Χαλκιδική: «Μα, που τα βρίσκουν;» – Τα νέα… επαγγέλματα που κάνουν λουσάτες διακοπές

Ποιοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μεγάλη κατανάλωση σε δημοφιλή καταστήματα και δεν… λυπούνται τις σαμπάνιες
Του Μιχαήλ Λιάπη
Μπορεί πάνω από τους μισούς Έλληνες να μην σχεδιάζουν διακοπές για το φετινό καλοκαίρι λόγω έλλειψης χρημάτων, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) , ωστόσο υπάρχει και μια άλλη μερίδα Ελλήνων που τα… έχουν. Το TyposThes επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα πόλων… «Μα που τα βρίσκουν;». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ προκύπτουν νέα δεδομένα εργασιακής απασχόλησης που προσφέρουν αρκετά χρήματα.
Το Only fans και η δεξαμενή του
Όπως είχε αποκαλύψει το TyposThes σε παλαιότερο ρεπορτάζ, πλέον ολοένα και περισσότερα νεαρά κορίτσια και νεαρά ζευγάρια, έχουν λογαριασμούς στην δημοφιλή πλατφόρμα περιεχομένου Only fans και έναντι αμοιβής από τους συνδρομητές προβαίνουν σε διάφορες πράξεις, με αποτέλεσμα να κερδίζουν ουκ ολίγα χρήματα από αυτή τους την ενασχόληση. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς περιεχομένου, να λαμβάνουν χρηματοδότηση απευθείας από τους θαυμαστές τους σε μηνιαία βάση.
Πρόσφατα, γνωστή δημιουργός περιεχομένου δήλωσε σε συνέντευξή της, ότι είναι δυνατό για κάποιον στην Ελλάδα να κερδίζει 20.000 ευρώ το μήνα μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Μάλιστα, παλαιότερα, γνωστή σταρ είχε πει πως το 2023 είχε κερδίσει 500.000 ευρώ από την πλατφόρμα. Τώρα, όσον αφορά το «ψάρεμα» των υποψήφιων θαυμαστών, γίνεται από αλλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το δημοφιλές Tik tok και το Instagram όπου οι «δημιουργοί» ποστάρουν διάφορες πιο προκλητικές φωτογραφίες συνοδευόμενες με διάφορα… καλέσματα προς τους υποψήφιους πελάτες. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως αυτό το περιεχόμενο το παρακολουθούν και ανήλικοι, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που διαθέτουν λογαριασμούς σε αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ. για το φαινόμενο
Όπως εξήγησαν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στο TyposThes, μπορεί οι ίδιοι να μην μπορούν να διασκεδάσουν σε γνωστά beach bar της πανέμορφης Χαλκιδικής για οικονομικούς λόγους -καθώς σε ορισμένα η ελάχιστη κατανάλωση ξεπερνά τα 100 ευρώ ανά άτομο- ωστόσο υπάρχουν νεαρές αιθέρες υπάρξεις που μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις πιο ακριβές σαμπάνιες. Όπως αναφέρουν δεν αποκλείεται κάποιες εξ αυτών να μην σταματούν στο Only Fans και να παράσχουν ιδιωτικές υπηρεσίες.
Κάθε εβδομάδα άνοιγαν σαμπάνια
Όπως είπε στον TyposThes, γνωστή ιδιοκτήτρια ενός από τα πιο «in» καταστήματα της Θεσσαλονίκης: «Κάθε βδομάδα έρχονταν στο κατάστημα μου μια παρέα κοριτσιών 19 ετών και άνοιγαν σαμπάνιες αξίας τουλάχιστον 180 ευρώ. Ναι, και εγώ αναρωτήθηκα που βρίσκουν τα χρήματα». «Δεν είναι λίγες φορές που 20χρονα κορίτσια συνοδεύονται από 50άρηδες», μας είπε χαρακτηριστικά η ιδιοκτήτρια. Μάλιστα, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σχολιάζουν πως η «έννοια» της συνοδού «ανθεί» στην Ελλάδα, έναντι αδρών αμοιβών και πάντα με εχεμύθεια.
Μέχρι την Περαία και την Επανομή
Στον αντίποδα, νεαρά εργαζόμενα παιδιά του ιδιωτικού τομέα, στο ερώτημα αν μπορούν να πάνε διακοπές, απάντησαν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν καθώς πλέον όλα έχουν ακριβύνει και το μόνο που μπορούν είναι να πάνε για ένα μπάνιο αυθημερόν σε κάποια όχι τόσο κοσμική παραλία όπως η Περαία και η Επανομή. Τέλος, όπως λένε, η σωτήρια λύση είναι τα εξοχικά σπίτια φίλων και συγγενών, αλλά και τα χωριά που πλέον αποκτούν ξανά ζωή.
Τα «μαύρα» επαγγέλματα
Δεν πρέπει να βγει από την εξίσωση το γεγονός πως υπάρχουν ακόμη κάποια επαγγέλματα που μπορεί να προκύψει αδήλωτο εισόδημα. Πληροφορίες μιλούν για τα επαγγέλματα που κάνουν επισκέψεις κατ’ οίκον -ακόμη και μανικιουρίστ ή μακιγιέζ, αλλά και τεχνικών επαγγελμάτων- όπου αν κάποιος επιθυμεί απόδειξη θα χρειαστεί να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Η έρευνα για τις διακοπές
Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η πλειονότητα των ερωτηθέντων (52%) δεν προγραμματίζει να κάνει διακοπές το καλοκαίρι του 2025, γεγονός που ενδέχεται να αντικατοπτρίζει είτε οικονομικές πιέσεις, είτε άλλους προσωπικούς περιορισμούς. Ωστόσο, το 48% σκοπεύει να κάνει διακοπές, το 33% έστω και περιορισμένες, το 14% δηλώνει πως θα ταξιδέψει όπως κάθε χρόνο και 1% περισσότερες ημέρες. Από όσους σχεδιάζουν διακοπές, οι περισσότεροι (38%) υπολογίζουν να απουσιάσουν για 8 έως 14 ημέρες, ενώ 24% για 4 έως 7 ημέρες. Ο μέσος χρόνος διακοπών για όσους τελικά ταξιδέψουν διαμορφώνεται στις 11,3 ημέρες, στοιχείο που επιβεβαιώνει την τάση για συγκρατημένες αποδράσεις. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η πλειοψηφία του κοινού επιλέγει τις εξοχικές κατοικίες, είτε φιλοξενία (31%), είτε διαμονή (23%). Το 21% επιλέγει διαμονή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και μόνο το 7% διαμονή σε ξενοδοχεία (6% χωρίς διατροφή και 1% με πλήρη διατροφή), κάτι που αποτελεί ένδειξη για την δυνατότητα οικονομικής ανταπόκρισης των ελληνικών νοικοκυριών στις εναλλακτικές που υπάρχουν. Τέλος το 5% επιλέγει camping και το 5% επιλέγει ταξίδι στο εξωτερικό. Σε γενικές γραμμές καταγράφεται μία πρόθεση του ελληνικού κοινού για οικονομικότερες λύσεις.
Προτιμούν να μαγειρεύουν σπίτι
Επίσης, συμφώνα με την έρευνα, οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν πιο οικονομικές λύσεις, με το 50% να δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά στις διακοπές και το 62% να επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ, πιθανότατα σε μία προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων από την εστίαση. Πράγμα το οποίο επιβεβαιώνει και στο TyposThes, μητέρα 3 παιδιών που εργάζεται στο δημόσιο σε θέση μεγάλης ευθύνης. Όπως είπε η ίδια, «Όταν πάμε διακοπές στο χωριό συνέχεια μαγειρεύω σπίτι. Το πού πολύ, να βγούμε μία φορά σε ταβέρνα».