Η αραβική καλλιγραφία καταχωρείται στην άυλη κληρονομιά της UNESCO

Το σχέδιο υποστηρίχθηκε από 16 χώρες με προεξάρχουσα τη Σαουδική Αραβία

Η UNESCO καταχώρησε σήμερα την αραβική καλλιγραφία στην άυλη κληρονομιά της, ένα καθεστώς που επιτρέπει τη διαφύλαξη αυτής της παμπάλαιας καλλιτεχνικής πρακτικής, ευρέως διαδεδομένης στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο.

Το σχέδιο που υποβλήθηκε στην υπηρεσία του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό (UNESCO), υποστηρίχθηκε από 16 χώρες, με προεξάρχουσα τη Σαουδική Αραβία, για τις οποίες το Ισλάμ είναι η κυρίαρχη ή κατά πλειοψηφία επικρατούσα θρησκεία.

Η καταχώρηση της αραβικής καλλιγραφίας ανακοινώθηκε από την UNESCO μέσω Twitter.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Πολιτισμού Μπαντρ μπιν Αμπντάλα μπιν Φαρχάν, τον οποίο επικαλείται το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων, χαιρέτισε την απόφαση αυτή εκτιμώντας ότι θα «συμβάλει στην ανάπτυξη αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς».

 «Η αραβική καλλιγραφία είναι η καλλιτεχνική πρακτική της δια χειρός αραβικής γραφής, με τρόπο που ρέει ώστε να εκφράζει την αρμονία, τη χάρη και την ομορφιά», περιγράφει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

 «Χρησίμευε πάντα ως σύμβολο του αραβο-μουσουλμανικού κόσμου», είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντελματζίντ Μαχμπούμπ, στέλεχος της Εταιρίας προστασίας της σαουδαραβικής ιστορίας, μια μκο που επενδύει στο έργο.

Ωστόσο «πολλοί δεν γράφουν πλέον με το χέρι λόγω της εξέλιξης των τεχνολογιών», και ο αριθμός των ειδικών καλλιτεχνών της αραβικής καλλιγραφίας μειώνεται σε μεγάλο βαθμό, δήλωσε με λύπη.

Η καταχώρηση στην άυλη κληρονομιά της UNESCO, με αυτή την έννοια, «θα έχει σίγουρα θετικό αντίκτυπο» στη διαφύλαξή της, είχε πει επίσης ο Μαχμπούμπ.

Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά ή «ζωντανή κληρονομιά» είναι «μια κληρονομιά των προγόνων μας την οποία μεταφέρουμε στους απογόνους μας», ορίζει η UNESCO. Περιλαμβάνει τις προφορικές παραδόσεις, τις τέχνες του θεάματος, τις κοινωνικές πρακτικές, τα τελετουργικά και τις εορταστικές εκδηλώσεις».

Για να οριστεί ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά, μια πολιτιστική πρακτική πρέπει να έχει δυναμική… πρέπει να έχει νόημα στη ζωή των ανθρώπων», σύμφωνα με τον Τιμ Κέρτις, τον γραμματέα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που υιοθετήθηκε από την UNESCO το 2003.

in.gr