Covid-19: Το πρώτο θετικό κρούσμα στην Ελλάδα- 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη

To πρώτο θετικό κρούσμα νέου κοροναϊού στη χώρα μας ανακοίνωσαν οι αρχές. Πρόκειται για Ελληνίδα 38χρονων από τη Θεσσαλονίκη, που είχε επισκεφθεί τη Βόρεια Ιταλία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η 38χρονη νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη με ήπια συμπτώματα. Οικειοθελώς απομονώνονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, που έχει συγκαλέσει ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Γιάννης Κωτσιόπουλος και Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, ο Υπουργός Υγείας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στις 17:00 στην Περιφέρεια. 

Αρνητικό στον νέο κοροναϊκό ήταν εν τω μεταξύ το ύποπτο κρούσμα στο Αττικό. Πρόκειται για έναν άνδρα 40 ετών από τον Πειραιά ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό και εμφάνισε τις προηγούμενες ώρες συμπτώματα που θεωρήθηκαν ύποπτα. Oι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν τελικά ότι ο ασθενής δεν έχει πρσβληθεί από τον Covid-19. 

Να θυμίσουμε ότι χθες νέα Επιτροπή απαρτιζόμενη από 11 μέλη συγκρότησε εκτάκτως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με στόχο την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής είναι ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι αρμόδιες αρχές και συνιστούν στους πολίτες ψυχραιμία και τήρηση των οδηγιών των ειδικών. Αυξημένη εγρήγορση αλλά και απόλυτη ψυχραιμία, συνιστά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στους γιατρούς όλης της χώρας. 

Τι προβλέπει η ΠΝΠ

Η κυβέρνηση έχει προβεί και στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορoναϊού. 

Μεταξύ άλλων προβλέπει προσωρινό περιορισμός εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου, προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

Oδηγίες για την πρόληψη της διασποράς σε χώρους Υγείας

Οι αναλυτικές οδηγίες για τον έλεγχο και την πρόληψη διασποράς του ιού σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, έχουν ως εξής:

 Κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον ιό COVID-19, θα πρέπει να λαμβάνονται οι βασικές προφυλάξεις, καθώς και προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.

Πρωτίστως όμως οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και σύμφωνα με το παραπεμπτικό που έχουν λάβει. Σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για περαιτέρω οδηγίες στο τηλέφωνο τηλ. 210-5212000.

Σε ό,τι αφορά στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους. Επίσης δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.

naftemporiki.gr