Η πρώτη αποζημίωση για θάνατο από εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – Πέθανε 8 μέρες μετά

Περίπου 140.000 ευρώ αποζημίωση στη ροκ τραγουδίστρια Βίκυ Σπιτ της οποίας ο αρραβωνιαστικός πέθανε 8 μέρες μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, δικαστήριο επιδίκασε στη Βίκυ Σπιτ, αποζημίωση ίση με 120.000 λίρες (περίπου 140.000 ευρώ) για τον θάνατο του αρραβωνιαστικού της που έχασε τη ζωή του 8 μέρες μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca.

Ο πρώην αρραβωνιαστικός της ροκ τραγουδίστριας της Vikki Spit, Zion, 48 ετών, από το Alston της Cumbria, αρρώστησε οκτώ ημέρες μετά το εμβόλιο με AstraZeneca που έκανε και πέθανε τον Μάιο του 2021. Το δικαστήριο της επιδίκασε το μέγιστο ποσό των 120.000 λιρών, περίπου 140.000 ευρώ, αλλά η ίδια είπε ότι δεν ήταν αρκετό.

Η 38χρονη είπε ότι είχε χρέη αφού έχασε τα κέρδη του Zion και θα έπρεπε να είχε περίπου 180.000 λίρες. Η κα Spit είπε επίσης ότι έπρεπε να περιμένει πολύ καιρό για αποζημίωση στο πλαίσιο του σχήματος πληρωμής ζημιών εμβολίων του 1979 και το ποσό δεν λάμβανε υπόψιν τον πληθωρισμό από τότε που δημιουργήθηκε το σύστημα.

Πληρωμές ζημιών από εμβόλια είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε έχει μείνει ανάπηρος ως αποτέλεσμα εμβολιασμού και οι άνθρωποι μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για λογαριασμό κάποιου που έχει πεθάνει.

Το καθεστώς προσφέρει εφάπαξ, αφορολόγητα ποσά έως και 120.000 λίρες και, ενώ οι πληρωμές δεν επηρεάζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων να κινηθούν νομικά, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στα οφέλη τους.

Η κ. Spit κάλεσε ασθενοφόρο για τον σύντροφο της όταν άρχισε να υποφέρει από «αυστηρούς» πονοκεφάλους στις 13 Μαΐου πέρυσι και πέθανε στο νοσοκομείο Royal Victoria του Newcastle έξι ημέρες αργότερα.

Το πιστοποιητικό θανάτου του επιβεβαίωσε ότι πέθανε λόγω επιπλοκών από το εμβόλιο. Ωστόσο, χρειάστηκε ένας χρόνος και συγκεκριμένα μέχρι τις 17 Ιουνίου ώστε η Αρχή Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του NHS και οι διαχειριστές του συστήματος αποζημίωσης με έδρα το Νιούκαστλ, για να δώσουν τη σχετική αποζημίωση.

Η κα Spit καλεί τώρα την κυβέρνηση να αυξήσει τη μέγιστη πληρωμή για να αντικατοπτρίζει καλύτερα την απώλεια κερδών που θα είχε ένα άτομο στα 40 του πριν από τη συνταξιοδότησή του.

Όπως είπε: «Είμαι ακόμα συντετριμμένη από την ξαφνική απώλεια του συντρόφου μου, και παράλληλα με αυτό το συναισθηματικό τραύμα, αντιμετώπισα και οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα της απώλειας της συνεισφοράς του Zion στα οικονομικά του νοικοκυριού.

«Απλώς δεν υπάρχει η κατάλληλη οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση για να στηρίξει όσους έχασαν την οικογένειά τους από το εμβόλιο». Είπε επίσης ότι η αποζημίωση δεν έλαβε υπόψη τον πληθωρισμό.

Η κα Spit, η οποία υποστηρίζει ότι δεν είναι κατά των εμβολίων, είπε ότι οι παραϊατρικοί θεώρησαν ότι ο Zion έπασχε από ημικρανία όταν κλήθηκαν στο σπίτι τους.

Είπε ότι ο Zion ήταν σε φόρμα και υγιής και θα είχε καλές πιθανότητες επιβίωσης αν είχε λάβει θεραπεία νωρίτερα. Το συκώτι και τα νεφρά του που δώρισε βοήθησαν να σωθούν οι ζωές τριών ανθρώπων.

Ο James Bell, συνεργάτης στο Hodge Jones and Allen, είπε: «Ενώ χαίρομαι που η Vikki μπόρεσε να λάβει κάποια αποζημίωση για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως αποτέλεσμα του θανάτου του Zion, το σχέδιο απλώς δεν είναι κατάλληλο για τον σκοπό του.

«Όχι μόνο η διαδικασία αίτησης ήταν μακρά και αναποτελεσματική, αλλά η αποζημίωση που έλαβε η Βίκι δεν αντικατοπτρίζει και αποκαθιστά πλήρως τον οικονομικό αντίκτυπο του θανάτου του αρραβωνιαστικού της».

Η ιστορική απόφαση εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να «ανοίξει τον δρόμο» σε παρόμοιες υποθέσεις.

Πηγή: BBC