«Κανένας λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας» για τους σεισμούς στο Άγιον Όρος

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι από τους οποίους ζήτησε ενημέρωση ο ΥΜΑΘ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στο Άγιον Όρος, όπως επισημάνθηκε μετά την ενημερωτική συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας με σεισμολόγους στο διοικητήριο.

Ειδικότερα  ο κ Γκιουλέκας είχε ζητήσει ενημέρωση από τους καθηγητές σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαζάχο, Μανώλη Σκορδίλη και Γιώργο Καρακαΐση. Ευρισκόμενος σε ευρωπαϊκό σεισμολογικό συνέδριο που διεξάγεται στην Κέρκυρα ο κ. Κώστας Παπαζάχος, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.

 «Επειδή είχαμε μια συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στο Άγιον Όρος, ζητήσαμε από την πλευρά μας μια ενημέρωση. Αυτό που μας διαβεβαιώνουν οι καθηγητές είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας. Είναι μια σεισμική δραστηριότητα από τις πολλές που συμβαίνουν και σε άλλα σημεία του ελληνικού χώρου. Βεβαίως οι επιστήμονές μας παρακολουθούν το φαινόμενο, όπως κάνουν πάντα. Συζητήσαμε περαιτέρω και κάποιες δυνατότητες για την καλύτερη πληροφόρηση της επιστημονικής κοινότητας προκειμένου να έχουν πιο ασφαλείς πληροφορίες για ότι φαινόμενα δίνει η περιοχή για να μπορούν να έχουν πιο ασφαλή προσέγγιση και εκτίμηση», τόνισε ο κ. Γκιουλέκας μετά τη σύσκεψη, επισημαίνοντας ότι το μήνυμα είναι ότι αυτή η δραστηριότητα δε γεννά κανένα λόγο ιδιαίτερης ανησυχίας. Όπως ανέφερε συζήτηση έγινε και με τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους τον κ. Στεφανή.

Ο καθηγητής σεισμολογίας κ. Σκορδίλης, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, επεσήμανε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχιστεί αυτή η σεισμική δραστηριότητα. «Τέτοιες επίμονες δραστηριότητες σε συγκεκριμένες περιοχές έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν και διήρκησαν για κάποιους μήνες. Δε νομίζω ότι αυτή η δραστηριότητα μπορεί να πάει πολύ μακριά χρονικά, αλλά δεν μπορούμε να πούμε και ακριβώς πότε θα σταματήσει», όπως τόνισε, ενώ σχετικά με το ρήγμα που έχει διεγερθεί και το μέγεθος των σεισμών που περιμένουμε, ανέφερε ότι είναι σχετικά μικρό, γύρω στα 5-6 χλμ μήκος, και οι σεισμοί θα είναι περίπου στα μεγέθη που γίνονται μέχρι τώρα.

 «Δεν υπάρχει κάποια εικόνα για διέγερση ενός μεγαλύτερου ρήγματος που θα μπορούσε να δώσει κάτι πολύ μεγάλο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια τέτοια εικόνα», όπως επεσήμανε. Για το ρήγμα της Ιερισσού και για το αν υπάρχει κάποια συσχέτιση, ο ίδιος ανέφερε ότι της Ιερισσού είναι βορειότερα. «Είναι ένα μεγάλο ρήγμα, περίπου 40-45 χλμ και είναι βορειότερα και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διεγερθεί από αυτόν τον σεισμό γιατί εδώ έχουμε δραστηριότητα με σχετικά μικρούς σεισμούς. Ο κ. Σκορδίλης ανέφερε ότι δεν υπάρχει ένταση της δραστηριότητας.

Με τη σειρά του και ο καθηγητής Γιώργος Καρακαΐσης ανέφερε ότι στην Ελλάδα «τέτοιου είδους σεισμικές εξάρσεις δεν είναι ασυνήθεις». Ανέφερε τα παραδείγματα των Ψαχνών στην Εύβοια και τον ανατολικό Κορινθιακό όπου οι σεισμικές δονήσεις είναι διάρκειας μερικών εβδομάδων μέχρι και αρκετών εβδομάδων με τα μεγαλύτερα μεγέθη να είναι της τάξης αυτών που παρατηρούνται και στο Άγιον Όρος. «Δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό», τόνισε.

Αν μπει κανείς αυτήν την στιγμή στο σάιτ του σεισμολογικού σταθμού θα βλέπατε διάσπαρτη σεισμικότητα σε όλο τον ελληνικό χώρο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Κυριακής (22.09.2024) έγινε σεισμός 4,6 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην ευρύτερη περιοχή, ενώ είχαν προηγηθεί μικρότερης έντασης σεισμοί.

Ερωτηθείς για το θέμα των προσεισμικών ελέγχων ο κ. Σκορδίλης, κάνοντας ένα γενικότερο σχόλιο, είπε ότι αυτό είναι μια γενικότερη πολιτική που αφορά την Ελλάδα. «Θα έλεγα ότι προσεισμικοί έλεγχοι θα πρέπει να γίνουν γενικότερα και όχι μόνο στα δημόσια κτίρια αλλά να βρεθεί και τρόπος να ξεκινήσει και στα ιδιωτικά. Αυτό δεν είναι κάτι που αφορά τη συγκεκριμένη διέγερση είναι ένα γενικότερο θέμα που πρέπει να τεθεί στο πλαίσιο της ενεργής αντισεισμικής πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά.