«Κόκκινο» για τα ΙΧ κοντά σε σχολεία: Ζητούν ταχύτητες μέχρι 30 χλμ/ώρα

Με κεντρικό μήνυμα «Save Energy» η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”

Να εξοικονομήσουμε ενέργεια μας προτρέπει η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22/9) με κεντρικό μήνυμα «Save Energy».

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ευθυγραμμίζεται με τους γενικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας που είναι:

· η ενθάρρυνση της βιώσιμης κινητικότητας

· η προώθηση των ενεργών μεταφορών

· η δημιουργία βιώσιμων πόλεων.

Δήμοι και φορείς της χώρας μας ετοιμάζουν τις δικές τους δράσεις με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Το δικό του λιθαράκι στο κομμάτι της ευαισθητοποίησης βάζει και το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς».

Όπως εξήγησε στο «ΤyposThes» ο Δημήτρης Λαζαρίδης από το τμήμα επικοινωνίας του Ινστιτούτου: «υποστηρίζουμε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με βίντεο και ραδιοφωνικό σποτ ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Σε αυτό αναφερόμαστε στην μείωση των διαδρομών με αυτοκίνητο και την χρήση των ΜΜΜ, στο περπάτημα ή/και στο ποδήλατο, αλλά και στην ανάγκη να μειώνουμε ταχύτητα όταν χρησιμοποιούμε αυτοκίνητο. Στόχος μας είναι να προτρέψουμε τους πολίτες να χρησιμοποιούν εναλλακτικούς και φιλικότερους προς το περιβάλλον τρόπους μετακίνησης».

Παράλληλα, όπως μας ανέφερε, θα γίνουν δράσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής σε μαθητές (κυρίως στην Στερεά Ελλάδα). «Θέλουμε να γίνει μέρος της νοοτροπίας όλων η εξοικονόμηση ενέργειας. Να τονίσουμε ότι η φετινή θεματική της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας έχει επηρεαστεί και από τα όσα συμβαίνουν με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ειδικότερα τις επιπτώσεις του στο κομμάτι της ενέργειας», σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης.

Το σποτ θα προβληθεί στα κοινωνικά δίκτυα και στην επίσημη ιστοσελίδα του Ι.Ο.ΑΣ. και συνεργαζόμενων φορέων.

Πιο ευάλωτοι οι μαθητές σε τροχαία ατυχήματα

Αναφορικά με την σημασία της ευαισθητοποίησης των παιδιών, υπογράμμισε πως δίνεται έμφαση στους μαθητές καθώς «είναι πιο ευάλωτοι σε τροχαία ατυχήματα, καθώς δεν έχουν ανεπτυγμένες κατά 100% τις αισθήσεις τους». Και συμπλήρωσε: «Θέλουμε βιώσιμες πόλεις με ασφαλές μετακινήσεις. Πέριξ του αστικού τοπίου και σε σχολικά συγκροτήματα τα οχήματα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 30χλμ. Με μικρότερες ταχύτητες μπορούν να μειωθούν ή να αποφευχθούν τα τροχαία κοντά σε σχολεία. Εμείς με δράσεις μας εκπαιδεύουμε τα παιδιά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με ανάλογο υλικό για κάθε ηλικία. Παράλληλα ενημερώνομε και εκπαιδευτικούς και γονείς, ενώ διαθέτουμε και ψηφιακά έντυπα με βασικές συμβουλές για την ασφαλή μεταφορά παιδιών από και προς σχολείο».

Νέος προσομοιωτής επικίνδυνων οδηγικών συνθηκών στην ΔΕΘ

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και σήμερα στην 87η ΔΕΘ στον σταθμό ενημέρωσης του υπουργείου μεταφορών υπάρχει νέος προσομοιωτής επικίνδυνων οδηγικών συνθηκών. «Είναι μια κονσόλα αυτοκινήτου και προβάλλονται μπροστά στον οδηγό σενάρια που μπορεί να προκύψουν και τα λάθη που μπορεί να γίνουν. Συνεργάτες μας βρίσκονται εκεί για να δώσουν περισσότερες πληροφορίες», ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης.