Οι έφηβοι έχουν ανάγκη τη βιταμίνη Κ – Σε ποιες τροφές υπάρχει

Οι έφηβοι που αποφεύγουν να τρώνε πράσινα φυλλώδη λαχανικά ενδεχομένως να κάνουν κακό στην υγεία της καρδιάς τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Nutrition.

Ερευνητές του Ιατρικού Κολεγίου της Τζόρτζια στο Πανεπιστήμιο της Αουγκούστα υποστηρίζουν ότι οι έφηβοι που λάμβαναν την λιγότερη βιταμίνη Κ από τροφές, όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μαρούλι και το ελαιόλαδο είχαν τριπλάσιο κίνδυνο μεγέθυνση της αριστερής κοιλίας της καρδιάς. Αλλαγές στη δομή της αριστερής κοιλίας της καρδιάς παρατηρούνται συνήθως σε ενήλικες με υπέρταση. Και όταν ο καρδιακός μυς διογκώνεται τότε εμφανίζονται δυσλειτουργίες.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από 766 υγιείς εφήβους, 14-18 ετών, να φορέσουν μετρητές καταγραφής της σωματικής δραστηριότητας για επτά ημέρες και να τηρήσουν διατροφικό ημερολόγιο. Οι περισσότεροι όντως κατέγραψαν τη διατροφή τους για τουλάχιστον έξι ημέρες, ενώ υποβλήθηκαν και σε ηχοκαρδιογράφημα για τον έλεγχο της αριστερής καρδιακής κοιλίας.

Μόνο το 25% είχε επάρκεια βιταμίνης Κ, ενώ το 10% είχε κάποιου βαθμού μεγέθυνση της αριστερής καρδιακής κοιλίας. Τα αποτελέσματα μάλιστα ίσχυαν ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι πιθανοί συνεισφέροντες παράγοντες, όπως το φύλο, η φυλή, η φυσική δραστηριότητα και η αρτηριακή πίεση.

«Ακόμα και σε αυτή τη νεαρή ηλικία, φαίνεται ότι υπάρχει διαφορά στην καρδιά», εξηγεί η Μαίρη Έλλεν Φάιν, συγγραφέας της μελέτης. Σύμφωνα με τους ειδικούς η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και την οστική υγεία. Επίσης βελτιώνει την δραστηριότητα της πρωτεΐνης MGP που βοηθά στην πρόληψη των εναποθέσεων ασβεστίου στα αιμοφόρα αγγεία.