Κ. Μάλαμα: Πρέπει να μελετήσουμε πολύ προσεκτικά τα δεδομένα και τις ανάγκες της εκπαίδευσης της Χαλκιδικής

Συνάντηση με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Χαλκιδικής κύριο Κωνσταντίνο Κόμπο πραγματοποίησε η Κυριακή Μάλαμα, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας βελτίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος του Νομού και της ανάδειξης των αναγκών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα. Στην συνάντηση παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με το εκπαιδευτικό έργο στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία της Χαλκιδικής, ενώ συζητήθηκαν και μια σειρά από δομικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη προσοχή.

Σε ότι αφορά τα εκπαιδευτικά κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της Χαλκιδικής, αυτά, όπως επισήμανε ο κύριος Κόμπος έχουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό καλυφθεί, ενώ γίνεται προσπάθεια για την διεύρυνση του εκπαιδευτικού προγράμματος, για την δημιουργία περισσότερων ολοήμερων σχολείων, για την εξασφάλιση παράλληλης στήριξης και για την βελτίωση της ειδικής εκπαίδευσης.

Όμως, υπάρχουν δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα, τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν, το εκπαιδευτικό σύστημα της Χαλκιδικής θα αντιμετωπίσει υπαρξιακά θέματα. Όπως επισημάνθηκε, από πέρσι μέχρι φέτος, ο μαθητικός πληθυσμός των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Χαλκιδικής έχει μειωθεί κατά 300 παιδιά. Το γεγονός αυτό επηρεάζει τις οργανικότητες των σχολικών μονάδων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα σχολεία σε μικρά χωριά. Αντίστοιχα, φέτος έχουν προσληφθεί για τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Χαλκιδικής περίπου 500 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στο σύνολο των 1300 υπηρετούντων. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότερο, το εκπαιδευτικό έργο κι οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών λειτουργών δυσχεραίνουν. Αντίστοιχα, μόνιμες προσλήψεις έγιναν μόλις 50 τα τελευταία 2 χρόνια.

Αυτά τα δύο στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν δομικά ζητήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα της Χαλκιδικής που αν δεν αντιμετωπιστούν, σε λίγα χρόνια πιθανόν να βρεθεί η τοπική κοινωνία μπροστά σε πολύ δύσκολες συνθήκες, σε σχέση με το εκπαιδευτικό έργο. Τέλος, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενημέρωσε την Κυριακή Μάλαμα για την ανάγκη εξασφάλισης πιστώσεων για την επαναλειτουργία της σχολικής κατασκήνωσης στην Μεταμόρφωση της Χαλκιδικής, η οποία μπορεί να φιλοξενεί κάθε χρόνο πάνω από 1000 παιδιά και που για να ξαναγίνει λειτουργική χρειάζεται ένα μικρό ποσό.

Η Κυριακή Μάλαμα, από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι όταν γινόταν ο προγραμματισμός των 10.000 προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών, κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία, η Χαλκιδική αδικήθηκε ξεκάθαρα. Αντίστοιχα, εξέφρασε την ανησυχία της για την μείωση του μαθητικού πληθυσμού στα χωριά, απόρροια της έλλειψης, συνολικά, πολιτικής κατεύθυνσης για την στήριξη της καθημερινότητας. Επανέλαβε την δέσμευση της για κάθε συμβολή στην προσπάθεια στήριξης του εκπαιδευτικού έργου, ενώ τόνισε ότι για το θέμα της μαθητικής κατασκήνωσης στην Μεταμόρφωση θα προχωρήσει άμεσα σε κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης προς το Υπουργείο παιδείας ώστε αυτή η μοναδική δομή να μην χαθεί στην εγκατάλειψη. 

Κυριακή Μάλαμα

Βουλευτής Χαλκιδικής – Τομεάρχης Πολιτισμού

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία