Θεσσαλονίκη: 4 εκατομμύρια ευρώ «αφήνει» το Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματοσκόπησης

Περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να αποφέρει στην αγορά της Θεσσαλονίκης το 5ο Διεθνές Συνέδριο Δερματοσκόπησης, που διεξάγεται 14-16 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γραφείου Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Convention Bureau-TCB), Γιάννη Ασλάνη, από στατιστικά στοιχεία του International Congress and Conferences Association (ICCA), προκύπτει ότι η μέση δαπάνη ανά σύνεδρο σε μια διοργάνωση όπως η συγκεκριμένη, ανέρχεται σε περίπου 1.900 ευρώ. «Αν πολλαπλασιάσουμε αυτό το νούμερο με τους 2.300 σύνεδρους, που περιμένουμε να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, ξεπερνάμε τα 4 εκατομμύρια ευρώ» σημείωσε.

Όπως επεσήμανε ο κ.Ασλάνης, μιλώντας στη Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του συνεδρίου, πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, που εκτός από το οικονομικό σκέλος θα συμβάλει στην προβολή της πόλης στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του TCB εξήγησε ότι η μέση διάρκεια ενός παγκοσμίου συνεδρίου όπως το συγκεκριμένο υπολογίζεται σε 3,53 μέρες. «Στη Θεσσαλονίκη οι μέρες αυτές μπορεί να είναι τέσσερις ή πέντε σε επίπεδο διανυκτερεύσεων και κατανάλωσης, καθώς ο κόσμος επιλέγει είτε να έρθει νωρίτερα είτε να παρατείνει τη διαμονή του εδώ, ειδικά όταν έρχεται από έναν μακρινό προορισμό».

Την ίδια ώρα, εξήγησε, η συνολική δυναμικότητα των ξενοδοχείων της πόλης σε επίπεδο πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων, που συνήθως χρησιμοποιούν οι σύνεδροι ανάλογων συνεδρίων για τη διαμονή τους, είναι περίπου 6.000 δωμάτια. «Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το ένα τρίτο θα καλυφθεί μόνο από ένα συνέδριο» υπογράμμισε, χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός όσων συνοδεύουν τους σύνεδρους, όπως συνήθως συμβαίνει.

Ο κ.Ασλάνης ανέφερε ότι τα ιατρικά συνέδρια αποτελούν το 17% του συνόλου των συνεδρίων που γίνονται στην Ευρώπη. Τα περισσότερα διεξάγονται Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και κάποια άλλα τους μήνες Απρίλιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Νοέμβριο. «Αυτό δείχνει ότι τα συνέδρια σε μια πόλη καλύπτουν περίπου οκτώ μήνες από τους 12. Συνεπώς, όταν μιλάμε για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ο συνεδριακός τουρισμός είναι ο πιο κατάλληλος για να την πετύχουμε» υπογράμμισε.

Στην Ευρώπη, όπως επεσήμανε, έγιναν πέρυσι 62 συνέδρια τέτοιου μεγέθους: «Αντιλαμβάνεστε, πόσο σημαντικό είναι για τη Θεσσαλονίκη να διεκδικεί ένα-δύο ή περισσότερα από αυτά τα συνέδρια», σημείωσε και χαρακτήρισε «άξιο ambassador» της πόλης τον γενικό γραμματέα της επιστημονικής Εταιρείας Δερματοσκόπησης, Αιμίλιο Λάλλα, τον οποίο συνεχάρη μαζί με την πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης, δρ Ίρις Ζαλάουντεκ, καθώς κατάφεραν αν διπλασιάσουν τον αριθμό των συμμετοχών από την προηγούμενη διοργάνωση του συνεδρίου.

«Δεν είναι μόνο ο ήλιος ένοχος για το μελάνωμα»

Την ανατροπή όσων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τη σχέση του ήλιου και των σπίλων με τον καρκίνο του δέρματος, κάνουν επιστημονικές μελέτες που θα παρουσιαστούν στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Δερματοσκόπησης που ξεκινά, σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανάφερε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο Δρ Αιμίλιος Λάλλας, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης που διοργανώνει το συνέδριο, «όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία που προκύπτουν τα τελευταία χρόνια μας δείχνουν ότι η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι τελικά ο μόνος ένοχος ως προς τη γένεση του μελανώματος. Παίζει μεν ρόλο στην καρκινογένεση αλλά όχι τόσο ισχυρή όσο θεωρούσαμε παλαιότερα».

Σύμφωνα με τον Δρ Λάλλα, ανατρεπτικά είναι και τα στοιχεία σχετικά με τη σχέση των σπίλων με τον καρκίνο του δέρματος. «Μελέτες έχουν δείξει ότι το μελάνωμα στη πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν προκύπτει από την εξαλλαγή κάποιου σπίλου, αλλά εμφανίζεται σε σημεία του σώματος απομακρυσμένα συνήθως από μια ελιά. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος αφαίρεσης των σπίλων για την πρόληψη του μελανώματος», τόνισε.

Φυσικά, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης εξήγησε ότι εξακολουθεί να ισχύει η σχέση του καρκίνου του δέρματος με τα ηλιακά εγκαύματα και γι’ αυτό συνέστησε να εφαρμόζουμε πιστά όλα τα μέτρα ηλιοπροστασίας (αντηλιακό, καπέλο, κατάλληλο ρουχισμό κ.α.).

Πρόσθεσε δε ότι, όλες οι γυναίκες από τα 35 έτη και έπειτα και όλοι οι άνδρες από 40 ετών και άνω θα πρέπει να υποβληθούν σε δερματοσκόπηση τουλάχιστον μια φορά. «Πρόκειται για μια εξέταση που διαρκεί ελάχιστα, δεν είναι επεμβατική και γίνεται και ένα εργαλείο που μοιάζει με φακό. Η δερματοσκόπηση μπορεί να εντοπίσει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα κάποια ύποπτη βλάβη και έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην πρώιμη διάγνωση καρκίνων του δέρματος in situ, δηλαδή επιφανειακών που δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή του ασθενή και δεν υπάρχει ο κίνδυνος να δώσουν μεταστάσεις».

Τέλος διευκρίνισε ότι, η δερματοσκόπηση δεν είναι ίδια με τη χαρτογράφηση σπίλων, καθώς η δεύτερη αποτελεί μια χρονοβόρα ιατρική διαδικασία ψηφιακής απεικόνισης στην οποία «δεν είναι λογικό να υποβληθούν προληπτικά όλοι οι Έλληνες αν δεν υπάρχει κάποια βάσιμη αιτία, όπως για παράδειγμα ιστορικό εξαλλαγής σπίλων», τόνισε ο κ. Λάλλας.

Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο θα συζητηθεί και η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στη βελτίωση της διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος, αφού όλο και περισσότερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας δοκιμάσουν εφαρμογές (apps) που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να αυτο-εξετάσει το δέρμα του και να αποφανθεί αν πρέπει να επισκεφθεί δερματολόγος ή όχι.

«Μη φανταστείτε, βέβαια, ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα καταργήσει την ανάγκη επίσκεψης στον δερματολόγο», διευκρίνισε ο Δρ Λάλλας. Και συμπλήρωσε ότι «πάντα θα είναι αναγκαίος ο ρόλος του ειδικού αφού αυτός σχηματίζει τη συνολική εικόνα για το δέρμα του ασθενή, εν αντιθέσει με τις συσκευές που εστιάζουν σε μεμονωμένα σημεία κάθε φορά του σώματος. Πάντως, οι συσκευές αυτο-εξέτασης θα μπορούσαν να ενισχύσουν το έργο των γιατρών ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα ελληνικά νησιά».