Έξι νέα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και αντιμετώπισης της διάβρωσης ακτών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
– «Αντιπλημμυρικά Έργα Τ.Κ. Ολυμπιάδας του Δήμου Αριστοτέλη»
– «Διάβρωση ακτής στη θέση παραλιακός δρόμος Ν. Τρίγλιας – Ν. Πλαγίων»
– «Αντιμετώπιση διάβρωσης ανατολικών ακτών Νέας Ποτίδαιας»
Έξι νέα, σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα και έργα αντιμετώπισης του φαινομένου της διάβρωσης ακτών θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μετά την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.
Τα έργα, στο σύνολό τους θα αρχίσουν να υλοποιούνται μέσα στο επόμενο έτος και η χρηματοδότησή τους είναι διασφαλισμένη από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η ολοκλήρωσή τους θα γίνει σταδιακά από το 2027 έως το 2029.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, “η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων στη νέα Προγραμματική Περίοδο, ύψους περίπου 90 εκατομμυρίων ευρώ. Εξασφαλίσαμε από το νέο ΕΣΠΑ σημαντικούς πόρους και ιεραρχήσαμε τις ανάγκες, οι οποίες είναι ασφαλώς πολλαπλάσιες, προκειμένου να πετύχουμε σταδιακά τη θωράκιση των περιοχών μας έναντι των πλημμυρικών φαινομένων, την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την προστασία της ζωής και των περιουσιών των συμπολιτών μας. Ήδη έχουμε δρομολογήσει δέκα αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες κινδυνεύουν είτε από πλημμύρες, είτε από το εκτεταμένο φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών. Από το σύνολο των συγκεκριμένων έργων, στα οποία δεν περιλαμβάνονται επιπλέον έξι αντιπλημμυρικά έργα στο Άγιον Όρος, τα νέα είναι επτά και τα τρία είναι συνεχιζόμενα και θα ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση τους. Ήδη ανακοινώσαμε το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στον Ανθεμούντα της Θέρμης και σήμερα ανακοινώνουμε και τα υπόλοιπα έξι νέα έργα του προγράμματός μας, μεταξύ των οποίων και το μείζον αντιπλημμυρικό και περιβαλλοντικό έργο στην Τάφρο 66 και τον ποταμό Λουδία, που αφορά στην Ημαθία, την Πέλλα και τη Θεσσαλονίκη και έχει προϋπολογισμό 46,5 εκ. ευρώ. Δεσμευτήκαμε ως διοίκηση ότι θα αξιοποιούμε τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους με απόλυτη διαφάνεια και συγκεκριμένο σχέδιο για τον τόπο μας και θα τους μετατρέπουμε σε μετρήσιμο έργο για όλους τους συμπολίτες μας. Κι αυτό κάνουμε πράξη όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε πράξη και τα επόμενα”.
Τα νέα αντιπλημμυρικά έργα και έργα αντιμετώπισης της διάβρωσης ακτών, που αρχίζουν εντός του 2025 είναι:
1.«Αντιπλημμυρικά Έργα στην Τ66 και στον ποταμό Λουδία»
Το έργο αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία που προσφέρει η Τάφρος – Διώρυγα Τ66 και ο ποταμός Λουδίας στην περιοχή της τέως Λίμνης Γιαννιτσών, με τη βελτίωση των υδραυλικών χαρακτηριστικών τους ώστε να επανακτήσουν την μέγιστη δυνατή παροχετευτικότητα και τη βέλτιστη λειτουργικότητα. Οι δυο αποδέκτες δεν είναι φυσικά ρέματα αλλά τεχνικά έργα και ύστερα από λειτουργία περίπου 100 ετών παρουσιάζουν προβλήματα που αφορούν την γεωμετρία τους και την διοχετευτικότητα τους, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών και περιβαλλοντικά προβλήματα με στάσιμα νερά. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται πλήρης αντιπλημμυρική θωράκιση της Τ66 και του ποταμού Λουδία σε συνολικό μήκος 72,09 χιλιομέτρων, σειρά αρχαιολογικών εργασιών στην Ημαθία, την Πέλλα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας και ιχθυοπανίδας, για την προστασία της. Προβλέπεται να αποκατασταθεί ο πυθμένας με εκτεταμένους καθαρισμούς των δυο υδατορεμάτων, να αποκατασταθούν τα αναχώματα, να επενδυθεί και να αναδιαμορφωθεί η όχθη, να κατασκευαστούν τεχνικά έργα, να διαμορφωθούν σημεία για να είναι επισκέψιμη η κοίτη και να προσαρμοστούν οι διατάξεις ελεγχόμενης υπερχείλισης. Οι εργασίες θα αρχίσουν τον Απρίλιο του 2025, ενώ η ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται στο τέλος του 2029.
2.«Αντιπλημμυρικά Έργα Τ.Κ. Ολυμπιάδας του Δήμου Αριστοτέλη»
Το έργο αφορά στην κατασκευή των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε τμήματα καθώς και στην κοινή κοίτη των ρεμάτων Μπασδέκη και Μπαξίνα, μήκους περίπου 1.400 μέτρων στην περιοχή που βρίσκεται βορειοδυτικά του οικισμού της Ολυμπιάδας. Τα έργα περιλαμβάνουν τρία φράγματα αντιπλημμυρικής προστασίας εντός της κοίτης των ρεμάτων και αντιπλημμυρικά έργα διευθέτησης της ροής των υδάτων των δύο ρεμάτων και της συμβολής τους. Επίβλεψη των εργασιών θα γίνεται από προσωπικό της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους. Οι εργασίες θα αρχίσουν τον Απρίλιο του 2025 και η ολοκλήρωση αναμένεται τον Ιούνιο του 2027.
3.«Διάβρωση ακτής στη θέση παραλιακός δρόμος Ν. Τρίγλιας – Ν. Πλαγίων»
Το έργο έρχεται να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη διάβρωση της ακτής στον παραλιακό δρόμο που συνδέει τη Νέα Τρίγλια με τα Νέα Πλάγια Χαλκιδικής, ενώ προβλέπονται και αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες. Οι σημαντικότερες εργασίες συνοπτικά περιλαμβάνουν την κατασκευή τριών βυθισμένων κυματοθραυστών μήκους 100 μέτρων ο καθένας, σε απόσταση 110 μέτρων από την ακτή και σε απόσταση 125 μέτρων μεταξύ τους και την επαναπλήρωση της ακτής με άμμο σε μήκος 1.100 μέτρων. Το σύνολο των έργων προβλέφθηκε να κατασκευαστούν με γνώμονα την προστασία της ακτής και κατ’ επέκταση των ιδιοκτησιών και των έργων υποδομής της περιοχής, χωρίς όμως να επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον αφού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διάβρωσης επιλέχθηκαν ήπιες μέθοδοι. Οι εργασίες θα αρχίσουν τον Απρίλιο του 2025 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2027.
4.«Αντιμετώπιση διάβρωσης ανατολικών ακτών Νέας Ποτίδαιας»
Το έργο θα αντιμετωπίσει την εκτεταμένη διάβρωση των ανατολικών ακτών της Νέας Ποτίδαιας Χαλκιδικής, ενώ προβλέπονται επίσης αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες. Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθούν λιμενικά έργα σε μήκος 420 μέτρων για την προστασία του παραλιακού δρόμου, του αγωγού μεταφοράς των λυμάτων του οικισμού στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικό καθαρισμό) και των περιφράξεων των παραθαλάσσιων ιδιωτικών κτισμάτων της περιοχής. Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δυο βυθισμένοι κυματοθραύστες μήκους 95 μέτρων ο καθένας, σε απόσταση 210 μέτρων από την ακτή και σε απόσταση 65 μέτρων μεταξύ τους, όπως και επαναπλήρωση της ακτής με άμμο σε μήκος 420 μέτρων, προφυλακτήριος τοίχος αντιστήριξης μήκους περίπου 300 μέτρων στον παραλιακό δρόμο, συρματοκιβώτια σε μήκος 85 μέτρων και αποκατάσταση του παραλιακού δρόμου σε μήκος 300 μέτρων. Οι εργασίες θα αρχίσουν τον Απρίλιο του 2025 και προβλέπεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2027.
5.«Διευθέτηση σε τμήμα του χειμάρρου Ευκαρπίας Ν. Σερρών»
Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου, πρόκειται να γίνει διευθέτηση τμήματος του χειμάρρου Ευκαρπίας στον Δήμο Βισαλτίας των Σερρών σε συνολικό μήκος 1.594,67 μέτρα. Σε κάποια τμήματα του χειμάρρου θα πραγματοποιηθούν διαπλατύνσεις της κοίτης και καθαρισμός αυτής και θα κατασκευαστούν καταβαθμοί όπου απαιτούνται για να διατηρηθεί σωστή κλίση σε όλο το μήκος του χειμάρρου. Επίσης, σε σημεία έντονων καμπυλών καθώς και σε εισόδους και εξόδους τεχνικών θα γίνει επένδυση της κοίτης, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος αλλοίωσης των χαρακτηριστικών του διευθετημένου χειμάρρου. Τέλος, θα κατασκευαστούν και δύο νέα τμήματα κιβωτιοειδών αγωγών. Οι εργασίες θα αρχίσουν τον Ιούνιο του 2025 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2028.
6.«Διευθέτηση τμήματος χείμαρρου Αγίων Αναργύρων Σερρών»
Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου, πρόκειται να γίνει διευθέτηση τμήματος του ρέματος των Αγίων Αναργύρων μήκους περίπου 1.930 μέτρων, στην περιοχή από την γέφυρα της περιμετρικής οδού των Σερρών έως το ξενοδοχείο “Ξενίας” σε απόσταση 95 μέτρων από τη γέφυρα ‘Κατακονοζίου’. Παραμένουν όλοι οι υφιστάμενοι καταβαθμοί του ρέματος ενώ κατασκευάζεται και ένας νέος διπλός καταβαθμός αμέσως κατάντι της γέφυρας ‘Σιγής’. Οι εργασίες θα αρχίσουν τον Αύγουστο του 2025 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2028.
Τα συνεχιζόμενα έργα των οποίων η χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης εξασφαλίστηκε, έπειτα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον κ. Τζιτζικώστα είναι:
-Αντιπλημμυρική προστασία περιοχής Τζούβρα της Ιερισσού Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.
-Συμπληρωματικά έργα προστασίας διαβρωμένων ακτών Παραλίας Δήμου Κατερίνης Πιερίας.
-Αντιμετώπιση της διάβρωσης της ακτής του Πλαταμώνα Δήμου Δίου – Ολύμπου Πιερίας.