Κίνα: Ανακαλύφθηκε τάφος μαρκησίου ηλικίας 3.000 ετών

Η αυτόνομη περιφέρεια της Νινγκσιά Χούι στη βορειοδυτική Κίνα μπορεί να τελούσε υπό την κυριαρχία των κινέζων αυτοκρατόρων πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι, μετά την πρόσφατη ανακάλυψη τάφων ηλικίας 3.000 ετών κατά τη διάρκεια ανασκαφών.

Ειδικοί από κορυφαία αρχαιολογικά ινστιτούτα συγκεντρώθηκαν στην επαρχία Πενγκγιάνγκ της Νινγκσιά, για να μετάσχουν στις ανασκαφές στο Γιαοχεγουάν, μια έκταση περίπου 620.000 τ.μ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων, όλοι οι τάφοι είχαν λεηλατηθεί πριν από την έναρξη των  ανασκαφικών εργασιών στις αρχές του 2017. Ωστόσο, η αρχαιολογική ομάδα ανακάλυψε τον κυρίως τάφο ενός μαρκησίου, 13 μέτρα κάτω από τη γη. Αν και δεν βρέθηκαν ορειχάλκινα ταφικά αγγεία με επιγραφές που να αναφέρουν τον ιδιοκτήτη του τάφου, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως δύο φυλαχτά από νεφρίτη.

Ένα παρόμοιο φυλαχτό είχε ανακαλυφθεί  στον αρχαιολογικό χώρο Γινχού, στην κεντρική επαρχία Χενάν, η οποία ήταν η αρχαία πρωτεύουσα την περίοδο της ύστερης δυναστείας Σανγκ (1300 π.Χ. έως 1046 π.Χ.).

«Ο νεφρίτης αποτελεί μια ισχυρή απόδειξη της σχέσης που είχε ο ιδιοκτήτης του τάφου με τις αυτοκρατορικές κυβερνήσεις κατά την περίοδο από τα τέλη της δυναστείας Σανγκ έως τα μέσα της δυναστείας των Δυτικών Τσου (1046 π.Χ. – 771 π.Χ.)» δήλωσε ο Τζανγκ Τιανέν, του αρχαιολογικού ινστιτούτου του Σαανσί.

Από την πλευρά του, ο Λίου Χου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, δήλωσε ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής υποδηλώνουν ότι η Νινγκσιά αποτελούσε τμήμα της αυτοκρατορίας από την ύστερη δυναστεία των Σανγκ, περίπου 1.000 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα.

Η αρχαιολογική ομάδα έχει ανασκάψει μόνο το ένα τέταρτο της περιοχής, και εικάζεται ότι σε αυτή βρίσκονται περίπου 40 τάφοι. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η τοποθεσία αυτή ήταν φέουδο του μαρκησίου στα βόρεια σύνορα των δυναστειών.

Δίπλα στον τάφο του μαρκησίου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο τάφους με οστά αλόγων, καθώς και έναν τάφο μέσα στον οποίον ήταν ένα άρμα. Εκτός από τους τάφους, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τα ερείπια ενός εργαστηρίου χύτευσης χαλκού, τάφρους καθώς και ένα σύστημα αποχέτευσης.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

error: Content is protected !!