«Έλαμψαν» τα πολύτιμα μέταλλα το 2025

– Το ασήμι έκλεψε την παράσταση

Μια ουγγιά ασημιού αξίζει παραπάνω από ένα βαρέλι πετρελαίου

Το 2025 ήταν μια χρονιά κατά την οποία τα πολύτιμα μέταλλα έλαμψαν. Αλλά το ασήμι έκλεψε την παράσταση. Η τιμή του υπερδιπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του έτους, ξεπερνώντας ένα ρεκόρ που κρατούσε εδώ και 45 χρόνια.

Στα 76,48 δολάρια, μια ουγγιά ασημιού αξίζει παραπάνω από ένα βαρέλι πετρελαίου, το οποίο κοστίζει 56,74 δολάρια.

Εάν εξαιρέσει κανείς δύο σύντομα διαστήματα την περίοδο του χάους κατά την πανδημία του κορωνοϊού, αυτό δεν έχει συμβεί από τότε που άρχισε η διαπραγμάτευση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου West Texas Intermediate το 1983, σημειώνει η Wall Street Journal.

Αυτό συμβαίνει γιατί την ώρα που επενδυτές και βιομηχανία μοιάζουν να μην μπορούν να «χορτάσουν» το πολύτιμο μέταλλο, η αγορά πετρελαίου κατακλύζεται από ένα πλεόνασμα που μειώνει τις τιμές των καυσίμων.

Όπως και με τον χρυσό, ο οποίος έχει ανατιμηθεί κατά 72% φέτος και βρίσκεται επίσης σε επίπεδα-ρεκόρ, το ασήμι αποθηκεύεται (σε φυσική μορφή αλλά και στα χαρτιά) από επενδυτές που αναζητούν έναν τρόπο διατήρησης πλούτου αλλά και αντιστάθμισης του κινδύνου που αντιμετωπίζουν το δολάριο και άλλα νομίσματα.

Υψηλή είναι επίσης η ζήτηση για ασήμι από κοσμηματοπώλες, κατασκευαστές ιατρικών συσκευών, παραγωγούς ηλεκτρικών οχημάτων, κατασκευαστές data centers και εργοστάσια ηλιακών πάνελ. Η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας καταναλώνει σχεδόν το 30% της ετήσιας παραγωγής από την εξόρυξη και την ανακύκλωση, εκτιμούν οι αναλυτές της Citigroup.

 «Παρόλο που στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει υπάρξει μια απομάκρυνση από την ηλιακή ενέργεια, οι χώρες της Ευρώπης και της Κίνας δεν επιβραδύνουν την εγκατάσταση ηλιακής ισχύος, και αυτό καταναλώνει πολύ ασήμι», εξηγεί ο John Ciampaglia, διευθύνων σύμβουλος της Sprott Asset Management, η οποία διαχειρίζεται funds που κατέχουν ασήμι.

Ξαφνικά, οι βιομηχανικοί αγοραστές του μετάλλου, που είναι αντιμικροβιακό και εξαιρετικά αγώγιμο, έχουν να ανταγωνιστούν επενδυτές από όλο τον κόσμο, πολλοί εκ των οποίων θα αγόραζαν χρυσό στο παρελθόν, αλλά τώρα στρέφονται σε μια φθηνότερη εναλλακτική λύση.

Οι εισαγωγές ασημιού στην Ινδία, όπου τα πολύτιμα μέταλλα είναι μια δημοφιλής μέθοδος αποταμίευσης, έχουν αυξηθεί τελευταία, καθώς η τιμή του χρυσού έχει ξεπεράσει τα 4.500 δολάρια ανά ουγγιά, με αποτέλεσμα να γίνεται άπιαστη για πολλούς αποταμιευτές.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές δεν περιμένουν κάποια σημαντική αύξηση στην εξόρυξη ασημιού, αφού τα καθαρά κοιτάσματα του μετάλλου ανά τον κόσμο έχουν ως επί το πλείστον εξαντληθεί. Το ασήμι συχνά βγαίνει από το έδαφος αυτές τις μέρες ως υποπροϊόν της εξόρυξης άλλων μετάλλων, όπως ο χαλκός, ο χρυσός και ο ψευδάργυρος. Αυτό σημαίνει ότι η ανταπόκριση της προσφοράς συνήθως καθοδηγείται από τη ζήτηση για άλλα μέταλλα και όχι από το ίδιο το ασήμι, σημειώνει ο Ciampaglia.

Συνεπώς, ένα μεγάλο μέρος της πρόσθετης ζήτησης θα πρέπει να καλυφθεί από το ασήμι που κρατείται σε θησαυροφυλάκια, σε κοσμηματοθήκες, σε συρτάρια κουζίνας και συλλογές νομισμάτων. Το μεγάλο ερώτημα στην αγορά είναι ποια τιμή θα προκαλέσει αρκετές πωλήσεις ώστε να ικανοποιηθεί η ζήτηση και να μειωθούν οι τιμές.

Οι «ταύροι» του ασημιού εκτιμούν ότι οι τιμές θα πρέπει να σκαρφαλώσουν πάνω από τα 200 δολάρια ανά ουγγιά για να ξεπεράσουν το υψηλό του 1980, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό.

Όμως δεν είναι όλοι τόσο αισιόδοξοι. «Τα πολύτιμα μέταλλα έχουν αυξηθεί πέρα ​​από τα επίπεδα που πιστεύουμε ότι θα δικαιολογούνταν από τα θεμελιώδη μεγέθη», έγραψαν οι αναλυτές της Capital Economics σε πρόσφατη έκθεση. Αυτοί προβλέπουν ότι το ασήμι θα υποχωρήσει περίπου στα 42 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Πηγή: moneyreview.gr