ και πέρα να ακυρώθηκαν ωστόσο το κενό αναμένεται να καλυφθεί από άλλους tour operators ή από τη γενικότερη ζήτηση. Πάντως όσοι τουρίστες βρέθηκαν στην Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα, απομακρύνονται σύμφωνα με τον κ. Τάσιο με ασφάλεια, καθώς καλύπτονται από το Γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης.

Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα βρίσκονταν περίπου 7.500 τουρίστες που είχαν κλείσει διακοπές μέσω του συγκεκριμένου tour operator.

Πάντως οι εκπρόσωποι του τουρισμού εκφράζουν έναν γενικότερο προβληματισμό με αφορμή τις εξελίξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όταν το Νο3 tour operator κάνει αίτηση πτώχευσης, αυτό δεν είναι μια θετική εξέλιξη, ενώ σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά μειώνεται με μεγάλους tour operators να προσπαθούν να «καταλάβουν» το χώρο.

Αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους

H Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου σε σχετική ανακοίνωσή της με την οποία εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζομένους, αναφέρει ότι «η είδηση της αναστολής λειτουργίας του γερμανικού κολοσσού που φημολογούνταν εδώ και καιρό βρίσκει τους εργαζόμενους στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Από τη μία μέρα στην άλλη οι εργαζόμενοι βρέθηκαν από την κούραση και την εξάντληση από την  εντατικοποίηση της δουλειάς , στην αβεβαιότητα». «Είναι γνωστό ότι λόγω του πτωχευτικού κώδικα οι εργαζόμενοι είναι οι τελευταίοι που ευνοούνται, γι’ αυτό υπάρχει τεράστια ανησυχία και αβεβαιότητα για  90 εργαζόμενους στο Ηράκλειο, 150 σε όλη τη χώρα καθώς και 2000 ξενοδοχοϋπαλλήλους του ομίλου», επισημαίνει η Ένωση.

Πρόεδρος ΞΕΕ: Ανάγκη για μια ευρωπαϊκή νομοθετική ομπρέλα

Ο Πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός σε δήλωσή του  ζήτησε να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή νομοθετική ομπρέλα, η οποία θα επιτρέπει στα κράτη – μέλη να παρεμβαίνουν προστατεύοντας τα δικαιώματα των καταναλωτών – επισκεπτών αλλά και των ξενοδόχων.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι δεν μπορεί κάθε φορά η αντιμετώπιση  τέτοιων προβλημάτων να επαφίεται αποκλειστικά στη φιλοπατρία του ξενοδόχου, ο οποίος υφίσταται και την οικονομική ζημιά. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αναφέρει ότι βρίσκονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την κυβέρνηση διερευνώντας πως μπορούν να μετριασθούν οι οικονομικές απώλειες για τους ξενοδόχους – μέλη της Ένωσης.