Κ. Μακεδονία: 85 υπηρεσίες στο gov.gr ενώ μπαίνει δωρεάν wi-fi σε 50 σημεία

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Την είσοδο της Περιφέρειας στο gov.gr αλλά και την τοποθέτηση δωρεάν wi-fi σε 50 σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος υποδέχθηκε στην Περιφέρεια την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας είναι η πρώτη περιφέρεια στη χώρα που πιλοτικά εντάσσει 85 υπηρεσίες στο gov.gr, από όλο το φάσμα των γενικών διευθύνσεων, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν ηλεκτρονικά πολίτες, επαγγελματίες, και επιχειρηματίες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους με ελάχιστον ταλαιπωρία και επιτάχυνση διαδικασιών.

Μέσα στο 2022 θα ενταχθούν στο gov.gr συνολικά 200 υπηρεσίες με τελικό στόχο μέχρι το 2023 «να προσεγγίσουμε το σύνολο των υπηρεσιών».

Το δεύτερο που ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας έχει να κάνει με την τοποθέτηση «καλού, δωρεάν» wi-fi σε 50 σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Κ. Μακεδονία. Το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση που θα προβλέπει ακριβώς τα σημεία.

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με το υπουργείο. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα έξυπνες πόλεις μέσω του οποίου διοχετεύονται πόροι άνω των 50 εκατ. στους δήμους για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Υπογράμμισε εξάλλου την καλή συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στο σημαντικό ζήτημα των κινηματογραφικών παραγωγών. Ήδη γυρίζεται η τρίτη μεγάλη χολιγουντιανή ταινία στην περιοχή η οποία ολοκλήρωσε τα γυρίσματα. «Σε ελάχιστους μήνες από τώρα ξεκινά η κατασκευή υπερσύγχρονου στούντιο στην περιοχή της Θέρμης, που θα απογειώσουν την περιοχή και θα την καταστήσουν πρωταγωνιστή σε όλη την ΝΑ Ευρώπη», είπε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης, ο οποίος συνοδευόταν από τους κ.κ. Λιβάνιο και Καλαφάτη, είπε ότι η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας ήδη πρωταγωνιστεί ιδιαίτερα στα θέματα που χειρίζεται το υπουργείο του ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από το ότι μπαίνει στο gov.gr σήμερα. Ήδη 20 διαδικασίες παρέχονταν ψηφιακά ενώ σήμερα προστίθενται 85. «Θέλουμε να φτάσουμε τις 200 στο τέλος της χρονιάς και τις 800 έως το τέλος του 2023, ο σύνολο δηλαδή σχεδόν των υπηρεσιών που παρέχει η ΠΚΜ», είπε και ο ίδιος. Οι υπηρεσίες που μπορούν να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά αφορούν μεταξύ άλλων: Ανανέωση άδειας οδήγησης, Αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας οχήματος, aντίγραφο άδειας οδήγησης λόγω κλοπής / απώλειας, δήλωση εγκατάστασης / απεγκατάστασης υγραεριοκίνησης σε επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης, Έκδοση δελτίου στάθμευσης ΑΜΕΑ κ.ά. Όταν περάσουν και οι 800 υπηρεσίες στο gov.gr αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας πολίτης δεν θα χει λόγο να επισκέπτεται τις φυσικές υπηρεσίες της ΠΚΜ, όπως είπε ο υφυπουργός κ. Λιβάνιος, κάτι το οποίο αποτελεί μεγάλη νίκη, όπως είπε.

Για το wi-fi είπε ότι οριοθετήθηκαν συγκεκριμένα μέρη στα οποία θα ενταχθεί η υπηρεσία. Τέλος, για το πρόγραμμα των έξυπνων πόλεων, είπε ότι αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό την Κ. Μακεδονία. Πάνω από 50 εκατ. αφορούν τους δήμους της Κ. Μακεδονίας, όπως είπε. 

typosthes.gr