Ευρωεκλογές 2019: Νέα κατανομή των εδρών του ΕΚ

Νέα κατανομή των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να τεθεί σε τροχιά από τις Ευρωεκλογές του 2019. Οι έδρες του ΕΚ θα μειωθούν από 751 σε 705 όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ, προβλέπει σχέδιο νόμου που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη 13 Ιουνίου.

Πέραν της μείωσης των εδρών από 751 σε 705, η ανακατανομή τους, την οποία πρότεινε το ΕΚ στις 7 Φεβρουαρίου 2018, προβλέπει και την τοποθέτηση των 46 από τις 73 έδρες του ΗΒ, ως απόθεμα. Οι υπόλοιπες 27 πρώην έδρες του ΗΒ θα κατανεμηθούν μεταξύ 14 χωρών της ΕΕ που επί του παρόντος υποεκπροσωπούνται ελαφρώς στο ΕΚ.

Ορισμένες ή όλες από τις 46 «αποθεματικές» έδρες θα μπορούσαν στη συνέχεια να ανακατανεμηθούν σε νέες χώρες που θα προσχωρήσουν στην ΕΕ στο μέλλον ή απλώς να μην χρησιμοποιηθούν προκειμένου να μειωθεί το μέγεθος του Σώματος. Το άρθρο 14 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει ότι το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 750 μέλη, συν τον Πρόεδρό του. Για τη χώρα μας ο αριθμός είναι και θα παραμείνει στις 21 έδρες.

Προτεινόμενη κατανομή των εδρών

Η προγραμματισμένη ψηφοφορία της Τετάρτης στην ολομέλεια θα αποτελέσει την τελική επιβεβαίωση της προτεινόμενης ανακατανομής των εδρών, η οποία θα απαιτήσει και το πράσινο φως των ηγετών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες στις 28-29 Ιουνίου. Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του ΕΚ θα χρειαστεί να εγκρίνει τη νέα σύνθεση του ΕΚ πριν την ολομέλεια, με προγραμματισμένη την ψηφοφορία στην εν λόγω επιτροπή τη Δευτέρα 11 Ιουνίου.