Έρχεται παράταση για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας

Η προθεσμία θα παραταθεί για περίπου 15 μέρες

Παράταση θα δοθεί για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2024 για τα ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ η λήξη της προθεσμίας εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ετοιμάζεται να δοθεί προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τους υποχρεώσεις, όπως πληρωμή φόρων και ρυθμίσεων στο τέλος έτους, αλλά και η συνεχιζόμενη ακρίβεια που δημιουργεί επιπλέον ανάγκες για το γιορτινό τραπέζι.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η προθεσμία εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας, θα παραταθεί κατά περίπου 15 ημέρες, δηλαδή έως τα μέσα Ιανουαρίου 2024. Στην περίπτωση αυτή, χρονική ανάσα θα πάρουν και οι ιδιοκτήτες οχημάτων που σχεδιάζουν να θέσουν σε ακινησία τα οχήματα τους το 2024 προκειμένου να γλιτώσουν από τα τέλη κυκλοφορίας και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου εκτός από την παράταση της προθεσμίας βρέθηκαν σενάρια αλλαγής στο χρηματικό πρόστιμο για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας το οποίο είναι το διπλάσιο της αξίας από την πρώτη κιόλας ημέρα καθυστέρησης.

Σύμφωνα με αυτά θα προβλέπεται, η επιβολή κλιμακωτής ποινής ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης πράγμα που σημαίνει ότι όσο νωρίτερα γίνει η εξόφληση μετά την λήξη της προθεσμίας τόσο μικρότερη θα είναι η προσαύξηση στα τέλη κυκλοφορίας.

Τα σενάρια του κλιμακωτού «πέναλτι» παραμένουν προς το παρόν στο συρτάρι καθώς όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή στο πρόστιμο για την εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Με την παράταση της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Όσοι θέλουν να θέσουν σε ακινησία το όχημα τους θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myCAR». Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν είναι τα εξής:

• Συνδέεστε στην εφαρμογή με τους κωδικούς Taxisnet.

• Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία

• Καταχωρείτε τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.

• Δηλώνετε υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.

• Υποβάλλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημά σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

2. Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα ΙΧ, η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

3. Στην περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη του οχήματος, η ακινησία δηλώνεται από τους κληρονόμους του (εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμη άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους) στη ΔΟΥ του θανόντος.

4. Η παράταση που θα ανακοινωθεί δεν επηρεάζει όσους μεταβιβάζουν οχήματα εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης. Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση θα πρέπει να καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Για παράδειγμα, εάν ένα όχημα μεταβιβαστεί στις 5 Ιανουαρίου 2024 θα πρέπει να εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 καθώς είναι αδύνατη η μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή.

Πηγή newsit.gr