Κορωνοϊός: Ύποπτο κρούσμα στη Χαλκιδική – Επί ποδός η Θεσσαλονίκη

Άντρας νεαρής ηλικίας προσήλθε στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού

Ύποπτο περιστατικό για κορωνοϊό ερευνάται στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το halkidikifocus.gr ένας άντρας νεαρής ηλικίας προσήλθε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο, με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, όπως βήχα κ.ά.. Ο  ίδιος και η οικογένειά του επέστρεψαν πρόσφατα από ταξίδι που πραγματοποίησαν στη Βόρεια Ιταλία.

Το συγκεκριμένο άτομο έχει υποβληθεί στις απαιτούμενες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τον συγκεκριμένο ιό και τα αποτελέσματα αναμένονται το μεσημέρι. Στον άνδρα δόθηκαν οδηγίες να παραμείνει στο σπίτι του μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δεν εμφάνισαν σχετικά συμπτώματα.

Επί ποδός η Θεσσαλονίκη μετά το πρώτο θετικό κρούσμα 

Παράλληλα, επί ποδός βρίσκονται οι αρχές στη Θεσσαλονίκη μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος σε γυναίκα 38 ετών. Η γυναίκα νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με τον γραμματέα της ΠΟΕΔΗΝ, Π. Κετικίδη, ερευνώνται ακόμη δύο ύποπτα κρούσματα σε ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο.

Οι υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κοροναϊού στη χώρα, προχώρησαν στις ακόλουθες ενέργειες με στόχο την αποφυγή διασποράς του ιού.

  • Ιχνηλάτηση επαφών – με βάση ειδικό αλγόριθμο – της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της, όταν επέστρεψε από την Ιταλία.
  • Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα, να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνιστάται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.
  • Έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.

Άλλωστε, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας που υπεγράφη χθες, το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης θα παραμείνει κλειστό, αύριο Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη απόφαση συνδέεται με την 38χρονη που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ, ως το κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, τα συγγενικά της πρόσωπα θα υποβληθούν σε εξετάσεις και θα βρίσκονται σε απομόνωση.

Ψυχραιμία και όχι πανικό συνέστησαν από τη μεριά του σε όλους μετά το πέρας της σύσκεψης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε: «Συζητήσαμε με όλους τους συναρμόδιους φορείς για το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού, που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και πώς θα το αντιμετωπίσει η Πολιτεία. Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε εδώ έτοιμοι να συνδράμουμε το έργο των καθ’ ύλην αρμοδίων, δηλαδή του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας όπου και όταν μας ζητηθεί. Όπως και πριν το πρώτο κρούσμα, έτσι και στο επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε να έχουμε πολύ στενή συνεργασία τόσο με το Υπουργείο, όσο και με την Πολιτική Προστασία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Δεν χρειάζεται πανικός. Το μόνο που χρειάζεται σε αυτή τη φάση είναι ψυχραιμία».

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισήμανε: «Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των κορυφαίων επιστημόνων, που μας δίνουν τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουμε μετά από κάθε περιστατικό. Το τελευταίο διάστημα ελέγχθηκαν πολλά ύποπτα περιστατικά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα Νοσοκομεία Αναφοράς. Έχουμε πλέον ένα θετικό κρούσμα το οποίο είναι σε Νοσοκομείο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης και τώρα κάνουμε την ιχνηλάτηση των ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή με τη συγκεκριμένη γυναίκα και ακολουθείται πιστά το σχετικό πρωτόκολλο. Θα ήθελα να ζητήσω να υπάρξει ψυχραιμία, ηρεμία αλλά και σωστή ενημέρωση των πολιτών. Προσυπογράφω αυτό που είπε ο Περιφερειάρχης. Εμείς αυτό θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια κοιτώντας τους πολίτες στα μάτια. Θα ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά και ψύχραιμα για την κατάσταση. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το αντίθετο θα έλεγα. Η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία θα φέρουν καλά αποτελέσματα. Να ακούμε τους ειδικούς, τους λοιμωξιολόγους, τους επιδημιολόγους, τους γιατρούς και όσους γνωρίζουν καλύτερα περί τίνος πρόκειται. Ο ιός αυτός προσομοιάζει με τη γρίπη και τα πιο πολλά περιστατικά θα είναι ασυμπτωματικά, όμως και όταν υπάρξουν συμπτώματα όπως της γρίπης ο κόσμος πρέπει να είναι ενημερωμένος. Όταν και εφόσον αισθάνεται τέτοια συμπτώματα να μένει στο σπίτι, να συμβουλεύεται τον προσωπικό του γιατρό και τους ανθρώπους της δημόσιας υγείας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πορευτούμε».

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Αντιμετωπίζουμε το πρώτο κρούσμα και θεωρώ ότι και ο Περιφερειάρχης και ο Υπουργός έδωσαν το πραγματικό στίγμα. Κι αυτό είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε απολύτως ψύχραιμοι. Δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος πανικού. Αυτό που χρειάζεται είναι να ενημερωνόμαστε και να υπάρχει αυτοπειθαρχία. Ο καθένας που νιώθει αδιαθεσία ή κάτι που τον προβληματίζει να απευθύνεται στο γιατρό του και στις δομές της υγείας και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες. Είμαστε έτοιμοι, ενεργοποιήσαμε τα απαιτούμενα πρωτόκολλα προληπτικά πάντα για να μπορέσουμε να κάνουμε τις ιχνηλατήσεις και όσα προβλέπονται στα ειδικά σχέδια και όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα και θα πάνε όλα καλά».

«Δεν είμαστε σε καμία καραντίνα. Έλαχε να εκδηλωθεί στην πόλη μας το πρώτο κρούσμα του ιού και έπρεπε να προχωρήσουμε άμεσα στα όποια μέτρα και στο βαθμό που μας αναλογούν. Ως δήμος είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα να συνδράμουμε στο έργο του αρμόδιου υπουργείου όποτε, όπου και αν μας ζητηθεί. Η ενημέρωση των πολιτών πρέπει να γίνεται απολύτως υπεύθυνα από τους αρμόδιους φορείς. Απαιτείται διαχείριση χωρίς κανένα πανικό», δήλωσε πριν από λίγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο με αφορμή την εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος του κορωνοϊού.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε: «Ήδη προχωρήσαμε στην προληπτική απολύμανση των χώρων του δημαρχείου και προχωρούμε από αύριο σε όλα τα δημοτικά κτίρια. Είμαστε έτοιμοι από αύριο για τη διαμονή φυλλαδίων και δράσεις ενημέρωσης των δημοτών. Αναβάλαμε όποιες αυριανές εκδηλώσεις και δράσεις για να αποφύγουμε μεγάλες συναθροίσεις. Προχωράμε επίσης σε συμπληρωματική προμήθεια ατομικών μέτρων προστασίας».

Διαβεβαίωσε τέλος πως «όπως και σήμερα, έτσι και αύριο, θα είμαστε στα πόστα μας. Για τις ενέργειες και τις αποφάσεις του δήμου, όποιες μελλοντικές αποφάσεις, θα είστε όλοι ενήμεροι».

Υπενθυμίζεται πως η 38χρονη που είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, είναι επιχειρηματίας που ασχολείται με το χώρο της μόδας και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος με κορυφαία παράταξη στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Η 38χρονη ταξίδεψε πρόσφατα στο Μιλάνο για να παραβρεθεί στην «Εβδομάδα Μόδας». Το βράδυ της Κυριακής επέστρεψε από το Μιλάνο στη Θεσσαλονίκη με πτήση.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, η 38χρονη είχε περάσει από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης την Δευτέρα, εξ ου και ενημερώνονται όλοι όσοι παραβρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο. Μεταξύ των ατόμων που ενημερώθηκαν για αυξημένη προσοχή είναι δημοτικοί σύμβουλοι και δημοσιογράφοι. Το δημαρχείο πλέον θεωρείται χώρος υψηλού κινδύνου.