ΕΛΛΕΤ: Χαρά και ικανοποίηση για την διάσωση του κτήματος Τατοΐου

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) εκφράζει την χαρά και την ικανοποίησή της για τη συμπερίληψη της διάσωσης του κτήματος Τατοΐου μεταξύ των πέντε σημαντικών έργων  για τα οποία θα μεριμνήσει η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή των Ελλήνων.

Η ΕΛΛΕΤ, από το 1998, έθεσε ως έναν από τους στόχους της τη διάσωση, την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία του κτήματος Τατοΐου. Το 2000 χρηματοδότησε την αρχιτεκτονική αποτύπωση και τη φωτογραφική τεκμηρίωση του συνόλου σχεδόν των κτηρίων (πλην του ανακτόρου), εργασία την οποία παρέδωσε στην Εφορία Νεωτέρων Μνημείων με το αίτημα του χαρακτηρισμού, και με αποτέλεσμα την κήρυξη τον Σεπτέμβριο του 2003 μεγάλου μέρους του Κτήματος ως διατηρητέου από το υπουργείο Πολιτισμού. Το κτήμα, εκτάσεως 42.000 στρεμμάτων, περιλαμβάνει περί τα 40 κτήρια.

Σε όλη τη διάρκεια του μακροχρόνιου αυτού αγώνα, πρωτεργάτης της σωτηρίας εκ μέρους της ΕΛΛΕΤ ήταν και είναι ο διακεκριμένος ιστορικός του κτήματος Κώστας Σταματόπουλος, πρώην πρόεδρος (2014-2017) και έκτοτε αντιπρόεδρός της.

Το 2013, η ΕΛΛΕΤ πρότεινε στην Europa Nostra, την οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα, την ένταξη του κτήματος Τατοΐου στον κατάλογο των Ευρωπαϊκών Μνημείων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. H Europa Nostra διέθεσε ένα σοβαρό ποσό για την εκπόνηση μελέτης (feasibility study) αειφόρου ανάπτυξης του κτήματος ως Δημόσιου αγαθού, βασισμένο σε ευρωπαϊκά πρότυπα, τα οποία ενθαρρύνουν την συνεργασία και συμμετοχή και ιδιωτικών φορέων.

Η  μελέτη αυτή είναι στη διάθεση της κυβέρνησης στην εθνικής σημασίας προσπάθεια που σήμερα αναλαμβάνει.

Η ΕΛΛΕΤ πιστεύει ότι το Τατόι,  με αποτελεσματικό σχήμα διοίκησης και με σωστή διαχείριση, μπορεί να αποβεί κερδοφόρο ώστε να καλύπτει όλα τα έξοδα της διαχείρισής του. Ένας πραγματικός πολιτιστικός και φυσικός πνεύμονας για τον λαό της Αττικής, αλλά και για επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

naftemporiki.gr