Κ. Μάλαμα: Νομοσχέδιο χαρακτηριστικό της προχειρότητας με την οποία αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τον αθλητισμό

Ομιλία Κυριακής Μάλαμα στο σχέδιο νόμου: Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού. Ολομέλεια Βουλής 5.2.2025

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, το βασικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει πραγματικά σήμερα είναι το εξής: το νομοσχέδιο που έχουμε προ συζήτηση σε σχέση με τον αθλητισμό απαντάει στα κρίσιμα επίδικα; Συμβάλλει στη δημιουργία ενός αθλητισμού πιο μαζικού, πιο δημοκρατικού, πιο δίκαιου; Η απάντησή μας, η απάντηση του Κινήματος Δημοκρατίας είναι όχι.

Με το σχέδιο νόμου που έχουμε σήμερα στα χέρια μας βελτιώνεται η θέση του αθλητή; Βελτιώνεται η θέση του προπονητή του αθλούμενου του υγιούς φιλάθλου; Προφανώς και όχι.

Φέρνει ο υφυπουργός αθλητισμού ένα νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί συρραφή διατάξεων χαρακτηριστικό βεβαίως της προχειρότητας με την οποία αυτή η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και τον αθλητισμό και όχι μόνο τον αθλητισμό βέβαια.

Μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο εντοπίζει κανείς διατάξεις που προσπαθούν να επιλύσουν πραγματικά προβλήματα με τρόπο όμως ημιτελή, ενώ σε κρίσιμα θέματα για τους αθλητές και για την οργάνωση του αθλητισμού, οι ρυθμίσεις είναι διστακτικές. Αμφίβολου αποτελέσματος και πολλές σε πολλές περιπτώσεις ανεφάρμοστες.

Επί της ουσίας, η πολιτεία ισχυρίζεται ότι αντιλαμβάνεται έστω και καθυστερημένα την ανάγκη για έναν αθλητισμό πιο άνθρωποκεντρικό. Το αντιλαμβάνεται ναι βεβαίως, στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μέσα από τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, δημιουργεί μια επιτροπή για την ασφάλεια και την ευημερία στον αθλητισμό.

Ο σεβασμός στον αθλητή, η καταπολέμηση του εκφοβισμού, της προσβολής της αξιοπρέπειας του αθλητή είναι τομείς που σαφώς και θα πρέπει να αποτελέσουν πεδίο επεξεργασιών. Όμως, η επιτροπή αυτή αποτελείται από όλους τους άλλους, εκτός από τους αθλητές ή τους φορείς του αθλητισμού.

Εμείς λέμε λοιπόν ότι χωρίς τους φορείς του αθλητισμού, χωρίς τους ίδιους τους αθλητές, κανένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Επίσης, η δημιουργία θέσης ειδικού συνεργάτη σε κάθε ομοσπονδία για τα θέματα ευημερίας και ασφάλειας στον αθλητισμό είναι μια σωστή κίνηση, όμως το ερώτημα είναι το εξής: θα έχει αυτός ο ειδικός συνεργάτης ανεξαρτησία στο έργο του ή θα είναι ευάλωτος σε πιέσεις με τον τρόπο που προβλέπεται να λειτουργήσει η συγκεκριμένη θέση; Εμείς νομίζουμε λοιπόν και προτείνουμε ότι θα πρέπει να θωρακιστεί περισσότερο η ανεξαρτησία του.

Σε ότι αφορά την καταπολέμηση της βίας, οι διατάξεις του νομοσχεδίου παραβιάζουν κυριολεκτικά ανοιχτές θύρες.

Ζητήματα που θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα, όπως η αποτροπή της μαζικής εισόδου οπαδών χωρίς ηλεκτρονικό εισιτήριο, η ευθύνη της εποπτείας του περιβάλλοντος χώρου του του γηπέδου, η αυστηροποίηση των ποινών για όσους παραβιάζουν απαγορεύσεις εισόδου, νομοθετούνται ξανά και ξανά και ξανά και το φαινόμενο όμως της οπαδικής βίας δεν περιορίζεται με το νομοσχέδιο.

Εισάγετε και μία σειρά από διατάξεις που έχουν ταλαιπωρήσει πολύ τον αθλητισμό και ιδιαίτερα τον ερασιτεχνικό, επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος.

Επανέρχεστε στο ψηφιακό μητρώο για την εγγραφή όλων των ερασιτεχνικών σωματείων σε αυτό με μια σειρά από υποχρεώσεις στις οποίες κάποια σωματεία είναι δύσκολο να ανταποκριθούν.

Συνεχίζετε αυτή την πορεία με την, θα μου επιτρέψετε, δαμόκλειο σπάθη, ας πούμε πάνω τους. Με τι; Με τη διαγραφή.

Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να λειτουργήσει κάποτε αυτή η μεταρρύθμιση. Βοηθήστε όμως τα σωματεία γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Βοηθήστε τα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτά που προτείνετε.

Προσπαθείτε με το νομοσχέδιο να ρυθμίσετε θέματα προπονητών, θέματα χώρων, άθλησης, διευκόλυνσης προς ομάδες που χρωστούν στο δημόσιο ή στους αθλητικούς χώρους που χρησιμοποιούν.

Η δική μας εκτίμηση είναι ότι διακατέχεστε από πελατειακή λογική. Από έλλειψη διαβούλευσης με το σύνολο των αθλητικών φορέων και από αδυναμία να ρυθμίσετε πεδία του αθλητισμού που λειτουργούν σε καταστάσεις σκιώδους, επιτρέψτε μου, οικονομίας. Η διαπίστωση όμως αυτή δεν αφορά το σημερινό μόνο νομοσχέδιο αφορά την πορεία σας στις πολιτικές για τον αθλητισμό εδώ και πεντέμισι χρόνια.

Στο θέμα των επιβραβεύσεων των διακριθέντων αθλητών. Των ολυμπιονικών και των Παραολυμπιονικών εμείς σαν Κίνημα Δημοκρατίας, υπογραμμίζουμε ότι η νομοθέτη σας είναι άτολμη και στηρίζουμε το αίτημα των αθλητριών και των αθλητών με αναπηρία για ακόμα πιο πλατιά ενίσχυση.

Σας το ζητήσανε και στην αρμόδια επιτροπή. Συμμεριζόμαστε απόλυτα την ανάγκη επέκτασης των επιβραβεύσεων. Και την αποκατάσταση τους μέχρι του επιπέδου που ήταν προ κρίσης, ενώ ταυτόχρονα επαναλαμβάνουμε δύο πάγια αιτήματά τους και διεκδικήσεις της κοινότητας των αθλητών με αναπηρία.

Προσβασιμότητα και συμπερίληψη. Προσβασιμότητα σε όλους τους αθλητικούς χώρους, προσβασιμότητα χωρίς εμπόδια, προσβασιμότητα παντού και συμπερίληψη, ώστε οι πολιτικές που ισχύουν για όλους τους αθλητές, για όλους τους πολίτες και όλες αυτές οι πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν, να μην αποκλείουν τους αθλητές με αναπηρία, τους προπονητές με αναπηρία, τους ανθρώπους που προσφέρουν στον αθλητισμό χωρίς διακρίσεις και χωρίς πρώτες και δεύτερες ταχύτητες.

Το ζήτημα της αντιμετώπισης της βίας στον αθλητισμό είναι πολύ κρίσιμο για να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα φτάνει μέχρι τη βάση του αθλητισμού, ένα πλαίσιο που μαζί με την αυστηρή αποτροπή θα περιλαμβάνει και την ευαισθητοποίηση.

Θα περιλαμβάνει την ενημέρωση, την καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος και σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να συστρατευτούν όλοι. Όλοι οι άνθρωποι του αθλητισμού, αλλά και όλοι εμείς. Θα ήθελα κλείνοντας, επιτρέψτε μου κύριε Πρόεδρε, να πω δύο λόγια για την υπουργική τροπολογία 314, κάθετος 27.

Καταθέσατε, όχι παραπάνω από τους υπόλοιπους. Καταθέσατε και με την οποία χαλαρώνετε ακόμα περισσότερο το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι τα ιδρύματα αυτά θα επενδύσουν σε υποδομές και θα δημιουργήσουν ανάπτυξη στη χώρα. Εδώ βλέπουμε όμως  δύο ρυθμίσεις οι οποίες επιτρέπουν σε αυτά τα ιδρύματα να βάλουν απλώς την ταμπέλα τους, στους χώρους άλλων λειτουργούντων δομών  πιθανότατα των υφιστάμενων κολεγίων.

Αντίστοιχα, βλέπουμε μία διάταξη η οποία αποσύρει το Υπουργείο Παιδείας από κάθε  από κάθε εποπτική αρμοδιότητα σε σχέση με την ίδρυση παραρτημάτων ελληνικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί προχωράτε σε αυτή τη νομοθετική αλλαγή.

Εμείς λέμε ότι πρέπει ο εποπτικός ρόλος του Υπουργείου Παιδείας να παραμείνει.Και ανάμεσα σε αυτές τις αρνητικές, κατά τη γνώμη μας ρυθμίσεις εισάγεται και μία διάταξη παράτασης της δυνατότητας ρύθμισης οφειλών στους δήμους, την οποία υπό άλλες συνθήκες νομοθέτησης θα μπορούσαμε πραγματικά να τη στηρίξουμε.

Νομίζω ότι γίνεται εσκεμμένα, συνεπώς είμαστε αρνητικοί στη συγκεκριμένη τροπολογία και το λέμε για να καταγραφεί η αντίθεσή μας στα πρακτικά και ένα τελευταίο.

Έχουμε καταθέσει τροπολογία με θέμα, ερμηνευτική διάταξη νόμου 3126/2003. Με ΦΕΚ Α66 για την κατάργηση ειδικής παραγραφής υπουργικών αδικημάτων. Δεν έχω χρόνο. Ο συνάδελφος, ο κύριος Αυλωνίτης θα αναφερθεί εκτενέστερα. Σε αυτό όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας καλώ να ψηφίσετε αυτή την τροπολογία αν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για δημοκρατία, για δικαιοσύνη, για διαφάνεια μέσα σε αυτό το χώρο και να μην ντρεπόμαστε. Σας ευχαριστώ.

Κυριακή Μάλαμα

Βουλευτής Χαλκιδικής

Κίνημα Δημοκρατίας