Κ. Μάλαμα: Θα προστατέψει το Υπουργείο Πολιτισμού την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης στο δημόσιο χώρο;

Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κυριακή Μάλαμα, σε συνέχεια των πολύ ανησυχητικών περιστατικών επιβολής προστίμων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας σε καλλιτέχνες που εκτελούσαν performace στο δημόσιο χώρο. Η Κυριακή Μάλαμα αναμένει την Υπουργό Πολιτισμού να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως επισημαίνεται στην επίκαιρη ερώτηση, η τέχνη κι η καλλιτεχνική έκφραση νοηματοδοτείται μέσα από την αλληλεπίδραση της με το κοινό. Συνεπώς η καλλιτεχνική δημιουργία στο δημόσιο χώρο αποτελεί την πεμπτουσία του πολιτισμού, αλλά και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Επίσης, η καλλιτεχνική έκφραση στο δημόσιο χώρο αποτελεί νησίδα βιωσιμότητας στο αστικό περιβάλλον. Όμως, εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού αφήνει την καλλιτεχνική έκφραση στο δημόσιο χώρο απροστάτευτη.

Πολύ πρόσφατα, επιδόθηκαν πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε παίκτες κουκλοθέατρου στην Αθήνα που εκτελούσαν μια καλλιτεχνική performance σε πεζόδρομο, με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθεάτρου. Αντίστοιχα πρόστιμα επιδόθηκαν πάμπολλα τα τελευταία χρόνια και σε εικαστικούς, σε μουσικούς, σε χορευτές, με το πρόσχημα της “παρακώλυσης κυκλοφορίας”.

Είναι αδιανόητη αυτή η αντιμετώπιση της τέχνης και θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει το Υπουργείο Πολιτισμού σε μέτρα για την προστασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας στο δημόσιο χώρο, στα πρότυπα άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αδιανόητο στο Παρίσι ή στη Βαρκελώνη να υπάρχουν καλλιτέχνες σε κάθε γωνία του δημόσιου χώρου και στις ελληνικές πόλεις να αντιμετωπίζονται ως “παράνομα σταθμευμένα οχήματα”.

Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί την Υπουργό Πολιτισμού να παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες της, ώστε να διασφαλιστεί και να ενθαρρυνθεί η σταθερή παρουσία καλλιτεχνών στο δημόσιο χώρο;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης :

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2024

Προς την κυρία Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα : Θα προστατέψει το Υπουργείο Πολιτισμού την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης στο δημόσιο χώρο;

Η τέχνη κι η καλλιτεχνική έκφραση νοηματοδοτείται μέσα από την αλληλεπίδραση της με το κοινό. Συνεπώς η καλλιτεχνική δημιουργία στο δημόσιο χώρο αποτελεί την πεμπτουσία του πολιτισμού, αλλά και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Επίσης, η καλλιτεχνική έκφραση στο δημόσιο χώρο αποτελεί νησίδα βιωσιμότητας στο αστικό περιβάλλον. Όμως, εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού αφήνει την καλλιτεχνική έκφραση στο δημόσιο χώρο απροστάτευτη. Πολύ πρόσφατα, επιδόθηκαν πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε παίκτες κουκλοθέατρου στην Αθήνα που εκτελούσαν μια καλλιτεχνική performance σε πεζόδρομο, με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθεάτρου. Αντίστοιχα πρόστιμα επιδόθηκαν πάμπολλα τα τελευταία χρόνια και σε εικαστικούς, σε μουσικούς, σε χορευτές, με το πρόσχημα της “παρακώλυσης κυκλοφορίας”. Είναι αδιανόητη αυτή η αντιμετώπιση της τέχνης και θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει το Υπουργείο Πολιτισμού σε μέτρα για την προστασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας στο δημόσιο χώρο, στα πρότυπα άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αδιανόητο στο Παρίσι ή στη Βαρκελώνη να υπάρχουν καλλιτέχνες σε κάθε γωνία του δημόσιου χώρου και στις ελληνικές πόλεις να αντιμετωπίζονται ως “παράνομα σταθμευμένα οχήματα”.

Επειδή το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να προστατέψει την καλλιτεχνική έκφραση στο δημόσιο χώρο.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός :

Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει άμεσα ώστε να διασφαλιστεί και να ενθαρρυνθεί η σταθερή παρουσία καλλιτεχνών στο δημόσιο χώρο;

Η ερωτούσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα