Ευ. Βενιζέλος: Διάτρητο το ποινικό σύστημα, χρειάζεται άμεσο εκσυγχρονισμό

Την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το ποινικό δίκαιο πρέπει να εξορθολογιστεί και να συμβαδίσει με αυτά των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών. Δεν μπορεί, σημείωσε, να τιμωρείται πιο αυστηρά κάποιος για υπεξαίρεση σε έναν δήμο, από αυτόν που κατηγορείται για τρομοκρατική ενέργεια ανθρωποκτονίας.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο Ποινικός Κώδικας πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίζεται ως ένα ενιαίο νομοθέτημα και όχι να συνθλίβεται διαρκώς από δεκάδες ειδικούς ποινικούς νόμους, που, όπως διεμήνυσε, «καταστούν εν τέλει το ποινικό μας σύστημα διάτρητο».

Χαρακτήρισε την ποινική μας δικονομία παρωχημένη και αναγνώρισε ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα, τον οποίον επιμελήθηκαν – όπως είπε – εξαίρετοι νομικοί, θα έρθουμε στο ίδιο επίπεδο με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Δεν υπάρχει ούτε λόγος καθυστέρησης, ούτε λόγος παράτασης των πολλών συζητήσεων, τα θέματα είναι επιστημονικά, υπάρχει ένας διεθνής διάλογος και πρέπει με ψυχραιμία, με επιστημοσύνη και σε απόλυτη, ας το πούμε έτσι, συνομιλία με τα διεθνώς συμβαίνοντα να προχωρήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, «συνεχίζει ένα έργο πολλών προηγούμενων Υπουργών και νομίζω ότι στο θέμα αυτό δεν έχει δείξει να αποκλίνει από τη γραμμή που υπήρχε και νομίζω ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να έχουμε μία σημαντική εξέλιξη. Βεβαίως με την αποδοχή που απαιτείται από την επιστημονική κοινότητα και το νομικό κόσμο, αλλά νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι σοβαροί επιστήμονες και μπορούν να τα αντιληφθούν και να τα ενσωματώσουν όλα πάρα πολύ γρήγορα, χωρίς να μπούμε στην παγίδα των ατέρμονων συζητήσεων που έχει ως αποτέλεσμα να μην αλλάζει ποτέ τίποτα».