Καμπανάκι για Λουτσέσκου: Πώς κινδυνεύει με αφαίρεση βαθμού ο ΠΑΟΚ

Με «βαριά» καμπάνα κινδυνεύει ο Ραζβάν Λουτσέσκου μετά τη νέα δίωξη

Με «βαριά» καμπάνα κινδυνεύει ο Ραζβάν Λουτσέσκου μετά τη νέα δίωξη που του ασκήθηκε καθώς πλέον είναι υπότροπος, ενώ αν κληθεί ξανά σε απολογία, τότε θα μπει σε περιπέτειες και ο ΠΑΟΚ.

Για «επιβαρυντική μορφή δυσφήμισης ή δυσμενών κρίσεων», όπως ορίζεται στο Άρθρο 20Α, παράγραφος 1,2 και 3 α,β του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ ασκήθηκε δίωξη τη Δευτέρα (4/3) από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα της ΕΠΟ, Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, στον Ρουμάνο τεχνικό.

Αιτία ήταν οι δηλώσεις του Λουτσέσκου μετά τον επαναληπτικό του Κυπέλλου με τον Πανιώνιο, όπου είχε δηλώσει πως: «Μια ομάδα έπαιζε ποδόσφαιρο και ήταν εκεί συγκεντρωμένη, ενώ η άλλη απλώς ήθελε να κερδίσει χρόνο και να μας γ@@σει. Αυτό είναι ντροπή για το ποδόσφαιρο».

Τι σημαίνει αυτό σε ό,τι αφορά τις πιθανές ποινές για τον προπονητή του ΠΑΟΚ; Τα πρόστιμα που προβλέπονται χωρίς υπότροπη είναι από 20.000 ως 40.000 ευρώ, ενώ στις επιβαρυντικές περιπτώσεις φτάνουν τις 50.000 ευρώ. Επειδή βέβαια ο Λουτσέσκου είναι υπότροπος (το πρόστιμο διπλασιάζεται), σύμφωνα με τον ΠΚ:

«Για τις περιπτώσεις β) και γ) (υποτροπή) στους παραβάτες δύναται σωρευτικά να επιβληθούν:

i. απαγόρευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο τουλάχιστον 3 μηνών και στις επιβαρυντικές περιπτώσεις τουλάχιστον 6 μηνών.ii. απαγόρευση συμμετοχής σ’ οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο τουλάχιστον 3 μηνών και στις επιβαρυντικές περιπτώσεις τουλάχιστον 6 μηνών».

Βέβαια η τελική ποινή είναι στην κρίση του πειθαρχικού οργάνου της ΕΠΟ, καθώς όπως σημειώνει ο πειθαρχικός κώδικας για τις ποινές: «δύναται σωρευτικά να επιβληθούν».

Εκτός όμως από τον Λουτσέσκου, σε μπελάδες μπορεί να μπει μελλοντικά και ο ΠΑΟΚ, την επόμενη φορά που θα ασκηθεί ανάλογη δίωξη στον Ρουμάνο. Όπως αναφέρει η παράγραφος 3γ) του Άρθρου 20Α:

«Σε περίπτωση –κάθε- νέας υποτροπής επιβάλλεται χρηματική ποινή (σ.σ. στο φυσικό πρόσωπο) τουλάχιστον 100.000 ευρώ και στις επιβαρυντικές περιπτώσεις τουλάχιστον 120.000 ευρώ.

Επιπλέον επιβάλλεται αφαίρεση ενός (1) βαθμού από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος, της υπαίτιας ομάδας η οποία προέβη στις δυσμενείς δηλώσεις ή κρίσεις ή της οποίας αξιωματούχος είναι το πρόσωπο που προέβη σ’ αυτές».

Πηγή: sdna.gr