Γλυπτά Παρθενώνα: Νέος βρετανικός φορέας υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα
Ο Λόρδος Ed Vaizey, πρώην υπουργός Πολιτισμού των Συντηρητικών ο οποίος θα προεδρεύσει ενός νέου φορέα («Parthenon Project») με στόχο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ανέφερε ότι είναι βέβαιος ότι «είναι εφικτή μία συμφωνία», όπως αποκαλύπτει σε σημερινό του δημοσίευμα το BBC.
Ο νέος πρόεδρος του «Parthenon Project», δήλωσε επίσης πως «Η υποστήριξη από το κοινό για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, και ειδικότερα από τους Συντηρητικούς ψηφοφόρους, είναι ξεκάθαρη». Πρόσθεσε ότι θα ήταν «προς το συμφέρον του Βρετανικού Μουσείου και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεκινήσει ουσιαστική δέσμευση για αυτό το θέμα».
Όπως υπενθυμίζει το βρετανικό δίκτυο BBC, σήμερα, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων σχετικά με τη νομοθετική πράξη που περιορίζει τη δυνατότητα των Μουσείων να χαρίζουν αντικείμενα που ανήκουν στις συλλογές τους. Η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει τον συγκεκριμένο νόμο.
Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού (DCMS) δήλωσε πως «το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζεται από το νόμο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, εκτός από ορισμένες περιστάσεις. Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αλλάξει αυτήν την πράξη».
Σε ανακοίνωσή του, το Μουσείο ανέφερε πως «Θα δανείσουμε τα Γλυπτά, όπως κάνουμε με πολλά άλλα αντικείμενα, σε όσους θέλουν να τα εκθέσουν στο κοινό σε όλο τον κόσμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα φροντίσουν και θα τα επιστρέψουν.
Η εμβάθυνση της πρόσβασης και της κατανόησης του κοινού, η δημιουργία νέων τρόπων και ευκαιριών για κοινή χρήση και κατανόηση των συλλογών σε ολόκληρο τον κόσμο και η δημιουργία συνδέσεων μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος, παραμένουν στον πυρήνα αυτού που επιδιώκει να επιτύχει το Βρετανικό Μουσείο», προσθέτει η ανακοίνωση.
Ερωτηθείσα πρόσφατα για μια πιθανή συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενών στην Αθήνα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας ήταν κάθετη: «Δεν τη στηρίζω».
Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι «η συμφωνία πρέπει να γίνει», αν και η σημερινή κυβέρνηση των Συντηρητικών εμφανίζεται λιγότερο πρόθυμη να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.
Πρόσφατη δημοσκόπηση σχεδόν 2.000 ατόμων, που ανατέθηκε από το «Parthenon Project», δείχνει ότι ενώ το 16% του βρετανικού κοινού πιστεύει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία, το 54% θεωρεί ότι πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.
Ο ισχυρότερος λόγος για την υποστήριξη της επιστροφής των Γλυπτών ήταν ότι «ανήκουν δικαιωματικά στην Ελλάδα».
naftemporiki.gr