Επέτειος της εισβολής του «Αττίλα»: 43 χρόνια μετά ο ελληνισμός δεν ξεχνά

Την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα χτυπάει “κόκκινο”, με τις συνεχιζόμενες απειλές για την γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ και λίγες μέρες μετά το “ναυάγιο” στις διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντάνα, η Κύπρος αλλά και ολόκληρος ο ελληνισμός τιμούν τα θύματα της εισβολής του “Αττίλα” στην Κύπρο, που ακόμα και σήμερα κρατά το νησί χωρισμένο στα δύο.

Εκδηλώσεις μνήμης στη μαρτυρική μεγαλόνησο
Με αντικατοχικές εκδηλώσεις, μνημόσυνα για τα θύματα και δεήσεις για τους αγνοούμενους, ο λαός στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου καταδικάζει το έγκλημα της εισβολής και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της μεγαλονήσου από τα τουρκικά στρατεύματα.
Έκκληση σε «ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να επαναφέρει στη μνήμη της τις εγκληματικές συνέπειες της παράνομης τουρκικής εισβολής και το συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου» απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με δήλωσή του για την 43η επέτειο.
Υπενθυμίζεται ότι στα κατεχόμενα παρέστη και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τον Μουσταφά Ακιντζί για τη συμπλήρωση 43 ετών από την εισβολή του «Αττίλα» και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου.

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων
Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στις 08:00 στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων επισήμων. Απόψε πραγματοποιείται εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, με κύριο ομιλητή τον κ. Αναστασιάδη.
Στη σημερινή 43η επέτειο της τουρκικής εισβολής το 1974 αναφέρεται με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook), ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όπου, μεταξύ άλλων, σχολίασε πως υποχρέωση όλων είναι να μην επιτρέψουμε να χαθούν οι θυσίες και να μην ξαναζήσει η Κύπρος άλλο πόλεμο.


Ν. Αναστασιάδης: Η Κύπρος δεν πρέπει να ζήσει άλλο πόλεμο

«Υποχρέωση όλων είναι να μην επιτρέψουμε να χαθούν οι θυσίες και να μην ξαναζήσει η Κύπρος άλλον πόλεμο» τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, για τη χθεσινή 43η «μαύρη επέτειο» της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. «Χρωστάμε πολλά σε πολλούς. Σε αυτούς, που πολέμησαν και χάσαμε, αλλά και σε αυτούς που πολέμησαν και είναι δίπλα μας φέροντας την αναπηρία και τις ουλές του πολέμου ως σημάδια πόνου και περηφάνιας. Στους αγνοούμενους και τους πρόσφυγες μας. Στους έντιμους πολίτες του τόπου μας που πλήρωσαν και πληρώνουν την εισβολή» επισημαίνει ο κ. Αναστασιάδης σε ανάρτησή του στο twitter και προσθέτει: «Είναι η δική μας υπόσχεση πως η θυσία τους, ο πόνος τους, δεν θα πάνε χαμένα, αλλά θα αποτελούν το φάρο που θα μας καθοδηγεί σε όλες μας τις πράξεις για το καλό της πατρίδας. Αποτελεί προτεραιότητα μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε αυτό τον τόπο να υπάρξει πόλεμος. Αυτή είναι και η βαθύτερη έννοια της προσπάθειας, που συνεχίζουμε να καταβάλουμε προς επίλυση του Κυπριακού».

«Δεν ξεχνάμε» λέει ο Αλ. Τσίπρας 

«43 χρόνια από την εισβολή του “Αττίλα” δεν ξεχνάμε τα θύματα, δεν λησμονούμε τις συνέπειες της κατοχής», τονίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter, για την 43η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «αγωνιζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με ειρήνη, ασφάλεια και δημοκρατική συνύπαρξη όλων των κατοίκων του νησιού».

Κυρ. Μητσοτάκης: «Τιμή σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στην Κύπρο»
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην μαύρη επέτειο δήλωσε, «αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους πολέμησαν και όσους θυσιάστηκαν στην Κύπρο, με τη βαθιά πεποίθηση ότι ο αγώνας τους για την πατρίδα θα δικαιωθεί. Η 43η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο δεν ενισχύει μόνον την εθνική μνήμη. Οφείλει να ενισχύει την πίστη και τη συντεταγμένη προσπάθεια για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα στο σύνολο του νησιού. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό απέδειξαν ότι η Τουρκία δεν είναι ακόμα έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά και δημιουργικά στην προσπάθεια επίλυσης ενός ζητήματος που για 43 χρόνια αποτελεί ανοικτή πληγή στην ιστορία. Κύπρος και Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την επανεκκίνηση της προσπάθειας για οριστική, λειτουργική και βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση».

ΚΚΕ: Ενιαία και ανεξάρτητη Κύπρος, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα
Το γραφείο τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωση του για την «μαύρη επέτειο» τονίζει μεταξύ άλλων, «συμπληρώνονται 43 χρόνια από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της Κύπρου, από το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με την στήριξη του αμερικάνικου και βρετανικού ιμπεριαλισμού. Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ σε βάρος της κυβέρνησης Μακαρίου, που έδωσε το έναυσμα για την τουρκική εισβολή αποτελεί απόδειξη για το μέχρι πού μπορεί να φτάσουν δυνάμεις και κυβερνήσεις, που έχουν δεσμευθεί να υλοποιούν τους ΝΑΤΟϊκούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Το Ποτάμι: «Τα τουρκικά στρατεύματα δεν έχουν καμία θέση στο νησί» 
Ανακοίνωση για την «μαύρη επέτειο» εξέδωσε και το Ποτάμι, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει ότι «η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η παράνομη κατοχή σχεδόν του μισού νησιού έκλεισαν 43 χρόνια. Και σήμερα η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κύπρου και της Ελλάδας θα καταδικάσουν, για μια ακόμα φορά, την παράνομη κατοχή εδάφους χώρας-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα κάνουν έκκληση για οριστική λύση. Και μετά το Κυπριακό θα καλυφθεί πάλι με σιγή που μοιραία θα φέρει την αδράνεια και την παράταση του βιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι αυτονόητο ότι η τουρκική κατοχή, που δύσκολα βρίσκει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία, είναι έξω από κάθε έννοια δικαίου και ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν έχουν καμία θέση στο νησί».

ΑΝΕΛ: «Η σκέψη όλων μας, ταξιδεύει σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν»
Η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε ανακοίνωση της τονίζει μεταξύ άλλων, «Σαράντα τρία χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει το 40% του μαρτυρικού νησιού κατά παράβαση όλων των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Με αφορμή τη μαύρη επέτειο, η σκέψη όλων μας, ολόκληρου του Ελληνισμού, ταξιδεύει σήμερα με σεβασμό στους χιλιάδες γενναίους Κύπριους και Ελλαδίτες που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη».

Το χρονικό της εισβολής με το κωδικό όνομα «Αττίλας»
Συμπληρώθηκαν σήμερα 43 χρόνια από τη μέρα που γράφτηκε μια από τις «μελανότερες σελίδες» της ελληνικής ιστορίας. Στις 05:30 τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου του 1974 οι σειρήνες του πολέμου ξύπνησαν τους Κυπρίους για να ακολουθήσει ένας ολοζώντανος εφιάλτης.
Η τουρκική εισβολή με το κωδικό όνομα «Αττίλας» είχε μόλις ξεκινήσει και οι αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις ήταν μόνο η αρχή ενός δύσκολου και αιματηρού ταξιδιού με τελικό προορισμό τον πόνο και την αιματοχυσία. Περίπου σαράντα χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, υπό τη διοίκηση του αντιστράτηγου Νουρετίν Ερσίν και την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του ναυτικού εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας, σκορπώντας το θάνατο και τον πανικό.
Παρότι η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», ώστε να επανέλθει η συνταγματική τάξη μετά το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, όλοι γνώριζαν ότι η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική και εξαιρετικά ωμή.
Τα «σμήνη» των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών είχαν μαυρίσει τον ουρανό της Κύπρου, οι επιδρομές των στρατιωτών είχαν βάψει με αίμα τους δρόμους της Κερύνειας και της Λευκωσίας, ενώ οι εισβολείς δολοφονούσαν εν ψυχρώ δεκάδες ανθρώπων, εκτόνωναν τα αρρωστημένα σεξουαλικά τους ένστικτα σε δεκάδες γυναίκες και εκτελούσαν χιλιάδες στρατιωτών.
Η φονική απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, με τη δεύτερη «ειρηνευτική επιχείρηση» -όπως τη χαρακτήρισε η Τουρκία- να πραγματοποιείται στις 14 Αυγούστου, είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα, περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τις κατοικίες τους, με αποτέλεσμα να γίνουν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 έχασαν τη ζωή τους και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι. Οι Τούρκοι κατέκτησαν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων.