Χαλκιδική: Η λειψυδρία χτυπά τη βρώσιμη ελιά

– Εκτός αγοράς 40% της παραγωγής

Δέκα μέτρα έπεσε η στάθμη των υπόγειων υδάτων τον Ιούλιο

*Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση

“Τύπος Θεσσαλονίκης”

Το νερό… νεράκι λένε οι παραγωγοί ελιάς, που βλέπουν μεγάλες απώλειες στις σοδιές τους λόγω λειψυδρίας. Σε μια χρόνια με ελάχιστες χιονοπτώσεις και λίγες βροχές, τα δέντρα δεν ποτίστηκαν όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση του συνολικού διαθέσιμου προς πώληση προϊόντος.

 «Λόγω της λειψυδρίας υπάρχει κίνδυνος να μείνει εκτός 30-40% χονδρολιάς Χαλκιδικής που είναι προς βρώση. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και ακόμη είμαστε στο καλοκαίρι, οπότε δεν ξέρουμε σε τι ποσοστό θα πέσει ακόμη η στάθμη των υπόγειων υδάτων. Σκεφτείτε πως σύμφωνα με στοιχεία από μετρήσεις από το ΑΠΘ, μόνο μέσα στον Ιούλιο η στάθμη τους έπεσε στα 10 μέτρα! Αυτό δεν αναπληρώνεται», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο κ. Δημήτρης Ευαγγελινός εκ μέρους του Biolivia, Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικής Ελιάς Ολύνθου.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «στερεύουν οι γεωτρήσεις ενώ άλλες αλμυρίζουν καθώς όταν γίνεται υπεράντληση έρχεται μέσα η θάλασσα». Στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται ο συνεταιρισμός γνωρίζουν πως προβλήματα λειψυδρίας υπάρχουν «κυρίως στον Άγιο Μάμα του δήμου Προποντίδας και στην Όλυνθο και στις Καλύβες του δήμου Πολυγύρου», ενώ σχολίασε πως είναι σχεδόν βέβαιο πως και σε άλλες περιοχές του νομού υπάρχουν ανάλογα προβλήματα.

 «Έτσι όπως έχει η κατάσταση δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει. Εμείς έχουμε ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές (δήμους, Περιφέρεια, υπουργεία) για το πρόβλημα με το νερό. Όμως δεν έχουν κάνει κάτι. Συνήθως παίρνουν μέτρα αφού προκύψει το πρόβλημα. Ρίχνουν ευθύνες στον πρωτογενή τομέα και λένε ότι αυτός εξαντλεί τους υδάτινους πόρους. Όμως τους χρησιμοποιεί για να παράξει τροφή… Με την άναρχη δόμηση και τα ξενοδοχεία που χτίστηκαν δίχως υποδομές, έχουν προκύψει προβλήματα με το νερό. Δεν υπάρχει επάρκεια και σε πολλά χωριά δεν υπάρχει αποχέτευση. Αν κανείς δει καθημερινά το κομμάτι από τα Νέα Μουδανιά μέχρι τη Σιθωνία καθημερινά γίνεται πανικός. Δεν υπάρχουν υποδομές. Ζούμε μια Κόλαση του Δάντη», συμπλήρωσε.

Είπε πως με την λειψυδρία είναι πιθανό να αλλάξουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής τους. «Τα προϊόντα της ελιάς “σοκάρονται”», σχολίασε για να διευκρινίσει πως «στο 60% της παραγωγής που θα γίνει κανονικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

Σε κάθε περίπτωση σημείωσε πως «η βροχή θα έσωζε κάπως την κατάσταση και κυρίως τις ελιές προς βρώση». Η βροχή θα επηρεάσει και την συγκομιδή καθώς πρέπει να βρέξει για να πάρει ειδικό βάρος ο καρπός, όπως μας εξήγησε ο κ. Ευαγγελινός. Και όλα αυτά ενώ έχει να βρέξει σωστά, δηλαδή για ένα 24ωρο, από τον Μάιο.

«Ζητάμε από το κράτος να υπάρχει πρόληψη»

 «Πιστεύουμε ότι η συγκομιδή θα γίνει στα μέσα, αντί για τις αρχές Σεπτέμβρη που συνηθίζεται, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων. Θα δούμε βέβαια τι καιρικές συνθήκες θα υπάρχουν τότε. Όμως με τα σημερινά δεδομένα η εικόνα δεν είναι καλή. Ζητάμε από κράτος να μην λαμβάνει μόνο μέτρα αλλά να υπάρχει και πρόληψη. Δεν γίνεται να έχουμε μόνο ορφανά χιλιόμετρα και να μην γίνονται έργα ουσίας. Θεωρούμε πως με μικροφράγματα θα μπορούσαν να γεμίζουν τα υπόγεια ύδατα. Αυτά δεν έχουν μεγάλο κόστος.

Επίσης πρέπει να επιβάλλεται στους αγρότες να μην αρδεύουν ασύστολα τα χωράφια, και να μπουν υδρόμετρα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.