Ευκλ. Τσακαλώτος προς Ν.Δ.: Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία». Με τη παραπάνω φράση σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, την ανακοίνωση της Ν.Δ. με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση τον ευχαριστούσε «για την αυτονόητη πρόβλεψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές».

Μιλώντας σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην Καβάλα, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσακαλώτος έδωσε συνέχεια στην κόντρα που πυροδότησαν οι δηλώσεις του στο CNBC για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων εξαπολύοντας βολές κατά της Ν.Δ.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. είπε πως «ακόμα δεν το γνωρίζουμε» για να συμπληρώσει: «Περισσότερα γνωρίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την έλευση της Δευτέρας Παρουσίας, παρά εγώ για το ποιο είναι το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας».

Ο ΥΠΟΙΚ άσκησε σκληρή κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την «ατολμία» – όπως είπε – της Ν.Δ. να ψηφίσει το άρθρο 56, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης για τη θητεία των βουλευτών, που σκοπό είχε «να σπάσει η οικογενειοκρατία, να περιοριστούν οι θητείες των βουλευτών και υπουργών».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στην υπόθεση του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρου Τσουκάτου, σημειώνοντας ότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα οι οικονομικές συναλλαγές των κομμάτων και τα ανταλλάγματα που λάμβαναν τότε τα δυο μεγάλα κόμματα.

Όπως ανέφερε «αυτό ήταν η καρδιά του πελατειακού συστήματος, γιατί πάντα χρειαζόταν το πελατειακό σύστημα ακόμα και για τα μικρά, όπως να βγει πιο γρήγορα μια σύνταξη, όχι μόνο για τα μεγάλα έργα ή τις φαρμακευτικές».

«Ήταν ένα σύστημα ατομικό στο οποίο κανένας άλλος δεν μπορούσε να παίξει μπάλα. Πώς μπορούσε η Αριστερά, που έπαιρνε 2%, 3% και 4% να αντιμετωπίζει αυτά τα δυο κόμματα που πήγαιναν στις εκλογές με τα εκατομμύρια; Έπαιζαν μπάλα μόνοι τους με χρήματα που δεν ήταν δικά τους γι’ αυτό και δεν μας ήθελαν στην κυβέρνηση, γι’ αυτό έβαλαν νάρκες στο τέλος του 2014, γι’ αυτό άφησαν άδεια ταμεία, γι’ αυτό δεν έκλεισαν την αξιολόγηση» είπε.

Σημείωσε παράλληλα πως στόχος της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει σωστά το πολιτικό σύστημα, ώστε στο μέλλον να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. «Να φτιάξουμε ένα πολιτικό σύστημα που δεν επιτρέπει τέτοιες δραστηριότητες, γιατί αν δεν υπήρχε η κρίση, δεν θα είχε σπάσει αυτό το κλειστό σύστημα των δυο κομμάτων και με τα χρήματα που είχαν. Χρειάστηκε μια κρίση, χρειάστηκε ο ελληνικός λαός να χάσει το 27% του ΑΕΠ, για να μπορεί να σπάσει αυτό το σύστημα», συμπλήρωσε.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών επισκέπτεται τη Δράμα, όπου θα συναντηθεί με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου της πόλης, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση.

Πηγή: ΑΜΠΕ