Κοινά παυσίπονα επηρεάζουν τα… συναισθήματα μας – Πως επιδρούν

Ευρείας χρήσης αναλγητικά που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού, όπως η ιβουπροφαίνη και η παρακεταμόλη, ενδεχομένως να επηρεάζουν τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες, εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και τον τρόπο που αντιδρούμε συναισθηματικά, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Policy Insights from the Behavioral and Brain Sciences.

Η ανασκόπηση έγινε για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Εταιρειών Συμπεφορικών και Εγκεφαλικών Επιστημών και μετά από αξιολόγηση όλης της διαθέσιμης σχετικής βιβλιογραφίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «τα παυσίπονα, που δύναται να χορηγηθούν και χωρίς συνταγή γιατρού, επηρεάζουν ποικιλοτρόπως τον άνθρωπο». Οι συντάκτες αναφέρουν ότι η επιρροή αυτή μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως εξής:

– Ευαισθησία σε συναισθηματικά επώδυνες εμπειρίες: Συγκριτικά με άτομα που πήραν εικονικά φάρμακα, οι γυναίκες που πήραν μια δόση ιβουπροφαίνης ανέφεραν λιγότερα συναισθήματα πόνου από συναισθηματικά επώδυνες εμπειρίες, όπως αποκλεισμό από ένα παιχνίδι ή γράφοντας για μια περίπτωση όπου αισθάνονταν προδομένες. Οι άνδρες ωστόσο, παρουσίασαν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

– Ενσυναίσθηση του άλλου: Συγκριτικά με όσους πήραν εικονικό φάρμακο, εκείνοι που είχαν πάρει μια δόση παρακεταμόλης ήταν λιγότερο συναισθηματικά ανάστατοι ενώ διάβαζαν για την εμπειρία ενός άλλου ατόμου που είχε βιώσει σωματικό ή συναισθηματικό πόνο και ένιωθαν λιγότερη συμπόνια για το άτομο αυτό.

– Ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών: Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου τα άτομα που είχαν πάρει μια δόση παρακεταμόλης έκαναν περισσότερα λάθη αβλεψίας σε έναν παιχνίδι που είχαν ερωτηθεί πολλές φορές, είτε να κάνουν κάτι συγκεκριμένο, είτε όχι.

– Αντιδράσεις σε συναισθηματικούς στόχους: Τα άτομα που είχαν πάρει παρακεταμόλη βαθμολόγησαν ως ευχάριστες και δυσάρεστες φωτογραφίες λιγότερο αυστηρά, από άτομα που είχαν πάρει εικονικό φάρμακο.

– Δυσφορία λόγω αποχωρισμού ενός αντικειμένου: Όταν τους ζητήθηκε να πουλήσουν ένα αντικείμενο τους, τα άτομα που είχαν πάρει παρακεταμόλη όρισαν μια τιμή χαμηλότερη, απ’ αυτήν που είχαν ορίσει τα άτομα της ομάδας ελέγχου.

«Τα ευρήματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ανησυχητικά. Οι καταναλωτές που κάνουν χρήση αναλγητικών που δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά έχουν ευρύτερες επιδράσεις από την ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων», αναφέρουν οι συντάκτες της ανασκόπησης.

error: Content is protected !!