ΙΟΒΕ: Η αβεβαιότητα για τους όρους της εξόδου από το πρόγραμμα πλήττει το κλίμα στη βιομηχανία

Επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία είχαμε το Μάιο, έναν μήνα κατά τον οποίο το οικονομικό κλίμα συνολικά βελτιώθηκε, χάρη στην ανάκαμψη υπηρεσιών και κατασκευών.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε στις 101,7 από 103,4  μονάδες τον Απρίλιο, αν και ήταν υψηλότερα σε σχέση με τον Μάιο του 2017 (92,8 μον.). Σύμφωνα με την έκθεση ο δείκτης προσδοκιών στη βιομηχανία προπορεύεται των μηνιαίων μεταβολών ανά έτος του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής. Οι δύο δείκτες είναι πολύ κοντά, με τον δείκτη προσδοκιών να αποτυπώνει συνήθως με προβάδισμα ενός ή δύο μηνών την εξέλιξη στην πραγματική μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής.

Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ στην καθιερωμένη έρευνά του βρισκόμαστε γενικά σε μια περίοδο αναμονής, καθώς ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής, και επιμένουν σημαντικές αβεβαιότητες κυρίως για τους ακριβείς όρους εξόδου. Το πλαίσιο αξιολόγησης της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής πολιτικής μετά τον Αύγουστο, η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τους εταίρους και πιστωτές, ο ρόλος του ΔΝΤ, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, είναι ζητήματα για τα οποία ακόμα εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις.

Οι αναλυτές του ιδρύματος εκτιμούν δε ότι σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της πολιτικής και των εξωτερικών σχέσεων – όπως η σχέση με την Τουρκία και τη FYROM – πιθανώς να επηρεάσουν επίσης τις οικονομικές προσδοκίες στους επόμενους μήνες.

naftemporiki.gr