Κατάργηση του φόρου διαμονής με την έξοδο από τα μνημόνια

“Όσο παράδοξο και αν ακούγεται το μνημόνιο έκανε γνωστή την Ελλάδα στον κόσμο και συνέβαλε στην ανάπτυξη του τουρισμού”, όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος ενώ “με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, στις 20 Αυγούστου, ο κλάδος αναμένει την κατάργηση του φόρου διαμονής”.

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ “ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM”, σημειώνοντας ότι το 2017 ήταν από τις καλύτερες χρονιές. “Η Ελλάδα από το 2015-2016  έχει επιστρέψει στον τουριστικό χάρτη της Μεσογείου. Το μνημόνιο όσο και αν ακούγεται παράδοξο, μας έκανε πολύ μεγάλη διαφήμιση, αρνητική τα πρώτα δύο χρόνια  αλλά στην πορεία μας έχουν μάθει όλοι. Δεν είναι τυχαίο που η επισκεψιμότητα στην πρωτεύουσα αλλά και στη Θεσσαλονίκη έχει ανέβει κατακόρυφα. Κρατάμε το θετικό, ότι η χώρα κάνει σταθερά βήματα”.

Όπως επεσήμανε ο κ.Τάσιος, “ο μόνος κλάδος που έφερε πραγματικά αποτελέσματα – σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ – στα χρόνια του μνημονίου 100 δις έσοδα, ήταν ο τουρισμός” και πρόσθεσε: “όπως όλα δείχνουν,τα έσοδα από τον τουρισμό θα καλύπτουν το 25% – και ίσως περισσότερο – του ΑΕΠ της χώρας μέχρι το 2019. Αν δούμε την περιοχή μας, για παράδειγμα τη Χαλκιδική, ξεπερνάμε το 40% του ΑΕΠ του νομού”.

Ωστόσο, ο κ. Τάσιος, τόνισε ότι το κράτος έμεινε “μετεξεταστέο” στο θέμα των υποδομών, που έχουν παραμείνει ίδιες από το 1970 μέχρι σήμερα. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ επεσήμανε πως “μπορεί οι επισκέπτες να έρχονται και να βλέπουν την ομορφιά της Ελλάδας, όταν όμως συναντούν ελλείψεις σε δρόμους, μέσα μαζικής μεταφοράς και κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους, δεν έρχονται ξανά”. “Δεν είναι δυνατόν – για παράδειγμα – να μην υπάρχει προαστιακός δρόμος που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Χαλκιδική”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, είναι επίσης σημαντικό “να υπάρχει ανταποδοτικότητα των φόρων που πληρώνουμε, δεν αρκούν μόνο οι επενδύσεις από ιδιώτες”.

Ο κ. Τάσιος, δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στο γεγονός ότι ο φόρος διαμονής και η υψηλή φορολογία είναι επιβαρυντικοί παράγοντες, αλλά ειδικά ο φόρος διαμονής, επεσήμανε ότι “έχει ξεπεράσει κάθε όριο”. “Οι πελάτες μας ρωτούν γιατί πληρώνω αυτόν τον φόρο; Για να έχει προβολή ο προορισμός; Γιατί αυτό σημαίνει τέλος διανυκτέρευσης σε άλλες χώρες. Μήπως για καθαριότητα, υποδομές; Κι εμείς πώς θα πούμε ότι είναι για να πληρώνουμε το χρέος της χώρας;”.

“Από 74 εκατομμύρια (σ.σ. που προέβλεπε ο προϋπολογισμός ως έσοδα του φόρου διαμονής), θα εισπράξουμε σίγουρα 200 εκατομμύρια. Το έχουμε δεδομένο αυτό”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Περιμένουμε με αγωνία κι εμείς μετά τη λήξη του μνημονίου, στις 21 Αυγούστου, να ευοδωθούν οι υποσχέσεις της υπουργού μας, της κ.Κουντουρά, που είπε ότι εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες θα καταργηθεί ο φόρος διαμονής”.

error: Content is protected !!