Έρχονται αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
– Σενάρια και αντιδράσεις
Γιατί θεωρεί ο κλάδος ότι τυχόν περιορισμοί και φορολογικές πιέσεις δε θα δώσουν λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα
Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
“ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”
Την ώρα που η φετινή χρονιά αναμένεται να αποτελέσει χρονιά ρεκόρ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στη χώρας μας, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε αλλαγές και παρεμβάσεις με στόχο την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και την εξισορρόπηση των τιμών των ενοικίων, με τις σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται όπως όλα δείχνουν τον Σεπτέμβριο και να ανακοινώνονται ίσως και από το βήμα της ΔΕΘ.
Στο τραπέζι φέρεται να βρίσκονται περιορισμοί στον αριθμό καταλυμάτων που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω δημοφιλών πλατφορμών όπως το Airbnb, ανάλογα με την περιοχή, αλλά και ρυθμίσεις φορολογικού χαρακτήρα, όπως φοροαπαλλαγές για μακροχρόνια μίσθωση και αλλαγές στο φόρο για βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Ο κ. Ανδρέας Χίου, ο οποίος είναι και πρόεδρος Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, μιλώντας στο «ΤyposThes» χαρακτηρίζει πάντως «αδιανόητο» σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που ζει από τον τουρισμό να συζητάμε τρόπο να περιορίσουμε τον τουρισμό.
«Το να συζητάνε για περιορισμό στη βραχυχρόνια μίσθωση όταν πηγαίνει τόσο καλά ο τουρισμός που φέρνει, είναι παράδοξο για την Ελλάδα. Περιμένουμε και εμείς να δούμε τι μέτρα θα είναι αυτά», αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι σαν άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Ισπανία που έχει βιομηχανία και ο τουρισμός αποτελεί μια δευτερεύουσα πηγή εισοδήματος για το κράτος ή την Ολλανδία όπου και εκεί υπάρχει συζήτηση για περιορισμούς στο Άμστερνταμ. «Εμείς ζούμε από τον τουρισμό. Είναι αδιανόητο να συζητάμε να περιορίσουμε τη βαριά βιομηχανία», τονίζει.
Αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από περιορισμούς σε περιοχές που θεωρούνται «κορεσμένες» τουριστικά όπως η Αθήνα. Ο κ. Χίου αναφέρει όμως από την πλευρά του ότι εδώ και χρόνια συζητάμε πώς να κάνουμε την Αθήνα τουριστικό προορισμό και τώρα που έγινε και οι τουρίστες δεν μένουν μόνο 1-2 μέρες, να συζητάμε πώς να τον μειώσουμε είναι παράλογο. Έχει γίνει έρευνα για την φέρουσα ικανότητα της πόλης και φαίνεται ότι οι υποδομές της πόλης δε σηκώνουν τόσο πολύ τουρισμό, όμως κατά τον κ. Χίου αντί να φτιάξουμε τις υποδομές, που αυτό θα έπρεπε να γίνει, συζητάμε πώς να περιορίσουμε τον κόσμο που έρχεται.
Ο ίδιος τονίζει ότι με τέτοια μέτρα δεν πρόκειται να βελτιωθεί το στεγαστικό πρόβλημα. «Αυτό λέμε, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό. Με όσους συναδέλφους έχω μιλήσει κανείς δεν βρέθηκε να πει ότι συζητά να γυρίσει στη μακροχρόνια. Το σπίτι είναι πάντα άψογα συντηρημένο, ενώ με τη μακροχρόνια έπρεπε να κάνουμε ολόκληρη ανακαίνιση μετά που έφευγε ο ενοικιαστής, άφηναν τεράστιες ζημιές, απλήρωτα ενοίκια, λογαριασμούς κλπ», αναφέρει, σημειώνοντας ότι οι ιδιοκτήτες είχαν βαρεθεί και γι αυτό σημείωσε μεγάλη επιτυχία η βραχυχρόνια. Έφτιαξαν, όπως αναφέρει τα σπίτια, τα εξόπλισαν με καλά έπιπλα και βγάζουν ένα εισόδημα. «Αυτό δεν πρόκειται να ξαναπάει στη μακροχρόνια».
«Αν πιεστούν φορολογικά, θα γυρίσουν στη μαύρη αγορά»
Κατά τον ίδιο αν θεσπιστούν φορολογικά μέτρα, «αν πιέσουν κάποιους να μην μπορούν για κάποιο λόγο να συνεχίσουν», εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν αλλά στη μαύρη αγορά. «Αυτό λέμε στην κυβέρνηση γιατί σίγουρα θα υπάρξει τέτοιο θέμα. Το είδαμε για παράδειγμα να συμβαίνει στην Νέα Υόρκη. Απαγόρευσαν τη βραχυχρόνια και όχι μόνο δεν λύθηκε το πρόβλημα των ενοικίων, αλλά δημιουργήθηκε περισσότερο και τώρα συζητάνε πώς να επαναφέρουν τα ακίνητα της βραχυχρόνιας γιατί όσοι τα είχαν στη βραχυχρόνια συνέχισαν να τα έχουν, αλλά στη μαύρη αγορά, δηλαδή έχασε το κράτος, δεν έχασε κανείς άλλος», σημειώνει, αναφέροντας ότι λύσεις υπάρχουν, αλλά όχι από την βραχυχρόνια.
Όπως σημειώνει στην Αθήνα διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας 12-13.000 ακίνητα κάνοντας λόγο για ελάχιστο αριθμό. «Και 5.000 να βγουν από τη βραχυχρόνια δε θα λύσει το πρόβλημα. Όταν το δημόσιο έχει 120.000 ακίνητα κλειστά στην Αθήνα, αυτό είναι ένα μεγάλο νούμερο που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα. Ενώ κλειστά είναι και ακίνητα της εκκλησίας από κληρονομίες κλπ», επισημαίνει.
Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη ο αντίστοιχος αριθμός ακινήτων στη βραχυχρόνια είναι γύρω στις 70.000 μαζί με τα προάστια.
Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την στιγμή δεν επιτρέπεται να διαχειρίζεται κάποιος πάνω από 2 ακίνητα στη βραχυχρόνια γιατί μετά θεωρείται επιχείρηση. Πολλοί έχουν ανοίξει κάποια επιχείρηση ενώ κάποιοι έχουν δώσει τα παραπάνω ή και όλα τα ακίνητα σε εταιρίες διαχείρισης. Αν κάποιος πιεστεί πάρα πολύ σαν ιδιώτης ή φορολογικά ή με κάποιον άλλον τρόπο τότε αυτό που θα γίνει είναι να τα δώσει σε κάποια εταιρεία να τα διαχειριστεί, όπου εκεί δεν μπορεί να υπάρξει περιορισμός, όπως εξηγεί ο κ. Χίου, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το παγκόσμιο δίκαιο. Όπως αναφέρει, δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε μια εταιρεία να κάνει μια νόμιμη δραστηριότητα. Εξάλλου υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κυρίως σε μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου ξένες εταιρείες έχουν μπει στο «παιχνίδι». Για παράδειγμα εταιρείες από Ισραήλ και Τουρκία στη Θεσσαλονίκη έχουν αγοράσει ολόκληρα κτίρια, συγκροτήματα γραφείων κ.λπ και τα μετατρέπουν σε Airbnb.
Αναμένεται χρονιά ρεκόρ
Σύμφωνα με τον κ. Χίου οι κρατήσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης πανελλαδικά κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα φέτος το καλοκαίρι και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία και τον Σεπτέμβριο. «Είναι σχεδόν όλα γεμάτα. Από τα στοιχεία μέχρι τώρα και από τους επόμενους δυο μήνες μπορώ να πω ότι είναι σίγουρο ότι θα είναι μια χρονιά ρεκόρ, μια χρονιά σίγουρα καλύτερη από την περσινή», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως αναφέρει παντού οι κρατήσεις αυτήν την στιγμή είναι περισσότερες από πέρυσι και φαίνεται πως και ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θα είναι πραγματικά πολύ καλοί και σίγουρα καλύτεροι από το 2023.
Σε ό,τι αφορά τις κύριες εθνικότητες που επιλέγουν την Ελλάδα, φαίνεται ότι φέτος δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» περισσότεροι Γάλλοι, ενώ ακολουθούν και οι Ιταλοί. Προσέλευση υπάρχει κλασικά και από Άγγλους και Γερμανούς. Αυτές οι χώρες αποτελούν τη δεξαμενή προσέλευσης των περισσότερων επισκεπτών, ενώ σε ό,τι αφορά τις ημέρες διαμονής αυτές κυμαίνονται από 7-10 με αρκετούς –κυρίως Γερμανοί και Άγγλοι- να μένουν έως και δυο εβδομάδες.
Για τη Χαλκιδική τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κύριος όγκος επισκεπτών προέρχεται από τα Βαλκάνια ενώ υπάρχουν αρκετοί Γερμανοί και Αυστριακοί. Σύμφωνα με τον κ. Χίου μεγάλη αύξηση σημειώνεται και από Τούρκους τουρίστες.