Εκατοντάδες πιστοί στα Ν. Ρόδα Χαλκιδικής για την Παναγία τη Σκουπιώτισσα

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στα Νέα Ρόδα της Χαλκιδικής για να προσκυνήσει τον πολύτιμο θησαυρό που περικοσμεί την Εκκλησία της παραθάλασσιας Κωμοπόλεως, δηλαδή την Παναγία τη Σκουπιώτισσα. Πρόκειται για το τιμιώτερο λίθων πολυτελών κόσμημα που κουβάλησαν στους ώμους τους οι πρόσφυγες όταν καταστράφηκε η Ρωμιοσύνη της Μικρασίας το 1922.

Είναι η περίπυστη Εικόνα του μικρού χωριού της Νήσου του Μαρμαρά με το όνομα Σκουπιά της επαρχίας Προικοννήσου. Μια Εικόνα που κατά την Αρχαιολογική Υπηρεσία η αρχική της δημιουργία ανάγεται στους Βυζαντινούς χρόνους (10ος ή 11ος αιώνας), ενώ κατά την παράδοση της Εκκλησίας μας ανάγεται στους Αποστολικούς χρόνους και αναφέρεται ως έργο του Ευαγγελιστού Λουκά.

Στην πρόσθια όψη της υπάρχει ιστορημένη η Παντάνασσα που κρατά αριστερά στην αγκαλιά της τον ευλογούντα Κύριο μας, ενώ στην πίσω όψη διακρίνεται η παράσταση της Σταυρώσεως του Κυρίου, που τεχνοτροπικά συνδέεται με αγιογραφίες του 14ου αιώνα.

Είναι μια από τις Εικόνες τις λιτανευτικές που στηριζόταν σε κοντάρι, και σύμφωνα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η κύρια όψη της είναι πλήρως επιζωγραφισμένη κατά τον 14ο αιώνα και εικονίζει την Θεοτόκο την Οδηγήτρια.

Με την Μικρασιατική καταστροφή η Παναγία η Σκουπιώτισσα αρχικά φυγαδεύτηκε στον Μούδρο της Λήμνου και στις αρχές του 1933 βρήκε τη θέση της στην αγκαλιά των Νέων Ρόδων (9η Οκτωβρίου 1933). Από τότε δε περικοσμεί την ωραία προσφυγική Κωμόπολη της Χαλκιδικής.

Την Παναγία την Σκουπιώτισσα, λοιπόν, τίμησαν και φέτος τα Νέα Ρόδα κατά την Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως και της εις Ουρανούς Μεταστάσεως της Θεοτόκου, με κάθε μεγαλοπρέπεια, με πολλή κατάνυξη και πλήθος Λαού που προσήλθε στη χάρη Της για να Την ευχαριστήσει και να αναπέμψει τη δέηση και την παράκλησή του, στον Ναό Της που φρόντισε με πολύ μεράκι και σεβασμό ο Εφημέριός Της Παν. Αρχιμ. π. Βαρθολομαίος Χατζόγλου, γέννημα και θρέμμα των Ν. Ρόδων.

Του πανηγυρικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από Κληρικούς της υπ’ αυτόν Ιεράς Μητρόπολεώς του, και τον Διάκονό του π. Νικόλαο Τσεπίση.

Επικεφαλής του Λαού ήταν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αριστοτέλη κ.κ. Αλέξανδρος Αντωνίου και Νικόλαος Αυγερινός, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Μαρία Ενεχηλίδου, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Κατερίνα Ζωγράφου, η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κα Σοφία Ισαακίδου, ο Άρχοντας Οφφικιάλιος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Ανέστης Αρνόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Λαμπράκης, κ.α.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος, αναφερθείς στο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, στο γενεαλογικό Της δέντρο και στην τιμή προς το πανάσπιλο πρόσωπό Της που στηρίζεται στην πίστη και στο βίωμα της αρχαίας Εκκλησίας και μάλιστα στην Καινή Διαθήκη.

Από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο δανείστηκε ο Σεβασμιώτατος τη θεολογία της Εκκλησίας περί του προσώπου της Θεοτόκου και μάλιστα από την επίσκεψη μετά τον Ευαγγελισμό της Παντάνασσας στην ξαδέλφη Της Ελισσάβετ στην ορεινή Ιουδαία (Λουκ. α’ 39-45). Εδώ καταφαίνεται πασιφανώς η ομολογία της αρχαίας αδιαίρετης Εκκλησίας και η τιμή προς το πάναγνο πρόσωπο της Θεοτόκου, προερχόμενη κυρίως από τα λόγια της Ελισσάβετ.

Ανέλυσε περαιτέρω την ωδή της Κυρίας Θεοτόκου (Λουκ. α’ 46-56) που ως απάντηση έδωκε προς την Ελισσάβετ. Σαφέστατα η πρώτη Εκκλησία αναγνωρίζει την άκρα τιμή προς την Υπεραγία Θεοτόκο και την πλήρη συναίσθηση και αυτεπίγνωση της Μαριάμ ως σκεύους εκλογής που Της επεφύλαξε ο Κύριος.

Πέρανε δε τον λόγο του ο ομιλητής διευκρινίζοντας ότι ουδέποτε η Ορθόδοξη Εκκλησία εκήρυξε λατρεία προς το πρόσωπο της Θεομήτορος. Αντιθέτως εκήρυξε άκρο σεβασμό και τιμή προς το πάντιμο πρόσωπό Της, ενώ η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία προχώρησε σε μία άκρατο Μαριολατρεία, κατατάσσοντας τη Θεοτόκο, περίπου, στα πρόσωπα της Αγίας Τριάδος!

Οφείλουμε, λοιπόν, άπλετο σεβασμό στο πρόσωπο που απέβη κατοικία του Θεού και παλάτι Του, στην Πάναγνο Μητέρα Του, όπως και η πρώτη Εκκλησία ανεγνώρισε στο πρόσωπό Της την όντως Θεοτόκο και εμεγάλυνε τη δόξα Της!

Προ της απολύσεως εκκίνησε λιτανεία της πάνσεπτης και θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Σκουπιώτισσας ανά τις οδούς των Ν. Ρόδων, συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αριστοτέλη, των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου ενδεδυμένων με παραδοσιακές στολές και ακόλουθο τον ευλογημένο Λαό από ολόκληρη την Χαλκιδική που προσήλθε ικέτης στο μεγαλείο Της!

romfea.gr