«Κοντά στο λουκέτο» θερινά σινεμά – κινηματογράφοι

Η Κινηματογραφική Ένωση Βορείου Ελλάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποστέλλει επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, αναφέρουν πως θερινά σινεμά και κινηματογράφοι είναι κοντά στο οριστικό λουκέτο με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ειδικότερα αναφέρει τα εξής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΓΩΝΙΑΣ – ΘΕΡΙΝΟΙ & ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, κύριε Υφυπουργέ,

Η Κινηματογραφική Ένωση Βορείου Ελλάδος (Κ.Ε.Β.Ε.) που έχει ιδρυθεί το 1938 και εκπροσωπεί όλους τους κινηματογράφους της Βορείου Ελλάδος, χειμερινούς και θερινούς, εκφράζει την τεράστια απογοήτευση των μελών της μετά τις ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης του Πολιτισμού, από την αρμόδια Υπουργό κυρία Μενδώνη.

Περιμέναμε κάποιες από τις προτάσεις που σας υποβάλλαμε και εμείς αλλά και η Πανελλήνια Ένωση Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών (Π.Ε.Α.Κ.) να υιοθετηθούν, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι κινηματογράφοι της χώρας να επιβιώσουν από τις τεράστιες συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Όμως δυστυχώς δεν ακούσαμε:

    Ούτε μείωση του Φ.Π.Α. εισιτηρίου κινηματογράφου από 24% που είναι σήμερα (με διαφορά το υψηλότερο της Ευρώπης) σε 6%, όπως ισχύει σε όλα τα άλλα Πολιτιστικά Δημόσια Θεάματα. Η τεράστια αδικία σε βάρος των κινηματογράφων  παραμένει.

    Ούτε ανάλογη ρύθμιση για τα υπέρογκα μηνιαία ενοίκια των κινηματογράφων, χειμερινών και θερινών, που υποχρεούνται να πληρώσουν 60% του τεράστιου ενοικίου τους, όντας κλειστοί σε συνθήκες Ανωτέρας Βίας όπως είναι η πανδημία, αλλά ούτε και πρόβλεψη αναλογικής μείωσης αυτών ακόμα και όταν επαναλειτουργήσουν. Τότε θα είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν το 40% της χωρητικότητάς τους, αλλά να πληρώνουν το 100% του ενοικίου, που αντιστοιχεί σε όλο τον χώρο, αλλά να αντιμετωπίσουν και όλα τα άλλα πάγια λειτουργικά έξοδα που θα παραμένουν το ίδιο υψηλά.

    Ούτε ουσιαστική έκτακτη οικονομική επιχορήγηση, όπως έχουν εξαγγείλει πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, για να περισώσουν τους Πολιτιστικούς χώρους και φυσικά και τους κινηματογράφους. Παραμένει μόνο η προ μηνός εξαγγελία για 1.500 ευρώ για κάθε αίθουσα κι αυτό με κάποιες προϋποθέσεις. Για να καταλάβετε το ύψος αυτής της βοήθειας, το ποσό αυτό για έναν κινηματογράφο, αντιστοιχεί σε έναν μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος.

    Αντίθετα, ακούσαμε ανακοίνωση που μας προκάλεσε τη μεγαλύτερη  απογοήτευση, την έναρξη λειτουργίας των θερινών κινηματογράφων από την 1η Ιουνίου, με μέγιστη χωρητικότητα 40% των θέσεών τους, ενώ πριν μία εβδομάδα είχε ανακοινωθεί ως μέγιστη επιτρεπτή χωρητικότητα 60%. Αντιλαμβανόμαστε και συμφωνούμε ότι για λόγους ασφαλείας θα έπρεπε να περιοριστεί η χωρητικότητα και να τηρηθούν οι κατάλληλες αποστάσεις. Η υγεία και η ασφάλεια των πελατών και του προσωπικού μας αποτελεί και για εμάς προτεραιότητα. Όμως στους θερινούς κινηματογράφους που η πλήρης χωρητικότητα των περισσότερων είναι 200 με 250 άτομα, ακόμα και με 60% μέγιστη πληρότητα, η προσέλευση του κοινού δεν θα ήταν τόσο μεγάλη που δεν θα μπορούσαν να τηρηθούν οι προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφαλείας σε ένα ανοιχτό χώρο. Αντίθετα, το 40%, όταν μάλιστα δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη μείωση ενοικίου και μείωση του Φ.Π.Α. του εισιτηρίου, καθιστά τη λειτουργία τους εντελώς ασύμφορη. Ήδη, πολύ θερινοί κινηματογράφοι της χώρας σκέφτονται να μην ανοίξουν καθόλου. Αν λοιπόν αυτά ισχύουν στους θερινούς κινηματογράφους, που είναι ανοιχτοί χώροι, σκεφτείτε τι θα γίνει το χειμώνα με τους χειμερινούς κινηματογράφους.

Ελπίζουμε να αναθεωρηθούν οι αποφάσεις αυτές και να υιοθετηθούν οι προτάσεις μας, ειδάλλως οι ανακοινώσεις αυτές των μέτρων στήριξης του Πολιτισμού, θα σημάνουν την οριστική ταφόπλακα ενός τόσο αγαπημένου Πολιτιστικού θεσμού της χώρας μας, αυτό των θερινών κινηματογράφων, που συνήθιζαν να ομορφαίνουν το Ελληνικό καλοκαίρι για τόσες δεκαετίες, αλλά δυστυχώς προμηνύουν και το τέλος των χειμερινών σινεμά. Και αυτό δεν θα οφείλεται μόνο στην απίστευτη υγειονομική κρίση, αλλά και στην αδυναμία της Πολιτείας να τους προστατεύσει».