Χωρίζονται στα 2 καφέ, μπαρ, εστιατόρια

Συνέντευξη τύπου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας παραχωρούν ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, όπου παρουσιάζουν το πλαίσιο λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη. Τη συνέντευξη συντονίσει η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως ανακοινώθηκε με βάση την σύσταση της επιτροπής Βιοηθικής η κυβέρνηση προχωρά με πρώτο πυλώνα την πληροφόρηση του κοινού για τους εμβολιασμούς, με κλιμάκωση της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η διευκόλυνση της κίνησης σε συγκεκριμένους χώρους για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο τρίτος πυλώνας είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων (υγειονομικούς).

Ειδικότερα όσον αφορά τους: Κλειστούς χώρους (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) και ανοιχτούς χώρους (γήπεδα, κλαμπ) θα έχουμε τον διαχωρισμό σε αμιγείς και μεικτούς χώρους με βάση τον εμβολιασμό των πελατών – επισκεπτών.

Στους αμιγείς χώρους, στους οποίους θα έχουν πρόσβαση οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

Στους μεικτούς χώρους, στους οποίους θα μπορούν να μπαίνουν πέρα από τους εμβολιασμένους και όσοι έχουν υποβληθεί είτε σε rapid είτε σε μοριακό τεστ PCR.

Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει αν η εκμετάλλευση θα είναι αμιγής ή μεικτή. «Θα επιλέγει ο επιχειρηματίας αν θα δέχεται αποκλειστικά εμβολιασμένους», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίπης, και θα υπάρχει ειδική σήμανση στους χώρους.

Αμιγείς χώροι: Από 75 έως 85% της πληρότητας

Μεικτοί χώροι: Από το 25% έως το 75% της πληρότητας (εξαρτάται από το χώρο)

Στους αμιγής χώρους χωρίς μάσκες.

Έλεγχοι και κυρώσεις για την τήρηση των όρων, ώστε να διακριβωθεί πως τηρούνται τα μέτρα.

Από 15 Ιουλίου σε ισχύ τα μέτρα.