Δήμος Αριστοτέλη: Δύο παραστάσεις τιμούν την Επανάσταση της Χαλκιδικής εκεί που ξεκίνησε και τελείωσε

Συνέντευξη τύπου με θέμα τις δύο υψηλών προδιαγραφών μουσικοθεατρικές παραγωγές με τις οποίες θα τιμήσει ο Δήμος Αριστοτέλη τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση της Χαλκιδικής και τη συμβολή της στην επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, παραχώρησαν ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος και συντελεστές των παραστάσεων.

Η θεατρική παράσταση «Η εξέγερση των Μαδεμοχωριτών», θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2021, στο Άλσος Αριστοτέλη και στον Αρχαιολογικό Χώρο Σιδηροκαυσίων, στις 20.30 το βράδυ.

Η θεατρική παράσταση «Η θυσία των 400 Ιερισσιωτών στο “Μαύρο Αλώνι”», με μουσικοχορευτική συμμετοχή κατοίκων της περιοχής στο δρώμενο, θα λάβει χώρα στις 12 Σεπτεμβρίου 2021, στην Ιστορική Τοποθεσία «Μαύρο Αλώνι», επίσης στις 20.30 το βράδυ.

Στη συνέντευξη τύπου εκτός του Δημάρχου, συνδέθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης από την Αθήνα και συμμετείχαν ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός Στέλιος Καλαϊτζής που έχει αναλάβει τη σκηνοθετική επιμέλεια του εγχειρήματος, και οι ηθοποιοί Στέλιος Ψαρουδάκης και Ευθύμης Γεωργόπουλος, ενώ στις δύο παραγωγές μετέχουν επίσης οι ηθοποιοί Βιργινία Ταμπαροπούλου και Βασίλης Τιγκριστάρης.

«Στο επίκεντρό μας βρίσκεται η Επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821, το ξεκίνημά της στα Μαδεμομοχώρια και στο Άγιον Όρος, η δραματική κορύφωση της με τον χαλασμό των χωριών της Χαλκιδικής από την Κασσάνδρα ως τις παρυφές του Άθωνα και το ηρωικό τέλος της με την έξοδο από το Άγιον Όρος και τη σφαγή 400 Ιερισσιωτών στο Μαύρο Αλώνι», τόνισε ο δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος. «Φυσικό σκηνικό αυτών των παραστάσεων, είναι η ίδια η Αριστοτελική γη, οι ιστορικοί τόποι των Μαδεμοχωρίων και της Ιερισσού που αποτέλεσαν και την κοιτίδα της Επανάστασης της Χαλκιδικής. Σημαντική θα είναι η συνδρομή των μουσικοχορευτικών συνόλων και των χορωδιών  του Δήμου Αριστοτέλη.»

Ο κ. Βαλιάνος πρόσθεσε: «η Επανάσταση της Χαλκιδικής είναι υποτιμημένη στη συλλογική συνείδηση, κυρίως λόγω της ελλειμματικής αναφοράς στα σχολικά εγχειρίδια και οι συγκεκριμένες παραστάσεις που θα μαγνητοσκοπηθούν και ίσως δοθεί η ευκαιρία να παρουσιαστούν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, θα είναι μια παρακαταθήκη του Δήμου Αριστοτέλη για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές, ως απάντηση σε ένα χρέος που έχουμε στη θυσία των προγόνων μας, χάρη στην οποία πέτυχε η Ελληνική Επανάσταση. Την ημέρα που έμπαινε ο Γιώργος Καραϊσκάκης στην Καλαμάτα, έφτανε και ο Εμμανουήλ Παππάς στο Άγιον Όρος, με πλήθος πολεμοφοδίων. Εκεί ξεκίνησε η επανάσταση με τη συμμετοχή 5.000 μοναχών, ενώ σύντομα επεκτάθηκε με τη συμμετοχή των Μαδεμοχωρίων, της Ιερισσού και έφτασε μέχρι τις παρυφές της Θεσσαλονίκης και τη Μάχη των Βασιλικών. Πάνω από 30.000 Τούρκοι στρατιώτες που επρόκειτο να σταλούν στην Πελοπόννησο για να καταπνίξουν την Ελληνική Επανάσταση, αναγκάστηκαν να μείνουν εδώ. Και η θυσία της Χαλκιδικής έδωσε το χρόνο στην Ελληνική Επανάσταση να ανθίσει και να οδηγήσει στην Ελευθερία.»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Βαλιάνος αποκάλυψε πως έχει γίνει ήδη η πρώτη επαφή με το ΑΠΘ και τον πρύτανη κ. Νίκο Παπαϊωάννου, σχετικά με την πρόθεση του Δήμου Αριστοτέλη «να αναθέσει σε Ιστορικούς, καθηγητές του ΑΠΘ, τη συγγραφή μιας ευσύνοπτης αλλά και τεκμηριωμένης και περιεκτικής απόδοσης της ιστορίας της Επανάστασης στη Χαλκιδική και της σημασίας της για την απελευθέρωση του Γένους, ώστε το πόνημα αυτό να κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας, για να ενταχθεί στα σχολικά εγχειρίδια».

Σημείωσε δε, ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα εξελιχθεί με σκοπό να συμπεριλάβει και άλλους φορείς Αυτοδιοικητικούς και μη, της Χαλκιδικής.

Αναφερόμενος στις δύο παραστάσεις, ο σκηνοθέτης Στέλιος Καλαϊτζής μεταξύ άλλων σημείωσε: «Διατηρήσαμε τη γλώσσα των αυθεντικών κειμένων για πολλούς λόγους. Δεν γίνεται, για παράδειγμα, να εκσυγχρονίσεις τον όρκο της Φιλικής Εταιρείας. Πρέπει να αποδοθεί όπως ήταν, στην γλώσσα της εποχής. Αξιοποιούμε το φυσικό σκηνικό και σε συνδυασμό με μια αφηγηματική, αλλά και δραματοποιημένη προσέγγιση, προσπαθούμε να δείξουμε τον προσήκοντα σεβασμό στην Ιστορία, στους πρωταγωνιστές της και στη σημασία των γεγονότων. Η σκηνογραφία και τα κουστούμια υποστηρίζουν αυτήν ακριβώς τη σκοπιμότητα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα αποτέλεσμα που να αγγίζει τον κόσμο, να είναι κατανοητό, αλλά όχι “φολκλορικό”.»

 «Ήταν και για εμάς μια διαφορετική εμπειρία η προσπάθεια να διαβάσουμε τις ιστορικές πηγές, τα κείμενα, να αντλήσουμε αυθεντικές μαρτυρίες και να τις μεταφέρουμε στην παράσταση, με το δέοντα σεβασμό» τόνισε ο ηθοποιός Στέλιος Ψαρουδάκης, ενώ ο ηθοποιός Ευθύμης Γεωργόπουλος συμπλήρωσε: «Κύριος χαρακτήρας της παράστασης είναι ο Εμμανουήλ Παπάς. Εξίσου πρωταγωνιστές είναι οι χιλιάδες ανώνυμοι που θυσιάστηκαν, ως και οι 400 Ιερισσιώτες που σφαγιάστηκαν στο Μαύρο Αλώνι. Ο Εμμανουήλ Παπάς όμως είναι εκείνος που ανέλαβε να υλοποιήσει το θέλημα του Υψηλάντη για ταυτόχρονο ξέσπασμα της Επανάστασης σε πολλές εστίες. Και η θυσία του, η θυσία όλων δεν ήταν εις μάτην.»

Τη Μουσική Επιμέλεια των παραστάσεων υπογράφει ο Μάνος Αντωνιάδης, τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία η Ελένη Σουμή, ενώ την επιμέλεια των κειμένων ανέλαβαν ο ίδιος ο Στέλιος Καλαϊτζής και ο συνεργάτης του στη σκηνοθεσία, Ευθύμης Χρήστου.

Συμμετέχουν επίσης τα μουσικοχορευτικά σύνολα του Δήμου Αριστοτέλη.

Το Χορευτικό Συγκρότημα Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου

Ο Χορευτικός Σύλλογος «Καγκελευτός»

Το Χορευτικό Τμήμα και Χορωδία Συλλόγου «Κλειγένης»

Η Χορωδία Αρναίας