Κ. Μάλαμα: Κάποιοι δεν επιθυμούν η μελισσοκομία της Βόρειας Ελλάδας να έχει πρόσβαση σε αναπτυξιακές χρηματοδοτήσεις

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με την άδικα χαμηλή μοριοδότηση των μελισσοκόμων της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος “Υλοποίησης επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων”. Η αναφορά κατατίθεται σε συνέχεια σχετικής επιστολής διαμαρτυρίας του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Νικήτης.

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά, στο άρθρο 2 της 534/13.3.2023 απόφασης της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ καθορίζεται με εντελώς άδικο τρόπο η μοριοδότηση για την μελισσοκομία της Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η δυναμική της και να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να έχουν οι μελισσοκόμοι πρόσβαση σε πόρους που θα τους επιτρέψουν να διασφαλίσουν την βιώσιμη ανάπτυξη του κρίσιμου αυτού κλάδου και για την οικονομία, και για το περιβάλλον και για τη βιοποικιλότητα.

Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να διορθώσει άμεσα αυτή την αδικία, ώστε να μπορεί η μελισσοκομία της Βόρειας Ελλάδας να εξασφαλίσει ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς :

Για το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα : Να διορθωθεί άμεσα το άδικο πλαίσιο μοριοδότησης που αποκλείει τους μελισσοκόμους της Κεντρικής Μακεδονίας από τη Δράση 4.1.5.

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κυριακή Μάλαμα καταθέτει ως αναφορά την από 31.3.2023 επιστολή του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Νικήτης, με την οποία υπογραμμίζεται η άμεση ανάγκη διόρθωσης της μοριοδότησης της μελισσοκομίας για την ένταξη των νέων μελισσοκόμων και των μελισσοκόμων που θέλουν να εκσυγχρονίσουν τις μελισσοκομικές μονάδες τους από την Δράση 4.1.5. “Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων”. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, στο άρθρο 2 της 534/13.3.2023 απόφασης της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ καθορίζεται με εντελώς άδικο τρόπο η μοριοδότηση για την μελισσοκομία της Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η δυναμική της και να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να έχουν οι μελισσοκόμοι πρόσβαση σε πόρους που θα τους επιτρέψουν να διασφαλίσουν την βιώσιμη ανάπτυξη του κρίσιμου αυτού κλάδου και για την οικονομία, και για το περιβάλλον και για τη βιοποικιλότητα.

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας στην κατεύθυνση της άμεσης διόρθωσης της προαναφερθείσας αδικίας, ώστε να μπορεί η μελισσοκομία της Βόρειας Ελλάδας να εξασφαλίσει ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης

Αθήνα, 6 Απριλίου 2023

Η αναφέρουσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα