Γερμανία: Ξεμένει από εργάτες η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

– Σε κίνδυνο η ανάπτυξη της

Ανάπτυξη της τάξεως του 1% τον χρόνο για πολλές δεκαετίες προβλέπουν οι οικονομολόγοι.

Καθώς οι εργάτες του έτρεχαν για να προλάβουν τις προθεσμίες, ο Αντρέ Σούλτε-Σούεντχοφ έκανε κάτι που είχε να κάνει για πάνω από 20 χρόνια.

Μπήκε χωρίς δεύτερη σκέψη στη γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιό του, κοντά στο Μούνστερ και πέρασε το Σαββατοκύριακο βιδώνοντας συσκευές φίλτρων αέρα.

 «Είναι εντελώς αλλόκοτο», δήλωσε ο 46χρονος Γερμανός, σύμφωνα με το Bloomberg Economics, εξηγώντας ότι με 15 άτομα μείον στα 200 άτομα που μετρά το προσωπικό του και με τον κίνδυνο επιβολής προστίμων, αν δεν τηρηθούν οι προθεσμίες, η κίνηση του αυτή ήταν μονόδρομος.

Για την οικογενειακή επιχείρηση του Σούλτε-Σούεντχοφ, την Schuko, και χιλιάδες άλλες σε όλη τη Γερμανία, τέτοιου είδους δυσλειτουργίες γίνονται όλο και πιο συχνές και όλο και πιο επιζήμιες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενός γερμανικού κυβερνητικού ερευνητικού ινστιτούτου, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, το εργατικό δυναμικό της χώρας, που αυτήν τη στιγμή, αριθμεί 47 εκατομμύρια άτομα, θα σταματήσει να αυξάνεται. Ενδεχομένως να έχει ήδη σταματήσει.

Και αυτή η στιγμή θα είναι το κλείσιμο ενός οικονομικού κύκλου που μεταμόρφωσε μια χώρα κατεστραμμένη από τον πόλεμο σε βιομηχανική δύναμη και σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. H εποχή κατά την οποία γενιές Γερμανών είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να ανεβαίνει πλησιάζει πλέον στο τέλος της. «Αυτές οι μέρες τελείωσαν», ανέφερε η αναπτυξιακή τράπεζα KfW. «Τα θεμέλια για περαιτέρω αύξηση της ευημερίας καταρρέουν».

Χωρίς μια σημαντική αλλαγή, το εργατικό δυναμικό της Γερμανίας θα συρρικνωθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια, υπονομεύοντας την οικονομική ανάπτυξη, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και θέτοντας ιδιαίτερα δύσκολες προκλήσεις για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις όπως η Schuko που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Κατά την επόμενη δεκαετία, η προσφορά εργατικού δυναμικού θα συρρικνωθεί κατά 3 εκατομμύρια άτομα ή 7%, εκτός εάν οι Γερμανοί που συνταξιοδοτούνται αντισταθμιστούν από μια ισχυρή αύξηση της εισροής μεταναστών. Για να παραμείνει σταθερή η κατάσταση στην Γερμανία, η χώρα χρειάζεται 400.000 νεοεισερχόμενους ετησίως.

Στα τέλη του 2000,  η χώρα κατάφερε να αποφύγει τη δημογραφική μείωση χάρη στην άφιξη εκατομμυρίων μεταναστών αλλά και στην αύξηση του αριθμού των γυναικών που εργάζονται. Αλλά και οι δύο τάσεις εξασθενούν, ενώ την ίδια ώρα  οι baby-boomers συνταξιοδοτούνται. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη υπό αυτές τις συνθήκες είναι απίθανο να ξεπεράσει το 1% για δεκαετίες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Bloomberg Economics.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατυπώνει παρόμοιες δυσοίωνες προβλέψεις. “Οι επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού είναι ήδη υπαρκτές και θα συνεχίσουν να επιταχύνονται τα επόμενα χρόνια”, δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Μάιο ο Κέβιν Φλέτσερ, επικεφαλής αποστολής του ΔΝΤ στη Γερμανία.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δημογραφική επιβάρυνση από οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα για την επόμενη δεκαετία. Μόνη λύση η μετανάστευση, που έχει αποτελέσει ευλογία για την οικονομία της Γερμανίας στο παρελθόν και παραμένει ο πιθανότερος τρόπος για να αλλάξει η πορεία της χώρας.

Επειδή όμως αποτελεί ταυτόχρονα και «καυτή πατάτα», αφού ακόμα η γερμανική κοινωνία αγωνίζεται να ενσωματώσει το ένα εκατομμύριο Ουκρανούς που έφτασαν πέρυσι, που αξιόπιστη λύση μοιάζει το… ψάρεμα στη δεξαμενή με τους συνταξιούχους της χώρας.

Μέχρι σήμερα ωστόσο, λιγότερο από το 9% των Γερμανών 65 ετών και άνω εργάζονται. Με δεδομένο ότι η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται σταδιακά στα 67 έτη έως το 2030, ο αριθμός αυτής της τάξης των εργαζομένων θα αυξηθεί, αλλά ίσως πολύ αργά για την ίδια τη Γερμανία.

in.gr