«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό από την υπόθεση της Novartis

Αναταραχή επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό με την υπόθεση της Novartis, καθώς η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί, με τους ίδιους να αρνούνται κάθε σχέση. Παράλληλα, σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ μετά την επίσκεψη για ενημέρωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η εισαγγελική έρευνα για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να επικρατήσει στην αγορά φαρμάκων φαίνεται να αποκάλυψε εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων της περιόδου από το 2006 έως τις αρχές του 2015, για τους οποίους οι Εισαγγελείς Διαφθοράς απέστειλαν την δικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου η υπόθεση να εξεταστεί στην Βουλή. Μόλις δημοσιοποιήθηκε το θέμα, ξέσπασε άγρια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενώ όλοι τα πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται διέψευσαν κατηγορηματικά την οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση.

Αντ. Σαμαράς: «Όσοι είναι πίσω από τη συκοφαντία θα λογοδοτήσουν»

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».

Διαψεύδει κάθε εμπλοκή ο Π. Πικραμμένος
Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2012, δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, μετά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών που τον εμπλέκουν στην υπόθεση.

Γ. Στουρνάρας: «Ουδέποτε υπέγραψα απόφαση σχετική με τη Novartis»
Σε έντονο ύφος απάντησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στις πληροφορίες που τον φέρουν να εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Νοvartis, υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα «πολιτικής στοχοποίησης και bullying». Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».

Δ. Αβραμόπουλος: «Ουδεμία σχέση είχα με το ζήτημα Novartis»
«H πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας, κατά το διάστημα της υπουργίας μου (2006-2009) και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με το ζήτημα Novartis», τονίζει σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος. «Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα πρωθυπουργών και υπουργών της περιόδου 2006-2015», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος. Σημείωσε, δε, ότι «την περίοδο που ήμουν υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα». «Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα» καταλήγει ο κ. Αβραμόπουλος.

Ευ. Βενιζέλος: «Όσες φορές που με επιτέθηκαν με συκοφαντίες μετάνιωσαν» 
Οργισμένη απάντηση έδωσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας «ότι όσες φορές μου επιτέθηκαν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας», δεν παρέλειψε δε να μιλήσεις για «σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού». Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην ‘υπόθεση Novartis’ κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».

Άδ. Γεωργιάδης: «Θα τους κάνω πλήρως ρεζίλι και θα αποκαλύψω τη σκευωρία»
Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά εξαπέλυσε ο Αδωνις Γεωργιάδης για την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο. Χαρακτηρίζοντας «τρίχες» τις αποκαλύψεις που περιέχονται στη δικογραφία, προέτρεψε τον κόσμο να παρακολουθήσει την Τρίτη την συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής στη Βουλή γιατί «θα τους κάνω πλήρως ρεζίλι και θα αποκαλύψω τη σκευωρία για να την μάθει ο ελληνικός λαός». Πρόσθεσε ότι είναι εξωθεσμική και παράνομη η επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο και ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της ανάκρισης είναι πράγματι δύο «ένας Κρητικός με μουστάκι από τα Σφακιά και ένας κοντός μαυριδερός δημοσιογράφος» εννοώντας τον Παύλο Πολάκη και τον Κώστα Βαξεβάνη.

Διαψεύδει την εμπλοκή του ο Π. Κουρουμπλής
Διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση NOVARTIS και στη σχετική δικογραφία, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά του ονόματός μου στη σχετική δικογραφία και πώς θα μπορούσε άλλωστε, δεδομένου ότι εγώ ο ίδιος έχω προκαλέσει τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει πιθανές ποινικές ευθύνες των φαρμακοβιομηχανιών για πληθώρα ζητημάτων (όπως φορολογικές παραβάσεις, ελλείψεις στην αγορά, την τήρηση ή μη των υποχρεωτικών πιστώσεων που έθετε ο νομοθέτης κλπ)» δηλώνει ο κ. Κουρουμπλής. Επίσης, ότι σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά του κου Ανδρέα Λοβέρδου για το ζήτημα της τιμολόγησης φαρμάκων αναφέρει τα εξής:
Α) Η αλλαγή του Νόμου της τιμολόγησης φαρμάκων έλαβε χώρα κατ’ εντολή των θεσμών στις 14.8.2015 και ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαβουλεύσεων.
Β) Στις 27.8.2015 η σχετική Υπουργική Απόφαση της τιμολόγησης φαρμάκων έφερε την υπογραφή μου και αναρτήθηκε στη Διαύγεια, όμως δεν εκτελέστηκε, καθώς με διαδέχτηκε στο υπουργείο ως υπηρεσιακός υπουργός ο κος Δημόπουλος ο οποίος και τη δημοσίευσε στις 11.09.2015.
«Τα συμπεράσματα για τη βασιμότητα ή μή των καταγγελλομένων από τον κ. Λοβέρδο θεωρώ πλέον ότι μπορεί να τα βγάλει και ο πλέον αδαής. Άλλωστε έχω και προσωπικώς απαντήσει για όλα αυτά στη Βουλή» αναφέρει ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ανδρέας Λυκουρέντζος: «Ουδεμία απόφαση υπέγραψα»
Αιφνιδιασμένος και έκπληκτος για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis δηλώνει ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, επισημαίνοντας πως ουδεμία σχέση είχε με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρία. Σε δήλωσή του, ο κ. Λυκουρέντζος τονίζει πως διετέλεσε υπουργός Υγείας για ένα χρόνο, από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2013, επισημαίνοντας πως όπως είναι γνωστό και προκύπτει και από το Φ.Ε.Κ.(Αριθμός φύλλου 2105,9η Ιουλίου 2012,Τεύχος Β´), δεν ανήκε σε αυτόν η αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και συνεπώς ο σχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής. «Στη θητεία μου ουδεμία απόφαση υπέγραψα σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων για οποιαδήποτε εταιρεία και φυσικά ούτε και για την Novartis. Ουδεμία σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία. Αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι με την αναφορά του ονόματός μου στη συγκεκριμένη δικογραφία. Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με διαφάνεια και ακεραιότητα. Δεν θα ανεχθώ, με κανένα τρόπο, τη σπίλωση του ονόματός μου» επισημαίνει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Γ. Κουτρουμάνης: Δεν έχω ιδέα γιατί εμπλέκεται το όνομά μου στην υπόθεση Novartis
Πλήρη άγνοια για τον λόγο εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση Novartis δηλώνει ότι έχει ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και πρόσθεσε ότι «αυτή η εξέλιξη ασφαλώς τον δυσαρεστεί έως και τον εξοργίζει». «Δεν έχω ιδέα γιατί εμπλέκεται το όνομά μου», είπε μιλώντας στον Alpha 989. Δεν απέκλεισε η εμπλοκή του να οφείλεται στην απόφαση κάποιας επιτροπής.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου για Novartis
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα τον ενημέρωσαν για τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή ο φάκελος να διαβιβαστεί, στη Βουλή και να κινηθούν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως Ελληνικού κράτους» μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, προτρέποντας μάλιστα όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις να μην μιλούν γιατί εκτίθενται.

Αδ. Γεωργιάδης: «Παραιτούμαι του τραπεζικού μου απορρήτου»
Στη σκιά της υπόθεσης Novartis συνεδριάζει η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας. Πρώτος κατέθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης για την υπόθεση των 23 προσλήψεων που φέρεται να έχει κάνει στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά να χρησιμοποιούσε τους 13 εργαζόμενους στο γραφείο του. Ο πρώην υπουργός Υγείας ξεκίνησε την εισήγησή του στην Επιτροπή λέγοντας ότι παραιτείται του τραπεζικού απορρήτου του και κατέθεσε στην επιτροπή την κίνηση των λογαριασμών του. «Επειδή η επιτροπή σας είχε ανοίξει αυτή την συζήτηση καταθέτω ολόκληρη την κίνηση των λογαριασμών μου από την 1η Ιουνίου του 2013 έως και σήμερα και παραιτούμαι του τραπεζικού απορρήτου», είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με την υπόθεση των 23 προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε: «Όλη αυτή η υπόθεση είναι στημένη από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Πολάκη», καθώς «δεν υπάρχει καμία υπογραφή και δεν είναι τα δικά μου γράμματα στο συγκεκριμένο έγγραφο που ισχυρίζεται ο κ. Πολάκης». Για το ηχητικό ντοκουμέντο που αφορά την υπόθεση είπε ότι είναι προϊόν πλαστογραφίας την οποία «έχει κάνει ο κ. Πολάκης».

Μηνύει Τσίπρα – Παπαγγελόπουλο ο Αντ. Σαμαράς για τη Novartis 
Την πρόθεσή του να καταθέσει μήνυση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, γνωστοποίησε χθες o Αντώνης Σαμαράς. Μετά τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή, ο κ. Σαμαράς κάνει λόγο για την «πιο αδίστακτη και πιο γελοία σκευωρία που έχει γίνει ποτέ» ανακοινώνοντας την απόφασή του να κινηθεί νομικά. «Θα τους πάω μέχρι τέλους» σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός. Στη δήλωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου. Πρόκειται για την πιο αδίστακτη και γελοία σκευωρία που έχει γίνει ποτέ. Καταθέτω αύριο στον Άρειο Πάγο μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί ΝΔ που σήμερα είναι υπουργός δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους εντός κι εκτός του δικαστικού σώματος». «Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου. Τώρα θα καταλάβουν κι εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους» καταλήγει.

error: Content is protected !!