Ιταλοί επιστήμονες έφτιαξαν… πίτσα που προλαμβάνει τον καρκίνο!

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, όμως πλέον μπορούμε να απολαμβάνουμε την πίτσα χωρίς ενοχές και μάλιστα να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη από τα συστατικά της όσον αφορά την υγεία μας.

Σε συνεργασία με κορυφαίους σεφ, επιστήμονες από τη Νάπολη δημιούργησαν μια υγιεινή πίτσα, την «πίτσα που παρατείνει τη ζωή» ή την «αντικαρκινική πίτσα», όπως την αποκαλούν.

Η Pizza Pascalina, όπως ονομάζεται, φτιάχνεται από υλικά που πρωταγωνιστούν στη μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει αποδειχτεί μέσα από δεκάδες επιστημονικές μελέτες ότι είναι εξαιρετικά ευεργετική για την υγεία. Η Pizza Pascalina πήρε το όνομά της από τον Ιταλό ογκολόγο και πολιτικό Τζιοβάννι Πασκάλ και συγκεκριμένα από το Ίδρυμα Τζιοβάννι Πασκάλ της Νάπολης, του οποίου οι επιστήμονες είναι δημιουργοί της.

Η «αντικαρκινική» πίτσα είναι κατάλληλη για χορτοφάγους, αφού δεν έχει ούτε κρέας ούτε τυρί. Οι τροφές αυτές συνδέονται άλλωστε με αρνητικές εκβάσεις για την υγεία, όπως η καρδιοπάθεια, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, τα βασικά υλικά της υγιεινής πίτσας είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το σκόρδο, η πιπεριά τσίλι, τα ντοματίνια, οι ελιές και το ραπίνι (ένα λαχανικό συγγενικό με το μπρόκολο), ενώ η βάση της είναι φτιαγμένη από αλεύρι σίτου.

Επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο (Istituto Nazionale dei Tumori) στο Μιλάνο αναφέρουν ότι η Pizza Pascalina είναι τόσο υγιεινή που μπορεί να την τρώει κανείς ακόμη και δύο φορές την εβδομάδα.

Με την «εφεύρεση» της συγκεκριμένης συνταγής, οι Ιταλοί επιστήμονες θέλουν να ενθαρρύνουν τον κόσμο να τρώει πιο υγιεινά, αλλά και να δείξουν ότι ακόμη και ένα τόσο απολαυστικό έδεσμα όσο η πίτσα μπορεί να είναι υγιεινό αν χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα υλικά. Όλα τα υλικά που περιέχει η Pizza Pascalina επιλέχτηκαν χάρη στην αποδεδειγμένη δράση τους ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Ενδεικτικά, μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην επιθεώρηση Journal of Cellular Physiology έδειξε ότι η ζουμερή ντομάτα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου, ενώ πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σύστησε την υιοθέτηση του μεσογειακού προτύπου διατροφής προκειμένου να μειωθούν οι δείκτες καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη και καρκίνου παγκοσμίως.

Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να στερούμαστε τις αγαπημένες μας λιχουδιές, ακόμη και τη λαχταριστή πίτσα, αν αυτές είναι φτιαγμένες από τα κατάλληλα αγνά υλικά και εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και θρεπτικής διατροφής, όπως η μεσογειακή!

Πηγή: onmed.gr