Γουρουνοχαρά στο Στανό

Χοιρινό στα κάρβουνα, άφθονο κρασί, ζωντανή μουσική και χορός συνέθεταν το σκηνικό, δεύτερη μέρα Χριστουγέννων στον Στανό, όπου αναβίωσε για ακόμη μια χρονιά το έθιμο της γουρουνοχαράς.

Στις εκδηλώσεις χόρεψαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Στανού και όπως κάθε χρόνο τη διοργάνωση ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στανού. Ο κόσμος κατέκλησε από νωρίς την πλατεία του Στανού και απόλαυσε τις εκδηλώσεις και τα εδέσματα

Εκεί παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, ο αντιδήμαρχος, Νίκος Αυγερινός, ο αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Γιώργος, η περιφερειακή σύμβουλος, Κατερίνα Ζωγράφου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

Η «γουρουνοχαρά» είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα βάθη πολλών δεκαετιών. Από παλιά οι περισσότερες οικογένειες συνήθιζαν να εκτρέφουν ένα γουρούνι, το οποίο έσφαζαν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.

Γύρω από κάθε γουρούνι συγκεντρώνονταν συγγενείς και φίλοι, έψηναν και γλεντούσαν. Με το κρέας που περίσσευε  έφτιαχναν λουκάνικα, τσιγαρίδες (κομμάτια χοιρινού με λίπος, τσιγαρισμένα), πλευραμές (πλευρά χοιρινού στο αλάτι) και παστό (κομμάτια λίπους στο αλάτι).