ΗΠΑ: Ελεγξαν καναδό υπουργό επειδή φορούσε τουρμπάνι

Canada's Innovation, Science and Economic Development Minister Navdeep Bains speaks during Question Period in the House of Commons on Parliament Hill in Ottawa, Ontario, Canada, December 7, 2016. REUTERS/Chris Wattie

Καναδός υπουργός, Σιχ στο θρήσκευμα, ελέγχθηκε από τις αμερικανικές αρχές πέρσι σε αεροδρόμιο των ΗΠΑ επειδή φορούσε τουρμπάνι, με αποτέλεσμα η Οτάβα να διαμαρτυρηθεί επισήμως στην Ουάσιγκτον.

Τον Απρίλιο του 2017, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Ναβντίπ Μπέινς επέστρεφε στον Καναδά μετά από επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ντιτρόιτ. Ομως στο αεροδρόμιο, πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας επέμεναν να βγάλει το τουρμπάνι του για να τον ελέγξουν, αν και μόλις είχε περάσει χωρίς πρόβλημα απ’ όλους τους προηγούμενους ελέγχους.

«Επρόκειτο για εμπειρία που μ’ ανησύχησε» είπε ο ίδιος στην εφημερίδα La Presse, προσθέτοντας ότι οι πράκτορες ήταν «πολύ επίμονοι και πολύ δύστροποι». Αισθάνθηκα «σαν να μου είχαν ζητήσει να βγάλω τα ρούχα μου», εξομολογήθηκε.

«Ηθελε να καταλάβει τί βιώνουν οι απλοί πολίτες»

Εκπρόσωπος του υπουργείου, ο Καρλ Σάσβιλ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μπέινς δεν δήλωσε αμέσως την υπουργική ιδιότητά του, για να καταλάβει τι βιώνουν οι απλοί πολίτες σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ομως, όταν οι πράκτορες επέμειναν ότι θα έπρεπε να ξαναπεράσει απ’ όλους τους ελέγχους ασφαλείας, έδειξε το διπλωματικό διαβατήριό του και αμέσως τον άφησαν να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο του.

Η Ουάσιγκτον ζήτησε συγγνώμη από τον Καναδά για τη συμπεριφορά που επιφυλάχθηκε στον υπουργό και οι Αρχές διέταξαν να εκπαιδευτεί καταλλήλως το προσωπικό της υπηρεσίας ασφαλείας του αεροδρομίου του Ντιτρόιτ.

Από το 2007, οι ΗΠΑ επιτρέπουν στους Σιχ να μην βγάζουν το τουρμπάνι τους όταν ελέγχονται στα αεροδρόμια.

Ο υπουργός Μπέινς έζησε παρόμοια εμπειρία και πέρσι τα Χριστούγεννα, όταν επέστρεφε στον Καναδά από τις οικογενειακές διακοπές του στην Αντίγκουα.

in.gr