Γερμανία: Ανοίγει ο δρόμος για εκλογές
– Έχασε την ψήφο εμπιστοσύνηςο Σολτς
O καγκελάριος και η κυβέρνηση μειοψηφίας θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητικό κενό μέχρι τις εκλογές
Έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τη Δευτέρα, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο, που έχουν σκοπό να οδηγήσουν τη Γερμανία έξω από την πολιτική κρίση που προκλήθηκε από την κατάρρευση του συνασπισμού του.
Το αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης: 207 ναι, 394 όχι, 116 αποχές. Αυτό σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη της Bundestag στον Scholz έχει αποσυρθεί επίσημα. Ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός για νέες εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι ήταν ιστορική μέρα για τη Γερμανία: για πέμπτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία, ένας καγκελάριος ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Για τον Όλαφ Σολτς η πορεία προς τις εκλογές είναι προσυμφωνημένη, η ημερομηνία έχει οριστεί με διακομματική συναίνεση για τις 23 Φεβρουαρίου.
Σήμερα εμφανίστηκε ενώπιον της Ολομέλειας για να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών βάσει του άρθρου 68 του Γερμανικού Συντάγματος, μετά από ομιλία του.
Ο Όλαφ Σολτς είχε κυβέρνηση μειοψηφίας Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, μετά την αποχώρηση των Φιλελευθέρων από την κυβέρνηση, που οδήγησε στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.
Ο Γερμανός Πρόεδρος αναμένεται να αποφασίσει προσεχώς για τη διάλυση της βουλής εντός 21 ημερών, όπως προβλέπουν οι συνταγματικές προθεσμίες. «Η νωρίτερη δυνατή ημερομηνία είναι η 25η Δεκεμβρίου», δηλαδή τα Χριστούγεννα, ενώ πιο «ρεαλιστική αναμένεται η 27η Δεκεμβρίου».
Σημειωτέον ότι ακόμα και μετά τη διάλυση της βουλής, ο καγκελάριος και η κυβέρνηση μειοψηφίας θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητικό κενό μέχρι τις εκλογές. Ταυτόχρονα και το γερμανικό κοινοβούλιο, υπό την τωρινή του σύνθεση, θα μπορεί να συνεχίσει τα νομοθετικά του καθήκοντα ακόμα και μετά την απώλεια της ψήφου εμπιστοσύνης για τον καγκελάριο και της απόφασης περί διάλυσης του κοινοβουλίου.
Πηγή: skai