Χρυσός ο Μίλτος Τεντόγλου
– Το πρώτο ελληνικό χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Δεύτερο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο για το Μίλτο Τεντόγλου
Ο Μίλτος Τεντόγλου, ο κορυφαίος άλτης του πλανήτη πραγματοποίησε άλλη μία σπουδαία εμφάνιση σε τελικό και διατήρησε τον Ολυμπιακό τίτλο που κατέκτησε πριν από τρία χρόνια στο Τόκιο.
Ο αγώνας
Το πρώτο μεγάλο άλμα ήρθε από τον Ματία Φουρλάνι. Ο Ιταλός πήδηξε στα 8 μέτρα και 34 εκατοστά, δείχνοντας από πολύ νωρίς τις προθέσεις του. Από την άλλη, ο Τεντόγλου ξεκίνησε με προσπάθεια στα 8 μέτρα και 27 εκατοστά, όντας 2ος μετά το τέλος των πρώτων αλμάτων. Η συγκεκριμένη κατάσταση άλλαξε στη συνέχεια, μιας και με τη δεύτερη προσπάθειά του… πέταξε, προσγειώθηκε στα 8 μέτρα και 48 εκατοστά και πέρασε στην κορυφή. Παράλληλα, ο Γουέιν Πίνοκ πήδηξε στα 8.36μ. και ανέβηκε στη 2η θέση. Η τρίτη προσπάθεια του Έλληνα πρωταθλητή ήταν στα 8.24μ. με τη διαφορά μεταξύ εκείνου και του Τζαμαϊκανού να παραμένει μεγάλη.
Οι Πράβντιτσα (9ος, Κροατία), Γιούσκα (10ος, Τσεχία), Νταλμέρο (11ος, Κολομβία) και ΜακΛάουντ (12ος, Τζαμάικα) έμειναν εκτός συνέχειας, με οκτώ να συνεχίσουν στα τελευταία τρία άλματα. Ο Τεντόγλου ξεκίνησε με προσπάθεια στα 8 μέτρα και 36 εκατοστά στο δεύτερο μισό του αγώνα του. Αμέσως μετά, πήδηξε πέντε εκατοστά λιγότερα, όμως δεν έμοιαζε να απειλείται για την πρωτιά. Έτσι κι έγινε, μιας και κανείς δεν τον πέρασε ποτέ, με αποτέλεσμα να κατακτήσει το δεύτερο χρυσό Ολυμπιακό του μετάλλιο.
Τα άλματα του Τεντόγλου:
1ο: 8.27μ.
2ο: 8.48μ.
3ο: 8.24μ.
4ο: 8.36μ.
5ο: 8.31μ.
6ο: Άκυρη
Απίστευτος Μίλτος Τεντόγλου μετά το χρυσό: «Δεν ήμουν καλός – Ήθελα κάτι παραπάνω»
Ο Μίλτος Τεντόγλου μπορεί να κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου, ωστόσο ο Έλληνας πρωταθλητής δεν έμεινε ικανοποιημένος με την εμφάνιση του. Αναλυτικά τα λόγια του παιδιού θαύματος για τον ελληνικό στίβο.
Ο Μίλτος Τεντόγλου ανέβηκε για μια ακόμη φορά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, με τον 26χρονο αθλητή κάνοντας ένα άλμα στα 8,48μ να κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα του μήκους. Με αυτό τον τρόπο ο ίδιος έκανε το 2/2 σε Ολυμπιάδες (είχε προηγηθεί εκείνη στο Τόκιο), ωστόσο παρά το τεράστιο επίτευγμα του, ο Τεντόγλου είχε ένα μικρό παράπονο αναφορικά με τις επιδόσεις του.
Αναλυτικά όσα είπε στην κάμερα της ΕΡΤ:
«Χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό που κατάφερα αλλά ήθελα κάτι παραπάνω, κάτι μου έλειπε σήμερα. Το πάλεψα. Στο τέλος άρχισα να ξυπνάω, το πέμπτο άλμα ήταν πάρα πολύ καλό, θα πήγαινε για μεγάλο άλμα. Πήγαμε να το ρισκάρουμε στο έκτο αλλά δεν έκατσε. Ο αέρας άλλαζε συνέχεια, είναι δύσκολος αγώνας».
Για το τί παραπάνω ήθελε:
«Είμαι πολύ χαρούμενος. Σαν επίδοση ήθελα κάτι παραπάνω, για μένα, να το ευχαριστηθώ πιο πολύ».
Για το εάν του έβαλαν πίεση οι αντίπαλοί του:
«Βέβαια, για αυτό απάντησα άμεσα. Μετά μου έβαλε πίεση και ο Πίνοκ γιατί είναι πολύ καλός και ξέρω ότι μπορούσε να κάνει άλμα κοντά σε μένα. Είχα καλά άλματα, το σερί μου ήταν καλό. Είμαι ευχαριστημένος».
Για το ότι έβαλε και αυτός πίεση στους αντιπάλους του:
«Έτσι γίνεται συνήθως επειδή είχα την καλύτερη επίδοση και ήμουν τελευταίος ίσως μπορούσα να απαντήσω εάν με περνούσε κάποιος».
Για το ότι είναι μόλις ο δεύτερος που υπερασπίζεται το μετάλλιό του:
«Σίγουρα λέει πολλά για μένα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει να είσαι και λίγο τυχερός για να πετύχεις επειδή γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Υπάρχουν αθλητές με μετάλλια σε πέντε και έξι παγκόσμια πρωταθλήματα που είναι στο ίδιο επίπεδο με τους Ολυμπιακούς. Κάποιοι δεν ήταν τυχεροί. Είμαι σίγουρα χαρούμενος και επίσης χαίρομαι που είχα καλύτερη επίδοση από το Τόκιο».
Για την πνευματική προσέγγιση:
«Πάρα πολύ σημαντικό. Έχω τον δικό μου τρόπο. Είμαι ήσυχος, δεν κάνω πολλά πριν τους αγώνες. Προσπαθώ να σκέφτομαι τι θα κάνω, να σκέφτομαι τα πάντα, δεν υπάρχει περιθώριο λάθους. Σκέφτομαι το χειρότερο και τα περιμένω όλα».
Ο Τεντόγλου έγινε ο τρίτος Έλληνας στην ιστορία που κατακτά δεύτερο συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο
Ο σπουδαίος πρωταθλητής και αναμφίβολα κορυφαίος Έλληνας αθλητής όλων των εποχών στον στίβο κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο του στους Ολυμπιακούς, κάτι που μόνο δύο άνθρωποι το έχουν καταφέρει στο παρελθόν στην ιστορία της διοργάνωσης, αμφότεροι αρσιβαρίστες…
Προφανώς ο ένας είναι ο Πύρρος Δήμας με τα τρία σερί χρυσά σε Βαρκελώνη (1992), Ατλάντα (1996) και Σίδνεϊ (2000), ενώ ο άλλος είναι ο Κάχι Καχιασβίλι σε Ατλάντα και Σίδνεϊ.
Ο Τεντόγλου έγινε ο 26ος αθλητής της χώρας μας με δύο ολυμπιακά μετάλλια, αλλά οι μόνοι που έχουν τουλάχιστον δύο χρυσά είναι ο Τεντόγλου και οι δύο αρσιβαρίστες, με τον Δήμα βέβαια να μετράει τρία.